A kísérlet sikerült a Tomory Lajos Múzeumban

Írta:  B.Z. 2019.06.27.

A Múzeumok éjszakáján kísérletek folytak a Tomory Lajos Múzeumban és kertjében nem csak a kísérleti asztalnál.

A Múzeumok éjszakáján kísérletek folytak a Tomory Lajos Múzeumban és kertjében nem csak a kísérleti asztalnál, hanem magában az esemény megrendezésének helyszínében és az egyes programokban is.
Az elmúlt év novemberi nyitástól számítva a június 22-i esemény az első olyan Múzeumok éjszakája programja volt a Tomory Lajos Múzeumnak, amelyet új épületükben, a Herrich-Kiss villában és annak kertjében rendeztek.

VAA 3713 copy

VAA 3714 copy

VAA 3725 copy


Mint azt Heilauf Zsuzsanna elmondta, az már korábban is nyilvánvaló volt, hogy egy nagyobb szabású esemény résztvevői nem férnek el az épületben, ezért döntöttek kiegészítésként a kert mellett. A múzeumvezető hozzátette, hogy ha már kerti rendezvény, akkor jött az ötlet, hogy kérjenek egy sátrat a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-től, ha pedig sátor, akkor ennek megfelelő programokat szervezzenek az eseményen.
Így adódott, hogy az épület kiállítóterein kívül, a kertben felállított 200 négyzetméteres sátorban is sokféle múzeumi program között válogathattak a látogatók. Többek között igényes muzsika várta az érdeklődőket a sörözős „kóruspikniken”, ahol a kerülethez valamilyen formában kötődő öt kórus, illetve énekes csapat részvételével szólt a zene. Fellépett a Kispesti Vegyeskar, a Vörösmarty Családi Kórus, a Sonore Kamarakórus, a Liederschatz kórus és a Pest-Budai Dalárda, valamint este a FOLK On 45 adott koncertet. A Kórus piknikre a nagy meleg ellenére megtelt a kerti sátor, többen a villa teraszán hallgatták a fellépőket.
Nem hiányozhattak a programból természetesen a klasszikus múzeumi programhoz közelebb álló események sem, mint az Eötvös Loránd nyomában elnevezésű egyszerű fizikai kísérletek, a Szárnyalj Kondor Bélával! címen meghirdetett repülőmakett építés, vagy akár a hűtőmágnes készítés.
Az est folyamán közös éneklésen is részt vettek a fellépők és a vendégek, amely programot a Pest-Budai Dalárda koordinálta. Kísérlet volt ez a közös éneklés, mint ahogy a kerti rendezvény egyes elemeinek megszervezése, vagy Eötvös egyszerűbb kísérletei, amelyek mindegyike sikeres volt, így találkozhatunk velük a Tomory Lajos Múzeum eljövendő hasonló rendezvényein is.