Hét évtized a kerület vonzásában

Írta:  Sütő-Nagy Zsolt 2015.12.28.

Vitathatatlanul mély nyomokat hagyott a kerület történetében Mester László.

Vitathatatlanul mély nyomokat hagyott a kerület történetében Mester László. Az MSZP-s politikus 1994 és 2010 között 16 éven keresztül irányította polgármesterként a városrészt. A több mint másfél évtized során jelentősen átalakult Pestszentlőrinc és Pestszentimre, ám a legfontosabb sikernek azt tartja, hogy az ideköltözők bizonyítják: vonzóvá vált a kerület.

mester

Mire emlékszik vissza legszívesebben ebből az időszakból?


Hogy több olyan eset is volt, amikor a kerület pozitív hírként szerepelt az országos médiában. Mindez azért különösen fontos, mert sokszor nem is gondolnánk, milyen keveset tudnak mások erről a városrészről. Amikor 2010-ben Matyi Dezsővel, az Alexandra-könyvesbolthálózat tulajdonosával tárgyaltam, hogy nálunk is hozzon létre egy üzletet, alig tudott valamit rólunk. Az Eötvös-ingát mindenki ismeri, de azt már kevesen tudják, hogy Eötvös Loránd itt fejlesztette ki a háza kertjében. Nagyon sok anekdota kötődik a kerülethez, amely bizonyítja, hogy egykor milyen ismert és kedvelt hely volt Pestszentlőrinc.

Vonzó városrész

Úgy érzi, hogy erről már múlt időben beszélhetünk?


Meggyőződésem, hogy egyre kevésbé, de 1990 előtt többnyire peremkerületként emlegettek bennünket, és ez korántsem hangzott hízelgően. Ezen sikerült változtatni, és miközben a legtöbb budapesti kerületnek csökkent a népessége, nálunk folyamatosan nőtt az utóbbi évtizedben. Szerintem ez egyértelműen azt mutatja, hogy sikerült vonzóvá tenni a városrészt.


Kispest szülöttjeként jól érezhetően lokálpatriótává vált.


Hároméves koromban költöztünk a szüleimmel az Állami lakótelepre, és azóta folyamatosan a kerületben élek. A közel hét évtized alatt többször is költöztem, de mindig a kerületen belül maradtam, így talán érthető, hogy minden ideköt.

Fájdalmas emlék

Sőt ambiciózus fiatalként légiirányító lett, és itt is kezdett dolgozni a Malévnál, azaz nem csupán lakott a kerületben, hanem évtizedeken át legfeljebb kirándulni járt máshova. A repüléstől teljesen elszakadt?


Azt mondják, akit egyszer megérintett a repülés, az nem tud többé elszakadni tőle. Számomra is mindmáig fontos, több barátom van, akikkel a kapcsolat azokban az években alapozódott meg. Éppen ezért érintett személyesen is fájdalmasan, amikor a Malévot felszámolták.
Szinte minden Pestszentlőrinchez köti, amit a pestszentimreiek gyakorta vetettek a szemére. Hogy élte meg a városrészek rivalizálását?
Mindig fontosnak tartottam, hogy Pestszentimre is fejlődjön, csak a fejlesztéseknek gátat szabnak a fizikai lehetőségek. Miközben Imre egy beépített hely, addig Lőrincen nagyon sok a fejlesztésre váró terület, s ez egy olyan adottság, ami behatárolja a lehetőségeket. Ennek ellenére több jelentős beruházást valósítottunk meg. Meggyőződésem, hogy a Sportkastélyra és a Pintér Kálmán Szakrendelőre is mindenki büszke lehet.


Ez a rivalizálás okozta önnek a legtöbb fejfájást polgármesterként?


Annyira azért nem volt éles a probléma. A gyakran tapasztalható meg nem értés, az értelmetlen politikai csatározás jobban bosszantott, mert hátráltatta a közös munkát. Akár a testületben, akár a saját frakcióban találkoztam vele, mindig elkeserített. Az ellenzék ősi jussa a kritika, ám hiába vagyunk ezzel tisztában, amikor az nagyobb fejlesztéseket hátráltat, roppant bosszantó.

Fejlesztés és értékmegőrzés

A 16 év során számos fejlesztés ment végbe. Melyiket volt a legnehezebb megvalósítani?


Az új piacot. Mindenki tisztában volt azzal, hogy a régi helyet kinőtte a piac, és mindenkinek szívügye volt, hogy megoldást találjunk, de mindenki másként képzelte el. Sok-sok egyeztetést követően költözhetett át az új helyre, ahová én is rendszeresen járok, és úgy látom, bevált, ahogy a hozzá kapcsolódó Szent Lőrinc sétány is. A piac a történelem során mindig is egyfajta találkozási pont volt az emberek számára, s ezt a funkcióját még jobban is tudja betölteni az új helyen, hiszen egy jelentős közlekedési csomópontban van. De nem csak erre vagyok büszke, hiszen a fejlesztések mellett legalább ennyire fontosnak tartom azt is, hogy nagyon sok kulturális értéket őriztünk meg. A Téblábtól a Dohnányi zeneiskolán át a sportklubokig számos olyan értékről beszélhetünk, amelyek nélkül szegényebb lenne a kerület.