Jövőre is folytatódik a járdaprogram

Írta:  Puskás Attila 2015.12.03.

Több mint 16 kilométernyi járdát építettek vagy újítottak fel ebben az évben a XVIII. kerületben.

Az önkormányzat kiemelt beruházásként foglalkozik a járdafelújítással. A program jövőre is folytatódik, a tervek szerint legalább az ideivel egyező mennyiségű járdafelület újul meg.
jarda
A 2015-re tervezett járdafelújítás a vége felé közeledik, és a tervek szerint december közepéig befejezik a munkát a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai.


Legalább ugyanennyit


Tavaly 7,5 kilométer gyalogos járófelület készült el, ebben az évben ennek több mint a dupláját adják át. Lévai István Zoltán alpolgármester a járdaprogram kora tavaszi indulásakor már elmondta, hogy a kerületi gazdálkodás rendbetételének köszönhetően az önkormányzat több pénzt tud közösségi célokra, fejlesztésekre fordítani. 2015-re 200 millió forintot terveztek be a költségvetésbe járdák építésére, felújítására.
– Nagyon örülök, hogy idén jelentősen megnőtt a felújított szakaszok hossza. A csatornázási munkálatok befejeztével különösen nagy erőt fordítottunk arra, hogy elkészüljenek a járdák is. A program folytatódik, így nem kell aggódniuk azoknak sem, akiknek az utcája eddig kimaradt a felújításból. Az önkormányzat kiemelt feladatának tartja ezt a fejlesztést. Nekem is a szívügyem, és a képviselő-testület egyetért ebben a kérdésben. Igyekszünk jövőre minél több járdaszakaszt bevonni a felújításba, hogy legalább ugyanolyan hosszban készüljenek el a szakaszok, mint idén – mondta.
Az alpolgármester hozzátette, hogy a felújítás során esetleg előforduló hibákat mielőbb kijavítják.
– Köszönjük, hogy a lakosok figyelemmel kísérik a munkálatokat, és jelzik, ha valahol hibát találnak. Ezeket a szakembereink lehetőség szerint napokon belül, de legkésőbb a garanciális idő alatt kijavítják.


Térkőburkolattal is


2015-ben befejeződött a kerületben a csatornázás, elkészültek az ahhoz kapcsolódó rákötések is, így az érintett utcákban már tartós, hosszú évekre megfelelő burkolatot lehetett kialakítani. A járdák többnyire aszfaltburkolatúak, de néhány kilométernyi részt térkőburkolattal fedtek be.

Felújítások évről évre

 

A XVIII. kerület járdaszakaszainak hossza 430 kilométer, és több mint 50 kilométer megépítésére van igény. A következő években az önkormányzat 170-180 kilométer meglévő szakasz felújítását tervezi, és szándéka szerint az összesen mintegy 2 milliárd forintba kerülő ötéves program végén a kerület minden részében kényelmesebb és biztonságosabb lesz a gyalogos közlekedés. A 2015-től 2019-ig tartó időszakra kitűzött cél az, hogy az átlagosnál rosszabb minőségű útszakasszal ne találkozzanak a járókelők.


– A térkő újdonságként jelent meg idén rövidebb szakaszokon, összesen mintegy 3 kilométernyi járda készült el így – tájékoztatott Lepsényi Tibor, a Városgazda Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának vezetője. – Ez a burkolat esztétikusabb, de ennél is fontosabb, hogy ezek a szakaszok könnyebben javíthatók. Legyen szó közműbekötésről vagy gyökérmetszésről, a térköveket csak a problémás helyen kell felszedni, és a gyökér kivágása után gyorsan és szinte észrevétlenül állítható helyre a kérdéses útszakasz.