A Boney M. Lőrincen? Hát, ja!

Írta:  K.Gy. 2019.08.08.

 

Minden eddiginél több látogató a sörfesztiválon.

A Bókay-kertbe költözött át az ötödik születésnapját ünneplő Kézműves Sörfesztivál augusztus 3–4-én. Az áttelepülés hasznos volt, hiszen a rendezvénynek 2015 augusztusa óta helyet adó Kossuth tér egészen biztosan szűkösnek bizonyult volna most. Az érdeklődés egyik oka a Boney M. fellépése volt.

sor1

sor2

sor4

VAA 5227 copy

sor6

sor7

sor8

 

– A Boney M. Lőrincen? Ez biztos valami beugratás – mondta okoskodva több ismerősöm is, amikor a nyár közepén tudomást szereztünk arról, hogy idén a kétnaposra tervezett Kézműves Sörfesztivál legnagyobb sztárja az eurodisco egyik legsikeresebb csapata, a Boney M. lesz. A helyszínen, néhány perccel a koncert előtt, már ilyen megjegyzéseket hallottam: – Végül is, amikor megtudtam, hogy ez tényleg egy élő zenekar lesz eredeti tagokkal, elkezdett érdekelni.

Élőben játszottak

A kételyeket igyekezett eloszlatni Ughy Attila polgármester is, amikor a kezdés előtt nagyon röviden köszöntötte a közönséget és a fellépőket:
– Tudják, miért tartott ennyi ideig a soundcheck, vagyis az úgynevezett beállás? – tette fel a szónoki kérdést. – Mert sokan azt hitték, egy playback zenekar lép színpadra. Most mindenki láthatja, hogy nem így van. Nagyon jó szórakozást kívánok mindenkinek!
A Boney M. sikere valóban meggyőzött mindenkit. De haladjunk sorjában…

Retró és új hullám

A sörfesztivál mint új rendezvény – Galgóczy Zoltán alpolgármester ötlete alapján – 2015-ben indult az önkormányzat támogatásával, és bár a középpontban a hazai kézműves, úgynevezett újhullámos sörök álltak, akkor még egy fontos elem fókuszba került: a retroprogram. Aki ott volt, emlékszik: a közönséget Dévényi Tibi bácsi szórakoztatta, és a többi előadó is a nyolcvanas–kilencvenes évek fordulójának hangulatát idézte. 2016-ban hasonló szemlélet szerint szerveződött az esemény kulturális kínálata, és közben a fesztivál elvégzett még egy fontos küldetést: hozzájárult ahhoz, hogy a Kossuth tér, amely az elmúlt években több lépcsőben úgy újult meg, hogy közben eredeti ősfás-parkos hangulatát is megőrizte, valódi közösségi térré váljon. A sörfesztivál nyitott utat az ottani szabadtéri rendezvényeknek, így a kerületben ma élőknek már szinte ugyanolyan természetes, hogy a téren történik valami, mint azoknak a fiataloknak, akik a hetvenes–nyolcvanas években a Lőrinci Ifjúsági Park koncertjeire jártak ugyanide.
Pestszentlőrincnek végre igazi városközpontja lett, amely kedvelt közösségi tér is.

Robbant a TNT, Geszti összegzett

A sörfesztivál jubileumhoz érkezett, ezért a szervezők úgy gondolták, az ötödik évfordulót érdemes valami különlegességgel megünnepelni, Ez a különlegesség az volt, hogy rendkívül népszerű előadók léptek színpadra a két nap alatt. A szombati nap sztárja a TNT együttes és a Best of Geszti produkció volt, míg vasárnap a Sub Bass Monster és a Boney M. szórakoztatta a közönséget számos más fellépő mellett. A közönség nem csalódott, remek hangulatú két nap volt, amelynek sikeréhez a jó időjárás is hozzájárult.

 

Nyílt nap lett belőle

A Tomory Lajos Múzeum munkatársai minden évben előállnak egy-egy olyan ötlettel, ami a kerület, illetve a magyar sörkultúra kapcsolatát mutatja be. Emlékezetes volt például, amikor a 2017-es sörfesztiválra söralátétet jelentettek meg, amely arra emlékeztetett, hogy Mayerffy Xavér Ferencnek – akiről Ferihegyet elnevezték – komlóültetvényei voltak Szent Lőrinc-pusztán, és hogy Mayerffy volt a hazai nagyüzemi sörfőzés úttörője.
Ebben az évben a múzeum „szembement a trenddel”, hiszen az augusztus 3-án délután megrendezett Herba-teadélutánon nem az alkoholé, hanem a gyógyteáké és a fűszereké volt a főszerep. Így a családnak azok a tagjai is találtak kedvükre való programot a fesztivál ideje alatt, akik nem a söröket szerették volna megkóstolni.
– Jól sikerült, örültünk, hogy kisgyerekes családok is érkeztek – mondta Heilauf Zsuzsanna, a múzeum vezetője. – A gyógyteáknak nagy sikerük volt, érdekes módon a kamillát nem kóstolták szívesen a látogatók, a többit igen. A legtöbben a 16 órás csoportba jelentkeztek, az esti nagykoncertek alatt már kevesebben tértek be hozzánk, de akkor is akadt érdeklődő.
Az igazgató hozzátette:
– Sok látogató olyan tárgyakkal érkezett, amelyeket felajánlott a múzeum számára. Így aztán a teadélutánból szép lassan nyílt nap lett, amely a munkánk egészét bemutatta az érdeklődőknek.

 

 

A délutáni időszakban a sörfesztivál pontosan azt a képet mutatta, amit egy ilyen eseménynek kell: a Bókay-kert karéjában a napernyők alatt baráti társaságok, családok üldögéltek, hűsöltek, beszélgettek, és a nagy melegre tekintettel a felnőttek óvatosan kóstolgatták a számos pultról kínált söröket.

Ez igazi volt

Az esti nagykoncertek idejére aztán megtelt a nézőtér, vasárnap este már a kiváló élő zenekarral érkező Sub Bass Monster fellépése is élénk érdeklődést váltott ki, de a Boney M. kezdésekor már egy tűt sem lehetett volna leejteni, akkora tömeg gyűlt össze.
A Boney M. együttest 1976-ban egy nyugatnémet producer alapította négy olyan művésszel, akik karibi országokból származtak. A hetvenes–nyolcvanas években nagy sikerrel szerepelő csapat a későbbiekben többször cserélt tagokat, belőlük állt össze az a négyes, amelyet augusztus 4-én a Bókay-kertben láthattunk egy nagyon profi jazz-zenészekből álló zenekar kíséretében. Minden nagy sláger elhangzott.

Nőtt a kínálat

Az évek során számottevően bővült a fesztivál sörkínálata. Már a 2015-ös induláskor törekedtek arra a szervezők, hogy minél több főzde hozza el a termékeit, s az ötlet mostanra érett be: a Nagyszínpad körülötti térben nem csupán bemutatkozó, hanem egymással vetekedő termelők söreit kóstolhatták az érdeklődők. A jubileumi esemény tehát nemcsak megnőtt, hanem közelebb is jutott eredeti céljához: a minőségi sörfogyasztás népszerűsítéséhez a kerületben és a dél-pesti régióban. A megkérdezettek szerint a gyümölcsös sörök, különösen a meggyes ízesítésűek aratták a legnagyobb sikert.