Idősek világnapja Vásáry Andréval

Írta:  T.L. 2019.10.08.

Az idősek világnapjának idei kerületi rendezvényét október 5-én tartották a Pestszentimrei Közösségi Házban, nívós zenés műsorral színesítve a programot.

A PIK épülete zsúfolásig megtelt ezen a szombat délutánon, annyira, hogy a színháztermen kívül az előcsarnokban is székeket kellett elhelyezni. Miután az intézmény vezetője, Lipcseyné Horváth Ágnes fogadta az ünnepelteket, a koncert előtt Bauer Ferenc képviselő, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat elnöke saját példáját megemlítve köszöntötte őket:
– Többgenerációs családban nőttem fel – mondta –, így az együttélés alatt természetes volt számomra az idősek szeretete. Emléküket ma is őrzöm. A mai generációk már nem élnek együtt, ezért az idős embereknek ma sokkal nagyobb szükségük van a közösségekre, amelyeknek a szerepe felértékelődött, hogy ne legyenek egyedül, hogy fontosnak érezzék magukat. Nekünk is fontosnak kell éreznünk őket, mert nélkülük nem lennénk!

VAA 0785 copy

VAA 0814 copy

VAA 0825 copy


Ezután Vásáry André különleges kontratenor hangján, Kéménczy Antal és zenekara kíséretében számos hazai és külföldi sláger csendült fel. A nagy sikerű műsor után a rendezvény fővédnöke, Ughy Attila polgármester így kezdte a beszédét:
– Manapság minden héten tartanak egy világnapot, azonban az idősek világnapja olyan alkalom, amelynek kitüntető szerepe van gyorsan szaporodó ünnepeink sorában. Nem véletlenül, hiszen ezen a napon azoknak szól a tisztelet, akik nélkül nincs jövő, akik közvetítenek a múlt és a jövő között, akik magukban hordozzák a tradíciókat, az értékeinket.
Arról is beszélt a polgármester, hogy a fiatalabb generáció tegyen ígéretet, sőt fogadalmat arra, hogy mindig ott lesz, ahol egy nagypapa vagy nagymama nyújtja a kezét…
– Nem egyszer kell a tiszteletet kinyilvánítani, hanem úgy kell élni és dolgozni, hogy a törődést mindennap megkapják azok, akiket illet – hangsúlyozta. – A mi közösségünk Pestszentlőrinc-Pestszentimrén régóta tudja, hogy nincs nagyobb becs, mint őrizni az élő hagyományt, a megélt mindennapi történelmet. Mi igyekszünk mindent megtenni idős polgáraink testi, lelki és szellemi egészségéért, hogy maguk körül érezzék a fiatalabb generációk törődését, biztonságot nyújtó, támogató tiszteletét. Egyszerű a dolgunk: igazodni kell ahhoz az örökséghez, amit önöktől kaptunk, folytatni kell az utat, az ösvényt, amelyet kitapostak, vágtak nekünk, és ha legalább ugyanezt a minőséget tudjuk tartani, akkor Pestszentlőrinc-Pestszentimre továbbra is a legdinamikusabban fejlődő kerülete lesz a fővárosnak, példa egy országnak, egy nemzetnek.