A Budapest Airport támogatja a sportcsarnok felújítását

Írta:  K.Gy. 2018.06.15.

Pályázati forrásból újul meg a lőrinci sportcsarnok. A beruházáshoz szükséges TAO összeget a Budapest Airport biztosítja.

 

Elfogadta május 29-i ülésén a képviselő-testület a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. beszámolóját. Dömötör István, a területért felelős alpolgármester a döntés előtt úgy fogalmazott, büszkén terjeszti a testület elé ezt a dokumentumot, mert pontosan tükrözi, mennyi munkát, tudást és pénzt fordít a szolgáltató és az önkormányzat arra, hogy a kerületi járóbeteg szakellátás professzionális módon szolgálja az itt élőket.

Könnyebb lesz parkolni

Újabb fontos beruházás készül Pestszentimrén. A megújult városközponttal rendelkező kerületrész rengeteg változáson megy keresztül, és fejlődésének egyik velejárója, hogy növekszik a helyi autóforgalom, ami különösképpen a központi részeken vet fel megoldandó problémákat. Ilyen a parkolásé. Az önkormányzat nagyobb parkolót tervez kialakítani a Vasút utca 51-54. alatt, vagyis a vasútállomásnál. Ez azért is szükséges, mert a Nagykőrösi út túloldalán ingatlanfejlesztés zajlik: társasház épül földszinti üzletsorral, amely tovább növelheti a parkolási gondokat. A döntést hosszas vita előzte meg a képviselő-testületben, de végül elfogadták az ingatlanfejlesztő tanulmánytervét, és felhatalmazták a polgármestert, hogy településrendezési szerződést kössön a céggel, továbbá voksoltak a városrendezési és építési szabályzat módosításának előkészítése mellett. Minderre azért van szükség, hogy a fejlesztések olyan módon jöjjenek létre, amely nem sérti a településképet, nem engedni megbontani a zöldfelületet, és optimálisan szolgálja az autós és gyalogos közlekedést.

Sportcsarnok kedvező áron

Döntött a testület arról is, hogy megemeli a lőrinci sportcsarnok átalakításához szükséges önrészt. A fejlesztésre azért van szükség, mert a sportcentrum elöregedett, miközben a különböző sportkomplexumok vezetőihez beérkező igények azt mutatják, hogy egyre nagyobb szükség van olyan modern létesítményekre, ahol a sportesemények mellett kulturális rendezvényeket, bálokat, szalagavatókat és más rendezvényeket lehet lebonyolítani. Egyszerűen fogalmazva: a kerületi sportpályák, sportcsarnokok teljesen kihasználtak. A lőrinci csarnok felújítása egy bonyolult pénzügyi konstrukcióval lehetséges: a létesítményt otthonának tekintő PLER Kézilabda Kft. pályázatot nyújtott be a Magyar Kézilabda Szövetséghez, amely TAO felajánlásból teremt forrást az adott projekthez. Ez a felajánlás a Budapest Airportnak köszönhető (a Városkép június 12-i számában tévesen írtuk le a támogató nevét). A pályázatoknál azonban kikötés, hogy a létesítmény tulajdonosa – esetünkben az önkormányzat – 30 százalék önrészt köteles fizetni. Ezt a testület 2016-ban már megszavazta, ám közben az építőipar költségei jelentősen emelkedtek, ezért módosítva újra kellett pályázni.

VAA 7248 copy
Ellenzéki részről több kérdés fogalmazódott meg a projekttel kapcsolatban. Petrovai László (PM) felvetette, nem volna-e ésszerűbb egy teljesen új csarnokot építeni olcsóbban, illetve azt is, hogy miért nem tartja az edzéseit és a versenyeit a PLER a pestszentimrei Sportkastélyban. Kovács Milán, a PLER ügyvezetője elmondta, a pályázatban csak felújításra nyerhető el forrás, a Sportkastélyt pedig használják ugyan, de ott nem szeretnek a sportolók sem edzeni, sem versenyezni, mert a rosszul kiválasztott padlóburkolat ízületi problémákat okoz. Ughy Attila polgármester arról is tájékoztatott, hogy korábban felmérték a burkolat cseréjének lehetőségét, ám csak ez százmilliós nagyságrendű beavatkozás volna, míg a lőrinci csarnok esetében a nem egészen 500 milliós önrészért cserébe egy teljes modern komplexum jöhet létre. Körös Péter (MSZP) a beruházás teljes összegét vetette össze más budapesti csarnokok árával. Lévai Zoltán alpolgármester több dologra is figyelmeztetett erre válaszolva: az összegeket a pillanatnyi árak tekintetében lehet csak összehasonlítani, továbbá az önkormányzat büdzséjét csak 30 százalék terheli, tehát jó áron jut hozzá egy újabb létesítményhez. Konkrét beruházási összegről pedig amúgy sem lehet beszélni, mondta, hiszen zajlik a közbeszerzési eljárás, tehát még nincs az önkormányzat előtt konkrét ajánlat.

Kunhalmi bemutatkozott

A május 29-i testületi ülés vendége volt Kunhalmi Ágnes, a kerület áprilisban megválasztott országgyűlési képviselője, aki rövid bemutatkozásában megerősítette a korábban, a mandátum átvételekor tett ígéretét: munkáját az itt élő emberekért fogja végezni.