Intézményeivel is vonzza a fiatal párokat a kerület

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.02.13.

A gyermeknevelést támogatja az önkormányzat az óvodák, iskolák és a sport fejlesztésével.

Mintegy ötszáz szülő, gyermek és érdeklődő volt kíváncsi a Sportkastélyban február 11-én arra a fórumra, amelyet a Külső-pesti Tankerületi Központ és Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata szervezett az általános iskolát idén elkezdő gyermekek szüleinek tájékoztatására.

szulok1

szulok2

szulok3


Nem csupán szülők voltak jelen a Pestszentimrei Sportkastélyban rendezett eseményen, hanem sokan elhozták kisebb-nagyobb gyermeküket is, mert vélhetően nem tudták elhelyezni őket erre a néhány órára. Ott voltak persze a tájékoztatás kezdeményezői, Ughy Attila polgármester, Galgóczy Zoltán alpolgármester, Bak Ferenc, a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Madarassy Csaba, a XVIII. kerületi Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) igazgatója, Molnár Anikó gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, valamint a kerületi oktatási intézmények vezetői is.
Hasznos információk
Ughy Attila rögtönzött felmérést végzett a megjelentek között, hogy hányan vannak azok, akik az első gyermeküket íratják be idén az iskolába, illetve hányan olyanok, akik mostanában költöztek a kerületbe. Mindkét kategóriában sokan tették fel a kezüket. A kerületbe frissen beköltözők figyelmét külön felhívta a polgármester arra az új önkormányzati kiadványra, amelyik az éjszakai orvosi ügyelettől a patikák helyéig és nyitvatartásáig, a sportolási lehetőségektől a szolgáltatásokig hasznos lakossági információkat tartalmaz.
– Ami az iskolákat illeti, egészen kiváló intézményhálózatot tudok bemutatni, amelyet ugyan már nem az önkormányzat tart fenn és működtet, hanem az állam és a tankerületek, mégis közel áll hozzánk. Az önkormányzat részéről annyiban tudunk hozzájárulni a helyi iskolák rendszerének további javításához, hogy a hosszú évek során kialakult és fenntartott kapcsolatokat igyekszünk az intézményvezetőkön keresztül is minél jobban működtetni – hangsúlyozta a polgármester.
Intézményi támogatások
Az önkormányzat évente több tízmillió forintot különít el költségvetése úgynevezett innovációs keretében arra, hogy olyan fejlesztéseket finanszírozzon az iskolákban, amelyekhez az intézményeknek és a tankerületeknek önmagukban nem lenne forrásuk.
– Szeretnénk, ha az iskoláink korszerűsítésével, az oktatásunk vonzóbbá tételével, a szolgáltatások gyarapításával a kerület még több gyermekes fiatal házaspárt vonzana magához – tette hozzá Ughy Attila.
Ennek érdekében az önkormányzat már az óvodáskorú gyermekek színvonalas elhelyezésért is mindent megtesz.
Három menü közül
Az általános iskolás korosztály számára legizgalmasabbnak és legvonzóbbnak az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő Városgazda Utánpótlás Akadémia kínálta sportolási lehetőségeket nevezte a polgármester. Egyben arra biztatta a szülőket, hogy bátran keressék fel az egyesületet, ahol a vízilabdától a jégkorongig sokféle sportágat próbálhatnak ki a gyerekek szinte ingyen.
A közétkeztetésről szólva Ughy Attila elmondta, hogy a kerületben nem egy, hanem három szolgáltató működik, amelyek egymással versengve igyekeznek gondoskodni a finom és egészséges ételekről. Néhány iskolában bevezették azt a rendszert, amely szerint a tanulók már nem kettő, hanem három menüsor közül választhatnak. A szülők visszajelzéseitől függően a kerület összes iskolájában szeretnék elérhetővé tenni ezt a hármas választási lehetőséget.
Az önkormányzat az első osztályosok számára idén augusztusban is összeállítja a tanévkezdő csomagot, amelynek tartalmáról megkérdezik a pedagógusokat. A polgármester felhívta a figyelmet az önkormányzat, valamint a Városgazda Utánpótlás Akadémia nyári táborára is.

Segítség a szülőknek
Madarassy Csaba a kerületi iskolák étkeztetési rendszerét ismertette a szülőknek. A GESZ igazgatója elmondta, hogy a szervezetük valójában kapocs a szülők és a gyermekek, illetve a közétkeztetést szolgáltató főzőkonyhák és tálalókonyhák között. A GESZ bonyolítja le mindegyik iskolában az ebédbefizetést, és gyűjti össze azokat a nyilatkozatokat, amelyek alapján esetleg valamilyen kedvezményre jogosultak a gyerekek. Madarassy Csaba szólt az ebédbefizetés, illetve -lemondás módjáról és menetéről is.
Molnár Anikó az iskolaérettség feltételeiről tájékoztatta a szülőket. Elmondta többek között, hogy minden kerületben működik a Pedagógiai Szakszolgálat, amely bizonytalanság esetén segítséget nyújt a szülőknek annak eldöntésében, hogy a gyermekük elkezdje-e az iskolát. A fejlesztőpedagógus abban is igyekezett segíteni a beiskolázás miatt aggódó szülőknek, hogy miként győzzék le a szorongásukat, és hogy milyen praktikus tanácsokat adhatnak a gyermeküknek az iskolakezdéshez.