Hét szép fejlesztés az élhető kerületért

Írta:  B.Z. 2019.03.21.

Pontról pontra valósulnak meg a rövid és középtávú stratégiai elképzelések.

 

Az elmúlt időszak előkészítő munkájának eredményeként kerületszerte nagy jelentőségű beruházások várhatók ebben az évben is. Ugyanakkor a Pestszentlőrincen és Pestszentimrén élők azt tapasztalják majd, hogy az óriási fejlesztések nem tartanak sokáig, jó részük ugyanis még az idén befejeződik.
VAA 0021 copy
„Határozott elképzelésünk van, vízió nélkül ugyanis nem lehet építkezni és fejleszteni. Továbbra is a karakteres „teraszváros-koncepció” jegyében dolgozunk, amelynek az az alapelve, hogy a városfejlesztés harmóniát teremtsen az impulzív városias lét és a pihentető, nyugodt, természetközeli élmények között. Tudjuk, hogy nem egyszerű feladatokat igyekszünk megoldani, de pontról pontra valósulnak meg rövid és középtávú stratégiai elképzeléseink” – mondta el a kerület fejlesztési stratégiájáról lapunknak év végi interjújában Ughy Attila polgármester.
Lévai István Zoltán a részletekről szólva hozzátette, hogy erre az esztendőre megérett az előkészítő munkák gyümölcse. Az alpolgármester hét olyan beruházásról beszélt, amelyeknek már rendelkezésre állnak a forrásai és többségüknek a kivitelezői is, így nagy részük idén megvalósul. Hangsúlyozta, hogy ebben az évben kiemelt helyen áll az infrastruktúra fejlesztése.


BUD Aréna


Az elkövetkező időszak legnagyobb kerületi beruházása a Lőrinci Sportcsarnok – új nevén BUD Aréna – átépítése és bővítése. Elkészülte után a létesítmény egy ezer fő befogadására alkalmas multifunkcionális sportcsarnok lesz, kétoldali lelátóval. Olyan közösségi helynek is szánják, amely a sportolás mellett kulturális események, konferenciák rendezésére is alkalmas.
A projektnek része a csarnok környezetének rendezése, az épület mellett gyalogút kialakítása, továbbá a parkolási lehetőségek bővítése is. Negyvenegy személygépkocsi-parkolóhely és 5 autóbusz-parkolóhely létesül. A közbeszerzési eljárást követően a munkaterületet február 15-én átadták a kivitelezőknek, akik elkezdték a bontási munkákat. A beruházás befejezése jövő év nyarán várható.


Béke tér II. ütem


A másik nagyobb lélegzetű közterületi beruházás a Béke tér teljes felszíni megújításának folytatása, ami azért is fontos, mert a terület a budapesti agglomeráció déli felének egyik kapuja, az ország nemzetközi repülőterére vezető fő út része. Az első ütem 2014 végére készült el, aminek keretében a tér átalakult, az áthaladó forgalom megszűnt, így a teret teljes egészében a gyalogosok vehették birtokba. A második ütem keretében a térhez csatlakozó közterületek rendezése várható.
A projekt beruházója a Fővárosi Önkormányzat, azon belül a Budapesti Közlekedési Központ. Eddig azért csúszott a beruházás, mert nem találták meg a kivitelezőt. Több eredménytelen pályázat után most ismét kiírták a tendert, amiről Lévai István Zoltán elmondta, hogy bíznak az eredményességében, és remélhetően elkezdődhet végre a kivitelezés.


Imrei gyermekorvosi rendelő


A tervek szerint a XXI. század követelményeinek megfelelő pestszentimrei létesítményben a gyermekorvosokon kívül a védőnői szolgálat és a gyerekfogászat is helyet kap. A Tér_Köz pályázat révén környezetrendezésre és közösségi tér kialakítására is lehetőség lesz ezen a helyszínen. A meglévő szakorvosi rendelő és a leendő gyermekorvosi épület között a remények szerint egy agóraszerű találkozóhely alakul ki. A padokkal, vízfelülettel és kis színpaddal tarkított helyen a hetivásárokat is le lehet bonyolítani. A múlt évben lefolytatott közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult, ám az ismételten kiírt pályázaton remélhetőleg megfelelő kivitelezőt találnak, aminek nyomán már a nyáron elkezdődhet az építkezés.


Havanna-hetivásár


A Havanna-hetivásár beruházás I. üteme a piac épületének megvalósítását és a funkcióhoz tartozó minimális környezetalakítást (főként parkolóhelyek létesítését) tűzi ki célul. Az épület környezetének közösségi célú fejlesztése, a közterület burkolatának megújítása a II. ütemben lehetséges. A két ütem megvalósításának becsült beruházási összköltsége mintegy 350 millió forint.
E beruházás esetében is minden előkészület megtörtént, és napokon belül elkezdődik a közbeszerzési eljárás. A remények szerint őszre elkészül a hetivásár. Lényeges körülménynek nevezte az alpolgármester, hogy a szombat délelőttönként eddig is működő piac a kivitelezés idején is üzemelhet.


Pestszentimrei parkoló


A Pestszentimre vasútállomás térségében a helyieknek szánt és a P + R parkolók létesítését célzó projekt keretében a 130 parkolóhely kialakításával együtt megújulnak a közlekedési és a zöldfelületek a kereszteződéstől a Tüzép-telepig, a vasúti sínektől a lakóépületek felőli járdáig. A projekt célja Pestszentimre központjában a parkolási gondok csökkentése, a tömegközlekedésre való átállás elősegítése. A projekt becsült költsége mintegy 238 millió forint.


Sportberuházások


A Vilmos Endre Sportcentrum ingatlanán az utóbbi két évben hatalmas fejlesztések valósultak meg. A célok között szerepel nagyszámú parkoló építése, 135 merőleges beállású fásított parkolóhellyel. A sportberuházások keretében várhatók újabb fejlesztések a Thököly úti sportcsarnokban, és a focipályákkal ellátott óvodák és iskolák fejlesztése sem áll meg. A Grund-program mellett pedig a népszerű szabadtéri fitneszparkokkal is tovább gazdagodik a kerület.

 

Földutakból aszfaltozottak


Idén 27 útszakasz kaphat szilárd burkolatot Pestszentlőrinc-Pestszentimrén. Nagyszabású program keretében aszfaltozzák le a Budapesten még meglévő földutak jelentős részét várhatóan még ebben az évben. Minderre összesen 8,3 milliárd forintot kapott az államtól a főváros tizenhárom kerülete. A XVIII. kerületi önkormányzat 1 milliárd 192 millió forintot nyert, amiből várhatóan 27 utcában csaknem 6 kilométer utat lehet felújítani.
Az alpolgármester azért nevezte nagy jelentőségűnek az összeg elnyerését, mert a külső kerületekben a földutak burkolattal való ellátása régóta gondot okoz, de saját erőből nem voltak képesek megvalósítani. A pályázatnak köszönhetően tavasszal elkezdődhetnek a munkák, és ősszel már átadhatják az új útszakaszokat.