SzeretetREformáció

Írta:  R.F. 2017.09.20.

Egész napos ökumenikus rendezvény a Sportkastélyban a reformáció 500. évfordulója jegyében.

Olyan mondattal kezdte a beszélgetésünket Háló Gyula, a pestszentimrei baptista lelkész – a kerületi ökumenikus pásztorkör lelkészei által szervezett SzeretetREformáció elnevezésű rendezvény koordinátora –, hogy az rögvest felkeltheti olvasóink érdeklődését is.

halo

„Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást” – idézte a krisztusi szavakat Háló Gyula.
Amint azt megtudtuk, az október 7-i egész napos ökumenikus rendezvény valóban a szeretetről, a közösségről fog szólni a Pestszentimrei Sportkastélyban.
– A szeretet nagyon is „ránk fér”, nézve például a viharos kontinensünket.
Látja, tudja ezt mindenki, mert sok esetben nem jó az az irány, amely felé tart a tágabb értelemben vett otthonunk.
– Úgy gondolja, hogy tényleg a szeretet, a megbékélés lehet az orvosság?
– Mi más? Ki kell nyílni, nyitni kell a másik ember felé, s egészen biztosan elfogadásra találunk.
– Gondolom, ennek jegyében rendezik meg az ökumenikus napot is.
– Azt szeretnénk, hogy erről szóljon minden, s valóban összetalálkozzanak egymással a vendégeink, akiket ennek a nyíltságnak a jegyében várunk.

Hagyomány lesz?

– Kik várják őket, hány felekezet összefogásának lesz köszönhető ez a nap?
– Alapvetően a református, az evangélikus, a baptista, az adventista, az agapé és a római katolikus egyház sorakozik fel abban a reményben, hogy legalább néhány órára, legalább ezen a helyen béke lesz. Örömünkre a kezdeményezés mellé állt az önkormányzat. A rendezvény fővédnöke Ughy Attila polgármester úr lesz.

A SzeretetREformáció

 

A rendezvény elnevezése telitalálat. Ha figyelmesen tanulmányozzuk a szót, rájövünk, hogy minden lényeges benne van. Bízva abban, hogy nem kíván inkognitóban maradni a névadó, leírjuk, hogy e kiváló címet Győri Gábor evangélikus esperes, a lőrinci gyülekezet lelkésze adta.


– Hagyományt kívánnak teremteni?
– Ez mindig attól függ, hogyan sikerül az első rendezvény, de látva az összefogást és a készülődést, elmondhatom, hogy igen, szeretnénk folytatni.

Reggeltől estig

– Lássuk akkor, mivel fogadják az érkezőket...
– Minden korosztály számára sok érdekes és hasznos programot kínál a délelőtt tíztől este nyolcig tartó nap, amelyek mindegyikén ingyenes a részvétel. Azt, hogy mennyi mindennel lepjük meg például a gyerekeket a főszínpadon, nem is kezdem el sorolni, mert sosem érnék a végére. Összefoglalóan Napraforgó Játszóház lesz az elnevezés, amelynek keretében monocikli-bemutatótól a készségfejlesztő játékokon át a bűvészbemutatóig mindennel találkozhatnak az ifjak. Lesz gyermeknevelési előadás is, a délután és a kora este során pedig koncerttel és a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjainak musicalbemutatójával kedveskedünk a vendégeknek.

Legyen tele a csarnok!

– Mivel alapvetően egyházi eseményről beszélünk, nyilván ilyen programokban is gazdag lesz a nap.
– Mi sem természetesebb. Ezekkel megvárjuk a „felnőttesebb” délutáni órákat. Fél héttől nyolcig reformációi istentisztelet lesz, s szeretnénk, ha megtelne a csarnok. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hirdet igét. Helyet kap a programok között a kerületi iskolák egységét jelző százfős gyermekkórus is.

„Zarándoklat”

– Gondot talán csak az okozhat, hogy egyre korábban sötétedik...
– Nem baj ez, sőt... A gyertyás közös sétához jobb a sötétség. Mivel nem nagy a távolság, „elzarándokolunk” a most épülő evangélikus Luther-kápolnához, ahol közös áldás lesz, e módon is jelezve a kerületi protestáns és katolikus egyházak testvéri kapcsolatát.
– Hallva a minden korosztálynak szóló programot, nem lesz nehéz megvalósítani a folytatást.
– Ez a célunk.