Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek 

Írta:  F.E. 2018.06.07.

A Határtalanul programnak köszönhetően Székelyföldön jártak a Kastélydombi iskola hetedikesei.

Sikeresen pályázott a Kastélydombi Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programra. Az intézmény 7. évfolyamos diákjai május végén Erdélyben, illetve Székelyföldön jártak.

Kolozsvar Kastelydombi

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg a Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázatot a diákok külhoni magyarsággal kapcsolatos ismereteinek bővítésére.
A projekt célja az, hogy a szomszédos országok magyarlakta területeire irányuló tanulmányutak révén az anyaország diákjai megismerjék a határon túli magyarság életét, kultúráját, mindennapjait. A folyamatos pályázat keretében minden tanévben az éppen 7. osztályos gyerekeknek nyílhatlehetőségük az utazásra.
A Kastélydombi Általános Iskola hetedikesei május végén hatnapos erdélyi kiránduláson vehetett részt, Csáki Erika programvezető kíséretében.
A diákok nem csupán könyvekből és a médiából ismerhették meg a gazdagmúltú Székelyföldet, hanem tapasztalatokat, személyes élményeket is szerezzenek történelméről, földrajzi adottságairól, természeti szépségeiről, gazdag hagyományairól, tárgyi emlékeiről.

Miért hasznosak az ilyen kirándulások? 


Nemcsak azért, mert olyan helyeken járhatnak a gyerekek, amelyekkel csak a tankönyvekben találkoztak, hanem azért is, mert megismerhetik az ott élő magyarság mindennapjait, viselkedését, gondolatait, beszédét, érzelmeit, sőt, eközben sokat megtudhatnak önmagukról és a társaikról is.


– Az évfolyam közösségét már a felkészülés is erősítette: a gyakorlás az idegenvezetői feladatok ellátására, interjúk készítésére, emlékhelyek koszorúzására – mondta a programvezető. – A diákok magyarságtudata megható módon nyilvánult meg az utazásuk alatt, hazaérkezésük után tartott élménybeszámolójuk pedig felkeltette a többi tanuló érdeklődését is Erdély iránt.
Az egyik tanuló arról számolt be, hogy a kirándulás alatt nagyon sok érdekes programon vettek részt. Felkeresték a tordai sóbarlangot, majd a történelmi magyar országhatár található Gyimesbükk települést, megtekintették a Rákóczi-várat, a Kárpátok egyik legmagasabb pontját, a Pongráctetőt, Tusnádfürdőre, kerületünk testvérvárosába is ellátogattak. Találkoztak a Dévai Gyermekotthon kis lakóival, akiknek ajándékkal kedveskedtek.
A Kastélydombi iskola diákjai elmentek a Szent Anna-tóhoz, ami az egyetlen vulkáni kráter-tó az erdélyi Csomád-hegység (Hargita megye) Tusnádfürdőhöz közel. S ha már arra jártak, nem hagyhatták ki Tusnádfürdőnek, testvérvárosunknak megtekintését sem. Aztán útba ejtették Zetelaka falut is, ahol számos XIX-XX. századi székelykapukat csodálhattak meg.
– Az iskola egész közössége mélyen átérezte a székelyföldi és a csángó emberek üzenetét az iskola nemzeti összetartozás napi emlékműsorán – tette hozzá Csáki Erika.