Melbourne után újra itthon

Írta:  Róth Ferenc 2016.02.05.

Január utolsó napján érkezett haza Melbourne-ből, az Austral Open teniszversenyről Valkusz Máté.

Január utolsó napján érkezett haza Melbourne-ből, az Austral Open teniszversenyről Valkusz Máté, aki a junior ranglistás helyezésével és a múlt évi eredményeivel érte el, hogy pályára léphessen a távoli földrészen. A juniorok mezőnyében három mérkőzést játszott, rutint és tapasztalatot szerezve.

valk

Távolról sem mondható el, hogy Valkusz Máté számára szerencsésen indult az esztendő. Nem, mert végigkísérte az ausztrál versenyen az a vállsérülése, amelyet még most is érez.
– Azt hittem, elég, ha pihentetem egy kicsit, s mire elkezdődik a melbourne-i verseny, már el is múlik. Tévedtem, mert most is éppen a sportkórházból jöttem... Érzem, nincs rendben a vállam, valószínűleg idegbecsípődésem van.

Mindenből a legjobb


Most azért lesz egy kis nyugalom a 18 éves sportember életében, mert odébb van még a következő viadal.
– Bő egy hónapig itthon leszek, aminek örülök, mert a tavalyi sok-sok utazás után jólesik egy kicsit nyugalmasabb időszak. Legközelebb Kínában játszom, de egyelőre még nem az jár a fejemben. Iskolát váltottam, illik ott jól bemutatkoznom, s persze naponta edzem, mert leállás nincs, nem lehet.
Máté elmondta, hogy bár tavaly januárban is ott volt az Austral Openen, most is lenyűgözte őt az, ami a Grand Slam-versenyt körülveszi.
– Mindenből a legjobbal várják a teniszezőket. Az ellátástól kezdve a szállodai elhelyezésen keresztül egészen a vonalbírókig minden és mindenki a lehető legjobb. Valóban öröm ilyen körülmények között versenyezni, bár el kell mondanom, hogy egyik meccsemen sem éreztem magam jó formában, sőt... Mentálisan nem voltam egyben, remélem, csak átmeneti problémáról van szó.

Irány a Roland Garros


Máté három összecsapást vívott a forró ausztrál nyárban, ami azért nem volt egyszerű az itthoni mínuszok után.
– Az első körben egy olasz srác volt az ellenfelem, két játszmában nyertem ellene, ez nem volt különösebben nehéz. Ezután egy üzbég fiúval játszottam, itt már keményen meg kellett dolgozni a továbbjutásért. A harmadik játszmát 7:5-re nyertem. Egy ausztrál srác, a juniorok versenyének a győztese jelentette a végállomást. Két játszmában kaptam ki tőle, nem véletlenül játszott és nyert döntőt.
Az idei tervei között nem említett különösebben meglepőt Máté, mert tudnivaló, hogy a komoly teniszezők versenyidényét a Grand Slam-versenyeken való szereplés keretezi be. Nincs ez másként vele sem.
– A következő Grand Slam májusban lesz, Párizsban, a Roland Garros. Sok versenyen játszom addig, több hazai nemzetközin is, de valamennyi a párizsi célt szolgálja, mert továbbra is szeretném megőrizni az első helyezésemet a juniorok világranglistáján.