Legyen több a gyerekzsivaj!

Írta:  K.Gy. 2019.04.01.

A lakosság döntött, hogy milyenek legyenek az új játszóterek.

 

Gyerekzsivaj – ez a neve annak a rendkívüli játszótér-felújítási programnak, amelynek során hét kerületi játszóhely alakul át teljesen. Arról, hogy milyenek legyenek ezek a közösségi terek, Ughy Attila polgármester kezdeményezésére maguk a lakosok dönthettek egy kérdőív kitöltésével.

jatszo1

jatszo2

jatszo3

– Remek hír, örülünk a megújulásnak. Egészen biztos, hogy a legszebb és legjobban kitalált játszóteret is lehet még otthonosabbá, még biztonságosabbá tenni – mondta egy fiatal édesanya, Anita, aki a Havanna utcai játszótéren töltött egy délelőttöt nem egészen hároméves kisfiával. A hír pedig az, hogy a szokott éves játszótér-felújítás és -karbantartás mellett az önkormányzat idén a Gyerekzsivaj program keretében hét kerületi játszóteret alakít át komplexen, méghozzá lakossági vélemények alapján.

Népszerű a kerület

Pestszentlőrinc és Pestszentimre igen népszerű lakóhely Budapesten. A Városkép januárban részletesen foglalkozott azzal a hírrel, hogy a 2017-es és 2018-as felmérések alapján a belvárosból kiköltözők közül a legtöbben a XVIII. kerületet választják új lakóhelyükül. Mint az az ingatlanos szakemberek tapasztalatai alapján kiderült, a kertvárosi házak és a lakótelepi lakások egyaránt keresettek.
Ez azt jelenti, hogy a kerületben egyre több a fiatal pár, a család, a gyerek. Számukra nem mindegy, hogy a kicsik milyen bölcsődébe, óvodába járnak, hogy milyen környezetben töltik a szabadidejüket.

A lakosok szavaztak

Az önkormányzat a tevékenységével többször kifejezte már, hogy kiemelten fontos számára a minőségi közösségi terek kialakítása: gondoljunk csak a pestszentimrei városközpont megújítására, az imrei piac kialakítására, a pestszentlőrinci Kossuth tér átalakítására, a fitneszparkok létesítésére, a sportpályák minőségének javítására.
A játszótereket folyamatosan karbantartják, de ezúttal külön program is indul 50 millió forintból, amelyet hét játszótér komplex felújítására fordítanak. 2018 májusában Ughy Attila polgármester azzal bízta meg a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársait, hogy egy minden lényegi pontra kiterjedő kérdőívvel szólítsák meg a játszótereket használó gyermekes családokat. A cél az volt, hogy a kerület vezetése hitelesen mérhesse fel a lakosok véleményét a helyi játszóterek állapotáról. A kérdőívben arra is volt lehetőség, hogy a szülők javaslatokat tegyenek a jövőbeli fejlesztésekre és a játszóeszközökre.

A megújuló játszóterek

A szokásos éves játszótér-felújítási és -karbantartási munkálatok mellett hét helyen komplexen újulnak meg a közösségi terek. A helyszínek: Hősök tere, Búvár Kund tér, Havanna utca 54–62., Kandó tér, a Lakatos út és a Nefelejcs utca sarka, Barcika tér, Alacskai játszótér.


A válaszokból kiderült, hogy a családok a fejlesztésre szánt forrásokat elsősorban a játszóeszközök pótlására és beszerzésére fordítanák. Több javaslat érkezett nyilvános WC-k telepítésére is, de egyhangú vélemény volt, hogy ha választani kell a mosdók építése és fenntartása vagy az új játszóeszközök vásárlása között, akkor inkább a játékok beszerzését tartják fontosnak. Összességében a játszóterek tisztaságával és azok zöldfelületével elégedettek voltak a kérdőívet kitöltők.

BP18 gyerekzsivaj logo jpg