A lőrinci rettenetesek

Írta:  Róth ferenc 2018.05.22.

Bemutatkoztak a Városgazda Utánpótlás Akadémia ifjú jégkorongozói.

 

 A Városgazda Utánpótlás Akadémia jégkorongozó palántái mutatkoztak be május 12-én a Pólus Centerben. Barátságos hármas villámtornán mérték össze az erejüket a bevásárlóközpont csapatával, a Pólus Pingvinekkel és a Dunakesziről érkezett gyerekekkel. Ezúttal nem az eredmény volt a lényeg, hanem az, hogy a VUA-hokisok nagyobb közönség előtt is szerepeljenek.

20180512 I VG UA Jegkorong Torna Polus 04

Akár belépőt is szedhetett volna a Pólus a szombat délutáni eseményen, hiszen ezúttal a szokásos kínálaton, vásárláson túl sporteseményt is végignézhettek a látogatók a bevásárlóközpontban. Természetesen nem volt belépő, így aztán százak szurkoltak a gyerekeknek, körbeállva a jégkorongpálya palánkját és plexiüvegét. Mindezt kellemes hűvösben tehették, ami különösen csábító lehetett a kinti kánikula után.
De vajon miért volt fontos a XVIII. kerületnek ez a XV. kerületi hokitorna?

 

Élmény mindenkinek


A választ Kissné Baumann Gizella, a Városgazda Utánpótlás Akadémia (VUA) szakmai igazgatója adta meg:
– Az elmúlt hónapokban ismét bővítettük akadémiánk szakosztályainak a számát. A jégkorongszakosztály decemberben alakult meg, s akkora volt iránta az érdeklődés, hogy nem akartunk hinni a szemünknek. Ez az első hivatalos fellépése ennek a 8–10 évesekből álló gyerekcsapatnak. Most valóban elmondhatjuk, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Pontosabban az, hogy megmutassuk magunkat, hogy bemutathassuk a VUA legújabb szakosztályát és annak hokis palántáit.

20180512 I VG UA Jegkorong Torna Polus 03
A részt vevő csapatok tagjait, bár „gladiátorsportot” űznek, csak tündéri gyerekeknek nevezhette mindenki, hiszen olyan aranyosak voltak a marcona hokis öltözetben, a hatalmas korikkal és munkaeszközükkel, az ütővel. Valóban másodlagos volt, ki mit ér el, hány gólt üt, hányadik lesz. Olyan torna volt ez, amelynek minden pillanata élvezhető volt, köszönhetően a gyerekeknek. Nem is tudni, kinek adtak a meccsek nagyobb élményt: a nézőknek vagy a csapatoknak…

 

Hokizzanak egy jót…


Az egykori Építők-játékos, majd nemzetközi játékvezető, a 71 éves Tejfalussy Béla, a VUA jégkorongszakosztályának vezetője és a hokispalánták edzője nyugodtan letagadhatna akár egy tízest is az életkorából. Persze fölösleges volna ezt tennie, legyen inkább büszke arra, hogy a hetedik iksz fölött is ilyen kiváló kondiban van.

Új otthont kapnak


Természetesen részt vett a tornán a sportért felelős alpolgármester, Lévai István Zoltán is, aki elmondta, hogy az új sportág bemutatkozása tovább erősíti azt, hogy a kerület figyel az utánpótlás-nevelésre és az egészséges életmód népszerűsítésére.
Azt ma még nem lehet tudni, hogy mennyien lesznek majd a Városgazda Utánpótlás Akadémia első bajnoki mérkőzésén az újonnan épülő kerületi jégcsarnokban, az azonban biztosra vehető, hogy sokan. Már csak azért is jogos lehet ez az optimizmus, mert a Pólusba is többtucatnyi szülő, rokon, barát kísérte el a „Lőrinci Retteneteseket”…


A szakember ezt mondta a premier előtt:
– Mivel most lépnek először jégre éles körülmények között ezek a gyerekek, valójában nem tudom megmondani, mire lesznek képesek. A hangsúly azon van, hogy megmutassák magukat és szokják a meccshangulatot. Az eredmény másodlagos, mert ha beszélhetünk barátságos tornáról, akkor ez tényleg az. Hokizzanak egy jót, ez a lényeg…
A csapatok persze másként gondolták, mert olyan vehemenciával estek egymásnak, mint az NHL megmenőbb profijai.

20180512 I VG UA Jegkorong Torna Polus 01