Őszi zsongás: becsengettek

Írta:  P.A. 2018.09.03.

Több mint 800 elsős a kerületi iskolapadokban.


Az iskolai nyári szünet rendkívül sajnálatos tulajdonsága, hogy bár minden évben eljön, szeptember 1-jén véget ér. Ilyenkor minden diák egy kicsit szomorúan veszi tudomásul, hogy elmúltak az önfeledt szórakozással eltöltött hetek, és a reggeli napsütésben már nem a strand vagy egy kellemes kiránduló vagy játszóhely, hanem az iskola felé kell venni az irányt. Így tettek szeptember első napján a Vajk-sziget Általános Iskola tanulói is. A kicsik a szüleikkel kézen fogva, a nagyobbak egy kicsit mutatva az önállóságot, már inkább kézfogás nélkül, de mindannyian szép ruhában igyekeztek a tanévnyitóra.

tanev1

tanev2

tanev3

A XVIII. kerület 23 általános iskolájában 812 elsős kezdte meg a tanulást a 2018-2019-es tanévben. A Külső-pesti Tankerület központi évnyitóján Galgóczy Zoltán alpolgármester a köszöntőjében elmondta, hogy emlékszik még arra, amikor ő volt kisdiák, és tudja, hogy a tanévnyitóhoz mindig vegyes érzelmek kapcsolódnak.
- Ilyenkor a nyártól, a vakációtól való búcsúzás kicsit talán szomorkás hangulata vegyül az osztálytársakkal való újratalálkozás, a nyáron szerzett friss élmények megosztásának örömével.


Ismerkedés az iskolával


Az elsősök szeptember elején izgatottan ismerkednek az iskolával, az osztálytársakkal és a tanítóikkal. Várják, hogy milyen feladatokat kell megoldaniuk, kik és hogyan tanítják majd őket az új ismeretekre.
- Az új dolgok megismerése vitte, és viszi előre az emberiséget, építette a jövőt – fogalmazott Galgóczy Zoltán. – Ezeknek az ismereteknek köszönhető, hogy bárhol a világon tudják, a magyarság kreativitása, tudományos felfedezései és találmányai, kulturális sokszínűsége meghatározó lenyomatot hagyott az utókornak, az örökösöknek. Korszakalkotó nagyjaink egy tehetséges nemzet szülöttei voltak, ahogyan a mostani kisdiákok is. Rajtuk múlik, hogyan kamatoztatják ezt az örökséget, milyen értékek mentén sikerül érvényesülniük az életben, kiket vesznek például és mintául, amikor majd felnőve jelentős, az életüket meghatározó döntéseket hoznak.
Az alpolgármester megköszönte a kerület pedagógusainak azt az áldozatos munkát, amivel nap mint nap tesznek azért, hogy a gyerekek a lehető legjobb és legszélesebb körű oktatásban részesüljenek.

Támogatások és fejlesztések


A tanévnyitón Galgóczy Zoltán elmondta, hogy az önkormányzat számára továbbra is fontos a pedagógusok munkakörülményeinek javítása, a diákok számára pedig a minél modernebb és kényelmesebb létesítmények kialakítása.
- A kerület vezetése önként vállalt feladatként továbbra is támogatja a köznevelési intézményeket. A pedagógiai innovációs keretből továbbképzéseket, tanulmányi kirándulásokat és taneszköz vásárlást finanszírozunk. Ez a segítség erkölcsi kötelességünk.
Az alpolgármester kiemelte, hogy a kerületben tovább folytatódik az iskolák infrastrukturális fejlesztése. Ennek keretében új tantermekkel bővül a Gullner Gyula, a Brassó utcai és a Kastélydombi iskola, energetikai gépészeti korszerűsítések várhatók a Vajk-sziget, a Kondor Béla és a Kapocs utcai iskolában.


- Türelmet és odafigyelést biztosítanak diákjaiknak és fontosnak érzik, hogy támogassák azokat, akik egyes területeken kimagaslóan, de máshol talán kevésbé jól teljesítenek. Hitet és erőt adnak nekik a kihívásokhoz.


Sikeres diákok


A tanévnyitón jelen volt Dömötör István alpolgármester és Bak Ferenc, a Külső-pesti Tankerületi Központ igazgatója is, aki a tanévet hivatalosan megnyitó köszöntőjében beszélt a tankerület és ezzel együtt a XVIII. kerület diákjainak tanulmányi sikereiről is.
- A tankerület tanulólétszáma 18 ezer, ennek csaknem a felét adja a XVIII. kerület. A diákok évről-évre számos tanulmányi versenyen vesznek részt, nemzetközi, országos és budapesti, és büszkén mondhatjuk el, hogy a tankerületből több tucatnyian értek el első és második helyezéseket. Ezek az eredmények azok, amelyek példaként szolgálhatnak a jelenlegi elsősök előtt, hogy küzdjenek azért, hogy hasonló sikereket érjenek el a tanulásban.
Somogyvári Beatrix, a Vajk-sziget iskola igazgatónője az elsősök köszöntésekor úgy fogalmazott, hogy az iskola olyan a gyerekek számára, mint egy munkahely.
- A tanulás valóban kemény munka. Tisztelet és elismerés jár azoknak, akik képességeiket lehetőségeiket maximálisan kihasználva, néha talán erőn felül is teljesítenek a tanulásban. Nem lesz, nem is lehet mindenki kitűnő, de úgy kell tanulni, hogy mindenki elmondhassa, hogy amit lehet, azt megtette. Ez a munka érték, és erre büszkének kell lenni.