Ügyelj a talpra, magyar!

Írta:  K.Gy. 2019.02.19.

Lábbetegségeket kezelő központ nyílt a Bartók Lajos utcában.

Az ember történelme legnagyobb részében mezítláb vagy vékony talpú lábbeliben, saruban, bocskorban járt. Való igaz, ezek kényelmetlenebbek voltak, mint a manapság használatos cipők, ám egészségesebbek. Az hogy lehet? Egyszerű a válasz. A meztelen talp bőrfelületét járás közben ezernyi inger éri, a gödrök, a kavicsok, torzsák ingert okoznak a bőrfelületen, és ezek az ingerek válaszra várnak. Az agy a megfelelő izmok használatára utasítja a lábat annak érdekében, hogy a mozgó test stabilitása fennmaradjon. Ennek az egyszerű, természetes reflexkörnek köszönhetően a láb valamennyi izma folyamatosan dolgozik, erősödik. A mai kényelmes cipők azonban gyakorlatilag helyettünk járnak, elszoktatják az izmokat a működéstől, így a láb egyre erőtlenebb lesz. Meggyengülnek például a talp boltozatát tartó izmok, a boltozat lesüllyed, természetellenes lesz a járás. Ha ezt nem kezelik, a megváltozott járás később problémákat okozhat a térdben, amelyek továbbterjedhetnek a csípő, a derék felé.

Negyedszázadnyi tapasztalat

Dr. Kökényesi Imre sebészorvos negyedszázaddal ezelőtt a traumatológián végzett munka közben ébredt rá, hogy a talp betegségeinek gyógyításához alapvető eszközök hiányoznak Magyarországon.
– Hiába diagnosztizáltuk a problémát, rá kellett jönnünk, hogy nem állnak rendelkezésre megfelelő betétek. A gyógyítás titka az, hogy a betétet személyre szabottan, az adott problémának megfelelően kell kialakítani – mondta a sebész.

podi1

podi2


A megoldáson dolgozva fejlesztette ki a betétgyártás egy új, forradalmi módszerét, amely hamarosan jogilag védett módszerré vált, és Magyarországon kívül még nyolc országban terjedt el. A 24 éve XVIII. kerületi bázissal működő, eddig elsősorban gyártással foglalkozó Podiart Kft. most történetének új szakaszához érkezett: új ágazatot lapított, és a Bartók Lajos utca 7/A alatt megnyitotta PodiSport elnevezésű központját.
– Nagyon sok sportoló keresett meg bennünket, elsősorban az ő kiszolgálásukra hoztuk létre a gyógyítóközpontot, de az ajtónk nyitva van a lakosság előtt is, bárkit szívesen fogadunk.

Műszerek és szakemberek

Mint az az alapító, valamint Stépán Zsolt ágazatvezető szavaiból kiderült, a központ megnyitásának ötletét az adta, hogy beteg sok, orvos azonban egyre kevesebb van. Emellett a gyógyítófolyamat több szakaszában valójában nem orvosra, hanem más egészségügyi szakemberre – masszőrre, gyógytornászra, mozgásterapeutára – van szükség. Ilyen szakemberek dolgoznak a PodiSport-központban, akiknek a munkáját egy speciális, saját fejlesztésű szoftver segíti.
– Két és fél évtizednyi tapasztalatunkra alapozva fejlesztettük ki a rendszert. Ennek köszönhetően képesek vagyunk teljes precizitással feltérképezni a talp állapotát és ennek megfelelően beállítani a kezelést, illetve elkészíteni a megfelelő betétet, ha szükség van rá – magyarázta Stépán Zsolt.
A központot február 16-án mutatták be a sajtó képviselőinek. Ekkor a jelenlevők – akik között ott volt Kissné Baumann Gizella, a Városgazda Utánpótlás Akadémia sportszakmai igazgatója és Lévai István Zoltán alpolgármester is – végigkísérhették a vizsgálat folyamatát. Ez a talpminta felvételével kezdődik egy speciális szkenneren, és egy futópados megfigyeléssel folytatódik. A helyszínen lehetőség van más műszeres vizsgálatokra is, továbbá rendelkezésre állnak erősítő-, fejlesztőeszközök és masszázsszoba is.
– A legfontosabb a megelőzés volna. Járjunk sokat mezítláb homokban, fűben, kavicsos talajon, otthon a szőnyegen tornáztassuk a talpizmokat – javasolta Stépán Zsolt. – De ha baj van, tudunk segíteni.