4,14! – nem átlagos itt a színvonal

Írta:  K.Gy. 2019.09.02.

A tavalyi jó eredmény tudatában kezdődött meg a kerületi iskolai év.

Egy megújulófélben lévő intézmény, a Kondor Béla Általános Iskola adott otthont augusztus 31-én a hivatalos kerületi tanévnyitónak, amelyre a Külső-pesti Tankerületi Központ és a helyi oktatási intézmények vezetői mellett az önkormányzat képviselői kaptak meghívást.

A negyedikesek is kaptak

– A diákok többsége ugyan szeptember elején sajnálja egy kicsit, hogy vége a nyárnak, de a találkozást a többiekkel bizonyára ők is nagyon várják – mondta a köszöntőbeszédében Galgóczy Zoltán oktatásért felelős alpolgármester, aki eredeti hivatását tekintve maga is pedagógus. – Abban egészen biztos vagyok, hogy a tanévkezdés az elsősök számára rendkívül izgalmas. Kívánom, hogy örömteli és sikeres legyen számukra az első tanév.

VAA 6927 copy

VAA 6951 copy

VAA 7001 copy

VAA 7037 copy

VAA 7040 copy


Az alpolgármester emlékeztetett, hogy a kerületi általános iskolások az önkormányzat jóvoltából ingyen kapják a füzetcsomagot. Idén először a 4. évfolyamosok egy ismeretterjesztő kiadványt is átvehettek, amely a kerület értékeit mutatja be. A kötetet a Tomory Lajos Múzeum szakemberei állították össze, s az intézmény igazgatója, Heilauf Zsuzsanna az alpolgármesterrel közösen adta át.

Kiemelkedő átlagok

– Szeretek statisztikai adatokat mondani, mert ezek magukért beszélnek – mondta Bak Ferenc, a Külső-pesti Tankerület igazgatója. – A kerületi általános iskolás diákok a 2018/19-es tanévben 4,14-es tanulmányi átlagot értek el, ami azt mutatja, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimrén rendkívül magas az oktatás színvonala, a szakmai irány megfelelő, érdemes tehát ebbe az irányba továbbhaladni.
Bak Ferenc megerősítésként hozzátette, hogy a kerületi középiskolások érettségi eredményének átlaga 4,9 lett, ami rendkívül jó, sőt kiemelkedő adat.
Az igazgató beszámolt arról is, hogy a tankerület a nyár folyamán sokat költött arra, hogy az intézmények megfelelő műszaki állapotban, otthonos és a tanulást inspiráló környezetben fogadják a diákokat: számos intézményben fejeződtek be mostanra a felújítások, emellett a tankerület eszközöket is vásárolt az iskolák számára.
Oktatási szakemberként nem is zárhatta volna frappánsabban a sorait az igazgató: sok ötöst kívánt a 2019/20-as tanév minden diákjának.

Füzetcsomagot kaptak

Noha az általános iskolák felügyelete évek óta nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, Pestszentlőrinc-Pestszentimre őrzi a kerületi diákok iskolakezdési támogatásának hagyományát. Az önkormányzat hat évvel ezelőtt döntött úgy először, hogy a tanév kezdetén az általános iskolások ingyen kapnak füzetcsomagot. Erre az állami és az egyházi fenntartású intézmények tanulói egyaránt jogosultak, vagyis ebben az évben összesen mintegy 9200 diák. Hagyományszámba megy már az is, hogy az önkormányzati füzetcsomagok borítóját a kerület iskoláinak, illetve óvodáinak meghirdetett rajzpályázatok nyertes művei díszítik. A Csillagszemmel óvodás és a Gyermekszemmel iskolás rajzversenyre beérkezett pályaművekből választották ki a legjobb rajzokat.

 

Jó, de miért egy tornateremben?

Kimondani is megdöbbentő: 1,2 millió gyerek kezdte meg az új tanévet Magyarországon a közoktatásban szeptember 2-án, hétfőn. A Magyar Posta közleményben adta hírül, hogy a tankönyvek mindenhova rendben megérkeztek. Fontos adat ez, hiszen a kormányzati támogatásnak köszönhetően ebben a tanévben a 9. évfolyamig bezárólag minden tanuló ingyenesen juthatott hozzá a tankönyvcsomagjához, tehát a postának jócskán akadt ezzel munkája. A kormányzati célkitűzés szerint jövőre már a közoktatás minden évfolyamán ingyenes lesz a könyvcsomag.

Pályázaton nyertek

A Külső-pesti Tankerülethez összesen 45 intézmény tartozik, 749 osztály gyűjti egybe a 17 933 tanulót, akik közül 1563 az elsős. A XVIII. kerületben 9000-nél több gyerek kezdte meg idén a tanévet, 252-en a kerületi tanévnyitónak otthont adó Kondor Béla Általános Iskolában.
– Örömteli, hogy a megújult tornateremben köszönthetjük a szakma és az önkormányzat képviselőit – mondta Kasznár Zsuzsanna, az intézmény igazgatója az eseményen.
Az iskola a felújításhoz a Decathlon-pályázaton nyert forrást.
– A tevékenységünk célja az, hogy az általunk értékesített sportszerek, sportruházat segítségével magát a sportot, annak lehetőséget minél több emberhez juttassuk el – fogalmazott Stájer István, a Decathlon Soroksár igazgatója. – Emellett támogatunk sportközösségeket, egyesületeket is. Az említett pályázatot öt éve írtuk ki először, eddig 58 sikeres pályázónk volt, összesen mintegy 18 ezer gyereket tudtunk így támogatni. Külön öröm, hogy a kerületből már másodszor nyert intézmény: tavaly a Kastélydombi iskola járt sikerrel.

Nyelvtanulás tablettel

A tornateremnek a sportszeráruház támogatásának köszönhető megújulása után az iskola a radiátorokat is ki tudta cserélni, egy újabb pályázatnak köszönhetően pedig hamarosan vadonatúj labdafogó hálók kerülnek a kapukra. Ám a Kondor nem csak a sportjára lehet büszke.
– Észre kell vennünk, hogy a digitális világ jelentős teret hódított meg magának, elérte az iskolát is – mondta Kasznár Zsuzsanna. – Érdemes keresni azokat a lehetőségeket, amelyekkel a digitalizáció segítheti az oktatást. A Kondorban két évfolyamon is tabletek segítségével folyik a nyelvoktatás, és ezt szeretnénk egyre inkább kiterjeszteni más évfolyamokra is. Hamarosan egy digitális teremmel bővül az iskola, s bízom benne, hogy ez ösztönzőleg hat majd az eszközöket ma már magabiztosan használó diákokra.
Az igazgató még egy kuriózumra hívta fel a figyelmet:
– A tankerület engedélyével iskola-előkészítő évfolyamot indítunk. Ezzel szeretnénk elérni, hogy az elsősök már magabiztosan érkezzenek egy egyáltalán nem idegen környezetbe.