Határtalanul jó volt!

Írta:  F.E. 2018.06.13.

Az Eötvös Loránd Általános Iskola hetedikes diákjai Székelyföldre látogattak el a Határtalanul! program keretében április végén.



Az Eötvös iskola sikeresen szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul! című pályázaton, amelynek célja a határon túli magyarság megismertetése anyaországi diákokkal és tanáraikkal.

Eötvös Határtalanul Gyergyói havasok átméretezve
A pályázat folyamatos, s keretében minden tanévben az éppen hetedikes gyerekeknek van lehetőségük a határon túli magyarlakta területekre utazni.
A hetedikesek a kirándulást megelőzően az Országos Széchenyi Könyvtár Arany János költői pályájához kapcsolódó kiállításon és múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt. Ezt követően színvonalas kiselőadásokat tartottak Erdély híres épületeiről, neves személyiségeiről, természetföldrajzi és történelmi vonatkozásairól, népi hagyományairól.
Az Eötvös iskolából harminckét diák és négy pedagógus utazott április végén Erdélybe.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg a Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázatot a diákok külhoni magyarsággal kapcsolatos ismereteinek bővítésére.
A projekt célja az, hogy a szomszédos országok magyarlakta területeire irányuló tanulmányutak révén az anyaország diákjai megismerjék a határon túli magyarság életét, kultúráját, mindennapjait. A folyamatos pályázat keretében minden tanévben az éppen 7. osztályos gyerekeknek nyílhatlehetőségük az utazásra.


– Kuba Gábor intézményvezető valóságos szakértője Székelyföldnek, az erdélyi utaknak, így biztosak lehettünk benne, hogy kiváló programokban, csodálatos látnivalókban lesz részünk – mondta Márkiné Gácsi Mónika, az intézmény pedagógusa. –Tusnádfürdőn, kerületünk testvérvárosában szálltunk meg, ahol a gyerekek remekül érezték magukat, a vendéglátóink minden alkalommal erdélyi finomságokkal vártak minket. Az esti programból nem hiányozhatott az izgalmas „medveles” sem.

Eötvös Határtalanul Körösfő átméretezve
A pedagógus elmondta, hogy lelkesen ápolják a kapcsolatot a helyi Jókai Mór Általános Iskola diákjaival. A vendéggyerekek megajándékozták őket és közös focizáson is részt vettek. Remek volt a hangulat és még a nyelvi akadályok sem nehezítették a dolgukat.
A kirándulók felkeresték Körösfőt, ami ugyancsak testvértelepülésünk, majd ellátogattak Királyhágóra, voltak többek között Kolozsváron, Békás-szorosnál, Szent Anna-tónál, Medve-tónál, Csíksomlyón, Madéfalván, Parajdon, Szejkefürdőn, Brassó városában…
A tanulók napközben jeles emlékhelyeken koszorúztak, este pedig legendákat dramatizáltak.
Az öt nap hamar elrepült, de az Eötvös iskola csapata örökre szívébe zárta Erdélyt a kedves emberekkel, a varázslatos tájjal, és a finom ételekkel. Bizonyára többen visszatérnek majd a családjukkal, vagy egyénileg, hiszen Erdély mindig jó ötlet, ha remek helyre szeretnénk utazni.

Eötvös Határtalanul Máréfalva átméretezve