Agytorna ötven fölött

Írta:  P.A. 2019.12.16.

Az elmúlt években megszokott módon a szombati előadásokkal és a tanfolyamokkal együtt folytatódik februárban a Nyugdíjas Akadémia (NYAK).

Az elmúlt években megszokott módon a szombati előadásokkal és a tanfolyamokkal együtt folytatódik februárban a Nyugdíjas Akadémia (NYAK). Ezt Jászberényi József felnőttképzési igazgató és a résztvevőket köszöntő Szaniszló Sándor polgármester is megerősítette a december 14-i félévzárón, amelyen egyúttal átadták az okleveleket az előadások rendszeres résztvevőinek.

A XVIII. kerületben 2012-ben indult útjára az önkormányzat és a Milton Friedman Egyetem – akkor még Zsigmond Király Egyetem – összefogásával a számos közérdekű témát feldolgozó, illetve az idősebb korosztályt érintő problémákkal foglalkozó előadás-sorozat az ötven éven felüliek számára. Emellett különféle tanfolyamokat is szerveznek minden évben a nyelvtanulástól kezdve a vallástörténeten át a művészetekig számos témakörben.

nyug1

nyug2

nyug3

Amint arra Jászberényi József a szemeszterzáró előadásában is utalt: nem igaz, hogy idősebb korban az ember nem képes tanulni.
– Felmérések igazolják, hogy sokszor jobban teljesítenek az ötven év felettiek egy-egy tanfolyamon, mint a fiatalabbak. A különbség csak annyi, hogy az idősebb korosztály másképp tanul – fogalmazott.

A most lezárult félévben 890 résztvevője volt az akadémia előadásainak és tanfolyamainak. Kalmár Gyulának hatodik éve nyújt rendszeres szombati elfoglaltságot a NYAK.

– Először csak a feleségem akart idejönni, én csak elkísértem. Azt hittem, előbb- utóbb megunja, de nem így történt, hanem nekem is egyre jobban megtetszett. Nagyon sok érdekes téma merült fel, nívós előadásokat hallhattunk. Itt járt többek között Monspart Sarolta egykori tájfutó és Buday Péter séf is. Rendkívül hasznosak voltak az időskorúak biztonságáról szóló előadások. Próbálunk mindent megtenni otthonunk és saját biztonságunk érdekében, de még így is kaptunk hasznos tanácsokat. Több tanfolyamra is jártunk. Legérdekesebb számomra a jobb agyféltekés rajz és az akvarellfestés. Soha nem gondoltam volna magamról, hogy bármit is le tudnék rajzolni, de kiderült, hogy minden emberben megvan ez a képesség. Tetszett a vallástörténettel, a pszichológiával foglalkozó kurzus, de sokat tanultunk az alternatív gyógyászatról is, amiből több dolgot otthon is alkalmazunk.

Szigetiné Franciscy Erzsébet korábban tanárként és iskolapszichológusként dolgozott. Mint elmondta, először – kétdiplomás emberként – nem volt biztos benne, hogy érdekes lesz számára az akadémia, de az első néhány alkalom után egyre jobban megtetszett neki ez a fajta időtöltés.

– Különösen a tanfolyamok érdekeltek, jó volt az agyamat tornáztatni. Nagyon hasznos, mert 77 éves vagyok, és ebben a korban fontos, hogy ne gubózzunk be. Egyrészt rendszeres kimozdulás, program, és lelkileg is sokat jelent. Sorstársak, hasonló korúak vesznek körül, akikkel lehet beszélgetni, és sok az új ismerős is. Másrészt kiderült számomra, hogy teljesen mindegy, ki milyen iskolázottsággal látogatja az akadémiát, mert a lényeg az, hogy megvan benne az érdeklődés, a tudásvágy, a nyitottság az új dolgokra. Az akadémia mellett egyébként nyugdíjasklubba is járok, és oda is át tudom vinni az itteni aktivitást, a megerősített pozitív életszemléletet – foglalta össze a tapasztalatait a nyugdíjas tanárnő, majd átadott egy Márai Sándor-idézetet tartalmazó, saját maga által készített karácsonyi üdvözlőlapot.
„A szeretet tud nagy önzés is lenni. Alázatosan kell szeretni, hittel. Az egész életnek akkor van csak értelme, ha igazi hit van benne. Isten a szeretetet adta az embereknek, hogy elbírják egymást és a világot.”