Egymást követik a jeles kerületi évfordulók

Írta:  Kerékgyártó György 2015.11.27.

Több kerek évfordulót ünnepelt idén Pestszentlőrinc és Pestszentimre. Megemlékezésre jövőre is lesz alkalom.

Több kerek évfordulót ünnepelt idén Pestszentlőrinc és Pestszentimre. Megemlékezésre jövőre is lesz alkalom, hiszen Imre 85 éve vette fel a településnevet, Lőrinc pedig 80 éve lett város. 2016-ban lenne 85 éves Kondor Béla is. Az ünnepségeket a nemrég alakult jubileumi tanácsadó testület koordinálja.

A kerület utóbbi negyedszázadának négy emblematikus személye kezdett el közösen dolgozni abban a jubileumi tanácsadó testületben, amelynek létrejöttét Ughy Attila polgármester azzal a céllal kezdeményezte, hogy civilek is közvetlenül vehessenek részt a kerületi események szervezésében. Mégpedig olyan civilek, akik a saját szakterületükön sokat tettek már Pestszentlőrincért és Pestszentimréért. Molich Endre és Mester László korábbi polgármester, Kurdi Gyula, az első szabad választás óta minden választási bizottság elnöke és Járainé dr. Bődi Györgyi, a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola igazgatója, számos kulturális tradíció meghonosítója minden bizonnyal jó választás erre a feladatra.

Volt mit ünnepelni

– Hogy mivel tud segíteni egy ilyen testület? Tapasztalattal és ötletekkel – magyarázta Járainé dr. Bődi Györgyi. – A testületben mindenki a saját szakterületének megfelelő feladatokat vállal. Nincs elnök, nincs hierarchia a tagok között: ki-ki hozza a saját javaslatait, ezeket megvitatjuk, és az önkormányzat elé terjesztjük. Aztán a testület és a kerület vezetése dönt arról, hogy ezekből mit lehet megvalósítani.

jubileum
A 2015-ös év hat évfordulót hozott. Pestszentlőrinc 1910. január elsején, vagyis 101 évvel ezelőtt lett önálló község, Pestszentimre húsz évvel később. A két önálló település 1950. január elsején lett együtt a főváros XVIII. kerülete, a szocialista tanácsrendszert felváltó önkormányzati szisztéma pedig 1990 októberében, vagyis 25 évvel ezelőtt jött létre. Mindezekhez társult még egy fontos jubileum: 1995-ben alakultak először nemzetiségi (akkor még kisebbségi) önkormányzatok Magyarországon, így a kerületben is. A pestszentlőrinciek és pestszentimreiek életében meghatározó a Ferihegyi repülőtér 1950. május 7-i megnyitása is.

Évfordulók idén és jövőre

 

1931-ben a Pestszentimre név felvétele.
1931-ben született Kondor Béla.
1936-ban Pestszentlőrinc megyei városi rangot kapott.
1950-ben átadták a Ferihegyi repülőteret.
1950-ben a két település XVIII. kerületként Budapest része lett.
1990-ben jött létre a szabad és független önkormányzati rendszer.
1995-ben alakultak meg a nemzetiségi (akkor kisebbségi) önkormányzatok.


– Az ez évi ünnepségsorozat része az a pályázat is, amelynek a beadási ideje december 18. Az önkormányzat ezt a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjteménnyel közösen hirdette meg kerületi gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Verset vagy prózaművet, videót és digitális fotót készíthetnek az „Otthonom a XVIII. kerület” témában – mesélte a tanácsadó testület tagja.

A Vörösmarty is beszáll

Az ünneplés jövőre tovább folytatódik.
– A helyi kulturális élet meghatározó eseménye az újévi hangverseny, amelyet a Dohnányi Ernő Zeneiskola ad. Január 8-án első ízben lesznek vendégek a koncerten egy másik iskola, mégpedig a Vörösmarty ének-zene tagozatos tanulói. Az iskolánk több évfordulót is ünnepel idén és jövőre. A legfontosabb közülük az, hogy 1990-ben vette fel jelenlegi nevét, és egy évvel később indult gimnáziumi oktatás is az általános iskolai mellett – mondta az igazgatónő.
Mindez azonban csak a kezdet, hiszen 2016-ban lesz 85 éve, hogy Pestszentimre felvette mai nevét, és 80 éve, hogy Pestszentlőrinc megyei városi rangot kapott. Jövőre ünnepelné 85. születésnapját a kerülethez ezer szállal kötődő zseniális alkotó, Kondor Béla. Az ünnepségek sorában kiemelt szerep jut majd az 1956-os megemlékezéseknek is a forradalom 60. évfordulóján.
– A számos rendezvény mellett kiadványokkal szeretnénk emlékezetessé tenni a jubileumi éveket – árulta el Járainé dr. Bődi Györgyi.

A WEBHÍRADÓ18 riportja a jubileumi ülésről