Szemétszedés aszfalton és erdőben

Írta:  T.L. 2019.09.17.

Kerületünk önkormányzata a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt-vel közösen nagyszabású takarítási akciót szervezett szeptember 14-én Pestszentimrén.

Az akció két szervezőjének felhívásában – amely több száz kerületi családhoz jutott el az elmúlt hetekben – ez állt: „A szemétszedést annak érdekében kezdeményezzük, hogy a budapesti lakosok, illetve a vidékről és külföldről idelátogatók megítélése fővárosunk köztisztasági állapotáról kedvező legyen. Cél továbbá a szemléletformálás, bízunk benne, hogy az akciót látva egyre több emberben támad fel az igény a közösségi terek tisztán tartására.”

takarit1

takarit2

A nemes cél ugyan nem mozgatott meg túl sok embert, de akik eljöttek ezen a verőfényes szombati napon – mindössze húszan –, két csoportban „támadták meg” a Kettős-Körös utca – Szálfa utca és a Kettős-Körös utca – Lőrinci út találkozása közötti területet, hogy megtisztítsák a környéket. A szemeteszsákot, a kesztyűt, a csipeszt a szemétszedéshez, valamint a konténerekben összegyűjtött hulladék elszállítását az FKFV biztosította. Az akciót két önkormányzati képviselő, Bauer Ferenc és Csabafi Róbert vezette, akik nemcsak irányítottak, de szedtek is, csóválva a fejüket, hogy „egyesek”, milyen szemetet hagynak maguk után, illetve mikkel szennyezik a környezetünket. Mert volt itt minden az autógumitól a kutyagumiig, sőt állattetemek is gondosan becsomagolva, a műanyag és üvegtégelyek tömegéről nem is beszélve. 

Az Erdőgondnokság csoportvezetője, Bökfi János csendesen csak ennyit jegyzett meg a Halmi-erdő tövében:
– Az erdő sose szemetel, de sajnos az emberek egy része nagyon felelőtlen. Most új divatot látok kialakulni a fiatalok körében, megveszik a hamburgerüket, leülnek az erdő szélére, hogy jóízűen elfogyasszák azt, majd amikor végeztek az étkezéssel, eldobják a zacskókat és a műanyag poharakat a fák tövében. Ma huszonkét zsák szemetet szedtünk itt össze!
Legalább két konténer szemét gyűlt össze a két helyszínen ezen a szombaton, ami nem kevés. Vajon hány akció kell még, hogy ne „akciózzanak” a felelőtlen szemetelők aszfalton és erdőben?