Nyugdíjasok varázsceruzával

Írta:  T.L. 2019.06.28.

A jobb agyféltek használatával csodák születtek a rajzlapokon, ezekből nyílt kiállítás június 24-én a Városháza Galériában.

A jobb agyféltek használatával csodák születtek a rajzlapokon, ezekből nyílt kiállítás június 24-én a Városháza Galériában. A tárlat a Varázsceruza címet kapta, joggal, ha arra gondolunk, hogy a kiállító amatőr művészek közül többen, egy háromnapos tanfolyam előtt, még csak pálcikaembereket tudtak rajzolni…
A tudásvágy, a kreativitás kortalan, és sosem késő elkezdeni azt, amit mindig szerettünk volna, de nem volt rá lehetőségünk. Ezt bizonyítják a Városházán kiállított rajzok, akvarellek, amelyeket a Somogyi László Szociális Szolgálat tagjai és a Nyugdíjas Akadémia hallgatói rajzoltak, festettek. A megnyitón, Bálint Ramónának, a „Somogyi” intézmény vezetőjének köszöntőjéből megtudhattuk, hogy a jobb agyféltekés rajzolás egy rajzoktatási módszer.

VAA 3747 copy

VAA 3762 copy

VAA 3768 copy

VAA 3813 copy


-Az emberi agy két alapvetően eltérő gondolkodásmódjáért a bal és a jobb agyféltek felelős, az előbbi a verbalitásért, elemzésért, logikáért, míg az utóbbi a vizualitásért, művészi beállítódásért - mondta. – A két agyfélteke nem zárja ki egymást, két különböző módon dolgozza fel az információkat és egymástól teljesen eltérő módon vagyunk képesek észlelni általuk a világot. A profi rajzolás kulcsa nem csupán a kézügyességben, hanem a látásmódban is rejlik. A Nyugdíjas Akadémia hallgatói 2014 óta látogathatják a jobb agyféltekés rajz, valamint a színes akvarell festés kurzusait. A Somogyi László Szociális Szolgálat klubtagjai nagy örömmel és lelkesedéssel fogadták Bánkiné Balogh Katalin kezdeményezését, hogy bevezeti őket a jobb agyféltekés rajzolás rejtelmeibe.
Ezután Bánkiné köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy támogatja ezt a képzési formát és a kiállítást, valamint Port Tivadarnénak az áldozatos, szívvel lélekkel végzett munkáért, szervezésért, majd Berta Szilvia rajzoktató arról beszélt, hogy szeret a Nyugdíja Akadémián oktatni, mert szeretetteljes, alkotni vágyó, bölcs emberek között lehet, egy olyan közösségben, ami a mai rohanó világban egyre ritkább.
-Sokszor kapok olyan félve feltett kérdést a tanfolyamok elején – tette hozzá -, hogy én csak pálcikaembert tudok rajzolni, nem baj? Elkezdhetem így a tanfolyamot? Én erre azt szoktam válaszolni, hogy ez a legjobb, akkor legalább még inkább látszik az a hatalmas fejlődés, amit már három nap alatt el lehet érni. Bízom benne, hogy a kiállításon megjelent alkotások megtekintése után, minél többen kapnak kedvet a rajzoláshoz és festéshez, mert az alkotási folyamat lelkünk egy olyan szigetére repít el minket, ahol csend, béke nyugalom van, elfelejtjük gondunkat, bajunkat néhány órára, és ki tudunk szállni egy kicsit a napi mókuskerékből.
Dömötör István alpolgármester azt mondta végezetül, hogy csodálja azokat az embereket, akik idős koruk ellenére aktívan élik az életüket és megígérte, az önkormányzat ehhez mindig partner lesz. A kiállítás – melyen a legtöbb képpel, összesen harminccal (!) Agócsné Márton Annamária és Kosztolánszki Mihályné szerepel – július 5-ig tekinthető meg a Városházán hivatali időben.