Jókedvű Tavaszköszöntő tánccal, muzsikával

Írta:  Temesi László 2019.04.09.

Hagyomány lesz a pestszentimrei gaszto-kulturális rendezvény.

 

Pestszentimrén is beköszöntött a tavasz jókedvvel, bőséggel, tánccal, muzsikával. A Tavaszköszöntő hétvége nevű rendezvény a hónap első hétvégéjére esett, április 6-án és 7-én a Sportkastély melletti füves terület népesült be árusokkal, különféle játékokkal, gyerekekkel és felnőttekkel. Szerencsére az időjárás is kedvezett ahhoz, hogy napsütéses hangulatban teljen a két nap.

tavasz1

tavasz2

tavasz3

tavasz4

tavasz5

Az áprilisi tavasz több arcát is megmutatta ezen a hétvégén, szombaton a kissé hűvöset és borongósat, vasárnap a meleget, jóval több napsütéssel, mint előző nap. Összességében kedvezett az időjárás az önkormányzat által életre hívott családi programnak, amely a Kossuth tér helyett – ahol tavaly tartották - immár új helyszínen, a Sportkastély szomszédságában talált otthonra. Ennek is meg van a magyarázata, amit a rendezvény fővédnöke, Ughy Attila polgármester el is mondott köszöntő beszédében, aminek a lényege így hangzott:

Hasznos időtöltés

- Tavaly úgy döntöttünk az első lőrinci Tavaszköszöntő hétvége után, hogy idén az imreiekhez hozzuk közelebb ezt a színes gasztro-kulturális programot, amelyen hasznosan tölthetik együtt idejüket a családok. Ehhez kívánok mindenkinek jó szórakozást, jó kikapcsolódást és kulináris élményeket.

Azt is hozzátette a polgármester, hogy hagyományteremtő szándékkal hozták létre a rendezvényt, amelynek védnöke, Galgóczy Zoltán alpolgármester, a következőket mondta lapunknak:

- Ilyen gazdag programkínálat mellett valóban hasznosan tölthetik idejüket a családok és a barátok. Örömteli, hogy minden korosztály megtalálható itt, a fiataltól az idősig és új közösségek teremtődnek.

Lőrincet hirdeti a sör

A Sportkastély melletti füves terület a Tavaszköszöntőre beépült különféle játszóhelyekkel, áruspavilonokkal. Volt itt minden, ami szükséges egy színvonalas családi programhoz: ringlispil, hullámvasút, forgó, trambulin, csúszda, sütöde, fagyis, boros, sörös. Ez utóbbi között örömmel láttunk egy igazi „hazai” sörfőzdét, a Lőrinci Sörfőzdét, amely Lőrinci Sör néven is csapol. A cég a Havanna lakótelep szomszédságában ütött tanyát tavaly ősszel és egyik terméküket Havanna Apa névre keresztelték.

Oszvald Marika és Ancsa

A Kossuth-díjas szubrett nagysikerű előadása után autogramokat osztogatott. Az egyik papírra ezt írta: „Ancsinak szeretettel, Oszvald Marika.” A tolókocsis lány majd elolvadta a boldogságtól, hogy a híres színésznő dedikált neki, és még egy közös fotó is született.

 

-Tízféle sört gyártunk, és amire büszkék vagyunk, hogy nemcsak a sör kézműves, de a berendezéseink is – hallottuk Lónárt Pétertől, aki Katalin nővérével főzi a sört, köztük áfonyásat, meggyeset is. - A kerületben a Bókay-napokon mutatkoztunk be tavaly, azóta egyre népszerűbbek a termékeink, s ide a Tavaszköszöntőre is szívesen jöttünk.

Hangulatjavító italok és zene

Olyan sor állt a kézműves sörért, hogy nem győztek csapolni, még jó, hogy segítségükre volt Sulyok Péter, akinek kereskedőként az a célja, hogy minél többen ismerjék meg a Lőrinci Sört a kerület határain túl is. A finom sülthalhoz, sülthúshoz jól esik egy pohárral vagy korsóval…

„Bejött” a Tavaszköszöntő

A Tavaszköszöntő programjainak szervezője, Törzsi Tamara megnyugodhatott, hogy az idén nem esett a hó tavasszal, nem úgy, mint tavaly, amikor a második napon fehérbe borult a Kossuth-tér…

-Emiatt tettük át márciusról áprilisra idén a rendezvényt és szerencsére, „bejött” – mondta örömmel.

 

Persze kapható volt más hangulatjavító ital, bor és pálinka is, de, aki nem élt ezekkel, a remek zenészek és énekesek „részegítették meg”, mint például: Oszvald Marika, Nótár Mary, Bereczky Zoltán, Varga Feri és Balássy Betti vagy a Kerozin, az Old Boys és a Hangover Band együttesek, akikkel lehetett „utcabálozni” is. S ne hagyjuk ki a kerületi fellépőket: a PL. Team Dance Stúdió, a Kolibri Tánc Egyesület és a Botafogó táncosait sem, akik fergeteges műsorukkal alapozták meg a hangulatot még a rendezvény elején. Vonnák Gyula és felesége babakocsival nézte végig a műsorokat – a fél éves Matyikával és az öt éves Aisaval -, majd mentek játszani, mert, ahogy az anyuka közölte velünk: - Főleg Aisa miatt jöttünk, mert itt lakunk a szomszédban és kinézte magának a hullámvasutat. De jó, hogy eljöttünk, mert ez egy remek ebéd utáni program!

Bizonyára sokan így gondolták, mert több százan jöttek el már koradélután mindkét napon – aztán itt vacsoráztak meg…