Kondor Béla emléktábla a Bókay-iskolában

Írta:  Puskás Attila 2020.02.19.

Egykori iskolájának épületében, a jelenlegi Bókay Árpád Általános Iskolában avatták fel Kondor Béla emléktábláját.

Egykori iskolájának épületében, a jelenlegi Bókay Árpád Általános Iskolában avatták fel Kondor Béla emléktábláját. A fiatalon, mindössze 41 évesen elhunyt festő, grafikus és költő 1931. február 17-én született Pestszentlőrincen, és itt töltötte a gyermekkorát.
- Kerületünk egyik leghíresebb polgáráról emlékezünk meg. Kondor Béla, a II. világháború utáni magyar képzőművészet egyik legkiemelkedőbb alakja – mondta rövid köszöntőjében Szaniszló Sándor polgármester. – Kondor Béla méltó emlékhelyet kapott a kerület legrégebbi iskolájában.

kondor tabla1

kondor tabla2


Kondor Béla egykori iskolájától (1941 és 1944 között tanult az akkor az épületben működő állami gimnáziumban) nem messze, a Wlassics Gyula utca 36. szám alatt élt szüleivel és testvérével 13 éves koráig. A modern magyar művészet háború utáni nemzedékének egyik meghatározó alkotója, aki a grafika és a festészet területén önálló stílust és egyéni szimbólumrendszert teremtett. Polihisztor volt: a festésen, rajzoláson, fotózáson és konstrukciók készítésén kívül kiválóan játszott orgonán és zongorán is. Készített hangszereket, díszes kerámiát, üvegablak terveket valamint több kötetnyi verset írt.
Tragikusan fiatalon, szívelégtelenség következtében hunyt el. Halála után 6 évvel, 1978-ban nevezték el róla a kerület legnagyobb lakótelepe, az akkor épülő Havanna főutcáját. A kerületi önkormányzat az elsők között választotta díszpolgárának 1993-ban, ma iskola és közművelődési intézmény viseli nevét. Első emléktábláját (amely ma a Kondor Közösségi Ház oldalán látható) 1983-ban készítette Varga Imre, 1999-től látható szobra a kerület központjában, a Kossuth téren.
A Bókay iskolában február 17-én felavatott új emléktáblánál koszorút helyezett el Kondor Mária, a 89 éve született művész testvére.