A honismeret menedékháza

Írta:  G.A. 2019.04.02.

Több mint másfél évtizede sikeres a Felnőttek Gimnáziumában megrendezett, Haza és haladás című honismereti verseny.

Egy fiatal korosztály – 14 általános és 16 középiskola – felkészült képviselői mérték össze honismereti, történelmi tudásukat március 29-én a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziumában megrendezett Honismeret 2019 – Hazáért és szabadságért elnevezésű országos történelmi tanulmányi versenyen.

hon1

hon2

hon3

– A verseny 2002-ben indult útjára, s azóta is minden évben örömmel tölt el a magyar történelem iránt fogékony sok-sok fiatal látványa, akik egy-egy verseny keretében is próbára teszik a felkészültségüket. A mai versengéshez is sok sikert kívánok nektek, bár itt mindenki győztesnek tekinthető – mondta a köszöntőjében Galgóczy Zoltán alpolgármester.
Az idei verseny fővédnöke Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, védnöke Ughy Attila polgármester és Galgóczy Zoltán volt. A témák: a Rákóczi-emlékévre tekintettel II. Rákóczi Ferenc és az általa vezetett szabadságharc, továbbá az 1956-os forradalom és szabadságharc, a forradalmat követő megtorlás.
Harminc csapat jelentkezett, ennek több mint a fele vidékről érkezett, többek között Nyíregyházáról, Miskolcról, Győrből, Szentesről, Szombathelyről, Várpalotáról, Visegrádról, de itt voltak Parasznya és Bénye-Káva diákjai is.
– Gyakran elmondom, hogy nem irigylem a zsűri munkáját, így van ez most is – kezdte a bemutatást a verseny szervezője, a Felnőttek Gimnáziumának igazgatója, dr. Grünvald Mária. – A zsűri elnöke dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, korábbi főbíró, a tagjai: Sántha Gábor az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, Pápai Tamás a Tomory Lajos Múzeum és Buda Marianna a Felnőttek Gimnáziumának képviseletében. Élve az alkalommal, a támogatásukért köszönetet mondok a gimnázium munkatársainak, a XVIII. kerület önkormányzatának, az 1956-os világszövetségnek, a Tomory múzeumnak, valamint a Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesület jelen levő képviselőjének, Tasnádi Gábornak.
A szervezők a regisztrációnál egy vászontáskába rejtett ezüstmedalionnal és egy tollal köszöntötték a verseny minden résztvevőjét. A megméretés írásbeli vizsgával kezdődött, ezt követően az öt-öt általános, illetve középiskolás csapat már a döntőnek számító szóbeli vizsgán mérhette össze a tudását a végső győzelem reményében. A csapatok mindegyike oklevéllel gazdagabban, a győztesek és a dobogós helyezettek ezüstlánccal a nyakukban térhettek haza. A támogatók jóvoltából különdíjakat is kiosztottak.
Érdemes egy csapatvezető pedagógus gondolataival zárni a cikket:
– Évek óta résztvevői vagyunk a Felnőttek Gimnáziuma által rendezett versenynek, és az utazásunk során valaki a honismeret menedékházaként minősítette a helyszínt és a szervezést.
Szerintem találó megfogalmazás volt.