Védd magad Városképpel!

Írta:  Gönczöl András 2018.10.04.

Az Idősek Világnapja alkalmából ”Időskor bölcs napjaiért” címmel változatos, számtalan témát éríntő program helyszíne volt a Rózsa Művelődési Ház október 1-én.

A hallgatóság kisebb része rutinos módon csomagolt harapnivalóval felszerelve érkezett a reggel 9 órakor kezdődött és délután 3-ig tartó előadássorozatra. Egy elcsent vélemény szerint, aki tíz percet hiányzott, izgalmas témákról maradhatott le. Nem volt megállás. Az idősek és fiatalok nyelvét jól ismerő, bűnmegelőzési előadásairól kerület szerte ismert Keviczky Csilla rendőr hadnagy a magány érzetével ma sem barátkozhatott meg, a program céljairól örömmel beszélt, ebből nyújtunk át egy szerkesztett változatot: - Mivel szolgálhatnánk jobban az idős emberek ünnepén a szépkorúakat, mint egy olyan rendezvénnyel, amelynek témakörei gyakrabban érinthetik őket. Az egészségmegőrzésre, az intim egészségünk titkaira, önvédelemre, vagyonvédelemre, az önkormányzat és a kormányhivatal eredményeire, célkitűzéseire és az idős emberek speciális igényeinek kiszolgálására gondolok, zárta szavait a rendőr hadnagy.

VAA 2712 copy

VAA 2681 copy

Első körben Ignits Dóra dietetikus az egészségmegőrző táplálkozás alapvetéseiről, a vitaminok, ásványok fogyasztásának fontosságáról, az antioxidánsok szerepéről és a rákos megbetegedések elleni életmód váltást is igénylő feladatokról beszélt.
Látványos bemutatóval rukkolt elő Csajbók Zsolt harcművész. Megtudhattuk, milyen hétköznapi, gyakran velünk lévő tárgyakkal védhetjük meg magunkat. Ki gondolna a golyóstollra, válltáskára, madzagra, nadrágszíjra és egyéb olyan tárgyakra, amelyet minden tisztességes női táska tartalmaz, mint önvédelmi eszköz. Talán érthető okokból számunkra különösen kedves élmény volt a hengerbe csavart Városkép újság önvédelmi fegyverként való használata.
A vagyonvédelem széles tárházáról Harangozó László alezredes a BRFK bűnmegelőzési osztály képviseletében adott átfogó ismertetést.
Nagy várakozás előzte meg az „Intim egészségünk titkai” címet viselő Dr. Skultéti Judit előadását. Egy gyakran tabu témákhoz sorolt intim testrészeink izmainak elgyengülésének, elfáradásának okairól és az intim torna segítő hatásairól mesélt. Ennél egyszerűbben még nem hallottam a vizelet és széklet visszatartási gondokról, sőt a szexuális életre is hatással bíró probléma kibeszéléséről.
Az önkormányzat az idős embereket érintő szociális ellátások teljes tárházát mutatta be Dr. Holové Zsolt, a humánszolgáltatási iroda vezetője. Alaposságát bizonyítván nem maradtak megválaszolatlan kérdések.
Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. kerületi hivatalvezetője, Hodruszky Csaba mosollyal kisért beszámolója után nem maradt értetlen tekintet. Hivatalvezető úr előadásában kiemelte, fontosnak tartja, hogy a kormányhivatal dolgozói szakértelemmel és megbecsüléssel álljanak az ügyfelek rendelkezésére. Különösen odafigyelnek az idősebb korosztályra, hogy tudásukkal segítsék, könnyítsék a hivatali ügyintézést; így például az Erzsébet üdüléssel kapcsolatos pályázat beadásában tavaly közel 200 kerületi lakosnak nyújtottak segítséget.
A kerület lakosai egy helyen, a kormányablakban - Üllői út 453. - az egyablakos ügyintézés révén nyújthatják be közigazgatási kérelmeiket. Tájékoztatást kaphatnak még a 1818 kormányzati ügyfélvonalon, valamint a 1818.hu elektronikus felületen a nap 24 órájában.
Záró programként a trükkös csalás különböző típusait láthattuk. Verebes István „Vigyázat Csalók!” című abszurd jelenetsora került bemutatásra. Hol segítségnyújtás okán, hol pedig egyéb gazdagodás lehetőségének reményében adja oda a kisnyugdíjas pár a bűvös 50.000 Ft-ot a csalónak.
A szervezők és támogatók névsorában a kerületi rendőrkapitányság, a BRFK, a kerületi önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt neve szerepel.