Tízéves a Szamárfül program

Írta:  Gáll Anna 2019.04.05.

Huller Ágostonra emlékeztek a megnyitó ünnepségen.

Ironikus látvány, amikor egy, a mobiltelefonok korát és a kütyük túlzásba vitt használatát kifigurázó kiállításon (pontosabban annak megnyitóján) a látogatók az okos szerkezeteiket szorongatva állnak a képek előtt. A Kondor Béla Közösségi Házban a saját szemünkkel is meggyőződhetünk arról, hogy a mobilok által uralt világban élünk.

VAA 6185 copy

VAA 6217 copy

VAA 6173 copy

Magukban minden bizonnyal jót mosolyogva a szituáción, előszeretettel örökítették meg a műalkotásokat az intelligens készülékük kamerájával a vendégek, ezzel igazolva az elméletet, miszerint az okostelefonok mára hozzánk nőttek.

Kisbabáját a karjában tartó (és közben az alvó csöppséget a kamerával megörökítő) anyuka, mobilozó Mona Lisa vagy régi telefonokból összerakott szobor – csak néhány azon szatirikus alkotások közül, amelyeket a tizedik Szamárfül programon állítottak ki a Kondorban. A tárlat megnyitóját természetesen most is április elsején, azaz a hagyomány szerinti bolondok napján tartották. A hangulat mégis kicsit keserédes volt, ugyanis az 5KOR Képzőművész Csoport nemrégiben elhunyt alapító tagjára, Huller Ágostonra is emlékeztek az összegyűltek. Az idén jubiláló Szamárfül kiállítás ötletgazdája, akit mindenki csak Gusztiként emlegetett, súlyos betegsége miatt már érezte, hogy a mostani kiállításon nem lesz jelen.

– Nehéz ilyenkor vidám köszöntőt mondani, annak ellenére, hogy bolondok napja van, és a kiállítás célja is az örömködés – kezdte a megnyitó beszédét Galgóczy Zoltán alpolgármester, aki Huller Ágoston mellett a szintén nemrég elhunyt P. Szabó Ernő művészettörténész (aki jó pár kiállítást nyitott meg a Kondorban) nevét is megemlítette mint a XVIII. kerület jelentős személyiségéét, majd tetszését fejezte ki a képek láttán, és köszönetet mondott az 5KOR alkotóinak.

A megnyitó hangulatát Kovács Ildikó hegedűművésznek, a kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskola művésztanárának érzelmes szólója fokozta, s mintha néhány vendég szemében egy-két könnycsepp is megcsillant volna.

Csakúgy, mint a kiállítás kurátorának, Árvay Zolta festőművésznek, illetve Huller Ágoston özvegyének a beszéde alatt, akik köszönetüket fejezték ki a vendégeknek.

– Ez a nagy tömeg hűen mutatja a kötődésünket Gusztihoz – mondta a művésztárs, majd felidézte többek között az együtt töltött éveket és a Szamárfül kiállítás születését.

A szomorúságra a legjobb orvosság a humor és a jókedv, s ehhez a közönség éppen jó helyen járt. A megnyitón megjelenő vendégek szemmel láthatóan imádták az alkotásokat, ami elegendő bizonyíték arra, hogy nem hiába indították el tíz évvel ezelőtt a programot. A különféle technikákkal készített képek – mozaikok, fotók, festmények – és a szobrok szamárfület mutatnak a kornak, a művészek kifigurázzák a társadalmat, amelyben élünk.

Az alkotásokat április 9-ig lehet megtekinteni az aulában.