A Városgazda vonzó munkahely lesz a jövőben is

Írta:  Gyuricza Péter 2020.02.05.

2019 októberétől a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Borbély Sándor. A 37 éves közgazdász a Havannán született.

2019 októberétől a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Borbély Sándor. A 37 éves közgazdász a Havannán született, a Csontváry általános iskolába járt, és a Hunyadi Mátyás Gimnáziumban érettségizett. Pestszentimrén él a családjával. Két kisfia van, és abszolút lokálpatrióta. Ahogy fogalmazott: a kerület a szíve, és nem is akar innen elmenni.

VAA 8223 copy

– A Városgazda feladata a problémák megoldása, ha hóhelyzet vagy szélsőséges időjárás van, például a vihar fákat dönt autókra, házakra, vagy amikor a csatornák nem győzik elnyelni a vizet…
– A szélsőséges időjárás okozta problémák megoldása jelentős részben ránk tartozik. Folytatjuk a szikkasztókutak kialakítását, ami segíti, hogy a vízelvezetés jobb legyen. A csatornahálózat a Fővárosi Csatornázási Műveké, de próbáljuk megoldani, hogy az út- és járdaszakaszokon a víz minél kevesebb helyen álljon meg.
– És a havazás?
– Ennek kezelése a fővárosi útszakaszok kivételével a mi feladatunk. Három hóekés járművünk van, kettő sószórásra is alkalmas.
– Sószórás?!
– Ez a szó így nem pontos.
– Azért is kérdezem, mert a Városgazda azt hirdeti magáról, hogy környezetbarát módon dolgozik, és súlyos ellentmondás lenne, ha közben sóval szórná az utakat.
– Így van, csak útszóró sónak hívják ezt a terméket. A hagyomány miatt maradt az elnevezés.

Környezettudatosan

– Miben nyilvánulhat meg még a környezetvédelmi szempont egy ekkora vállalatnál?
– Az energiahatékonysággal kapcsolatban nemrég megkaptuk az ISO 50001-es minősítést, tehát minősített energiafelhasználó és energiahatékonyan működő cég vagyunk. Ezt szeretnénk továbbfejleszteni, például hosszú távon visszaszorítani a vállalaton belül az egyszer használatos műanyag palackokat. Emellett az újrafelhasználásban is szeretnénk eredményeket elérni, például a zöldhulladék tekintetében.
– A szemétszállítással a lakosság közvetlenül találkozik. Ez ma neuralgikus kérdés a fővárosban. A Városgazdát mennyiben érinti ez?
– A lakossági hulladék elszállítása a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez tartozik, miként a szelektív kukák ürítése is. Igazság szerint a kerületben nagyobb probléma az illegális hulladéklerakás, ami ellen komolyan szándékozunk fellépni.
– Nyilván ismerik azokat a helyeket, ahol ez gyakori.
– Igen, de ha kiteszünk egy kamerát, akkor elmennek száz méterrel arrébb, és a szemét megmarad. Szerintem ezt a problémát folyamatos járőrözéssel lehetne mérsékelni. A kerület egyik legnagyobb területe a Péterhalmi-erdő és környéke. Amikor illegális szemétlerakás nyomát látjuk, a kollégáim azonnal mennek és intézkednek az elszállításról azért is, mert ha egy kis kupac marad valahol, az percek alatt képes nagy kupaccá válni.
– A legközvetlenebb jelzést a lakosság adhatja. Lehet bejelentést tenni, és remélhetik az emberek, hogy ennek hatására tesznek is valamit?
– Nagy esély van a megoldásra. Van ügyfélszolgálatunk, ahol be lehet jelenteni lakossági észrevételeket, és ezekkel kapcsolatban azonnal intézkedünk. De ezt hadd egészítsem ki azzal, hogy Városgazdánál több mint ötszáz ember dolgozik, akiknek a jelentős része a kerületben is él, és amennyiben bármilyen probléma fölmerül, azt ők az elsők között tapasztalják és jelzik.

A legnagyobb cégek között

– Az ötszáz alkalmazottal mekkora cégnek számít a Városgazda?
– A legnagyobbak között van a kerületben, az önkormányzati tulajdonú vállalatok között pedig a legnagyobb. De ne felejtsük el, hogy a kerülethez tartozik a repülőtér is, amely szintén sok embernek ad munkát.
– Napjaink neuralgikus pontja a munkaerőhiány. Itt ez hogyan csapódik le?
– Ez minket is érint, ahogy a piacon lévő cégek jelentős részét. A szakemberhiány pedig országszerte közismert.
– Mely területeken szorít legjobban a cipő?
– Nem is tudok egy-egy területet kiemelni, mert mindenhol és mindig. Ezt abból is lehet látni, hogy folyamatosak az álláshirdetéseink. De egy ilyen nagy vállalatnál dolgozik az informatikai rendszermérnöktől kezdve a fűkaszáson át mindenki, és minden területen kisebb-nagyobb munkaerőhiánnyal küzdünk.
– Versenyképes munkahely a Városgazda?
– Azt gondolom, hogy igen, de természetesen a nagy multinacionális cégekkel nem tudunk versenyezni. Ez egy önkormányzati tulajdonú nonprofit vállalat.
– Az önkormányzatnál elérhető jövedelmekhez képest vonzó hely?
– Én azt gondolom, hogy a Városgazda vonzó munkahely volt, és az lesz a jövőben is.