Latinovits a Kondorban

Írta:  Bodzay Zoltán 2020.01.27.

A Kondor Béla Közösségi Házban Latinovits Zoltán alakját idézték fel.

Kerületszerte rendezvényekkel ünnepelték meg a Magyar Kultúra Napját január 22-én, valamint az azt megelőző és követő napokban. A Kondor Béla Közösségi Házban Latinovits Zoltán alakját idézték fel.
A Magyar Kultúra Napja arra hivatott, hogy felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat, jelenünket képviselő tárgyi és szellemi értékeket. A Kondor Béla Közösségi Házban tartott Latinovits-emlékesten Holl Zsuzsa és Molnár Csaba színművész, valamint Hrutka Róbert zenész, zeneszerző ezen az estén közelebb hozta a nézőkhöz az egész életén át küszködő, harcoló és gyötrődő művész alakját.
Ezt elsősorban az írásain keresztül tették, felhasználva a színészkirály Ködszurkáló és Verset mondok című kötetét, az édesanyjához írt leveleit, valamint néhány hozzá közel álló ember – Ruttkai Éva, Dajka Margit és Cserhalmi György – visszaemlékezéseit.

Latinovits emlékest 01.22 Kondor BKH KJ 10

Latinovits emlékest 01.22 Kondor BKH KJ 09

Latinovits emlékest 01.22 Kondor BKH KJ 12

 

Az előadás előtt Szaniszló Sándor köszöntötte a nagyszámú közönséget. A Magyar Kultúra Napjáról – amelynek január 22-i időpontja megegyezik a Himnusz keletkezésének 197 évvel ezelőtti napjával – a polgármester elmondta, hogy a Himnusz olyan ajándéka a magyar népnek, amely a Biblia után már hosszú ideje a legfontosabb összekötő kapocs közöttünk.
– A magyar kultúra több, mint egy vers, az minden, amit az elmúlt ezer év során őseink összegyűjtöttek, amire vigyáztak, amit megalkottak. Ide tartoznak a verseink, a néphagyományaink, a szokásaink, de a Sziget Fesztivál, a Hősök tere és az Andrássy út is. Minden, amivel a magyarságunkat be tudjuk azonosítani – emelte ki Szaniszló Sándor.
Az irodalmi est nagy sikert aratott a visszaemlékezéseket érzékletesen előadó színészeknek, valamint Hrutka Róbert gitárjátékának és énekének köszönhetően. Az est legfelemelőbb perceit a színészpár, Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva megismerkedésének története jelentette Holl Zsuzsa előadásában.