Leleplezték Sztehlo Gábor szobrát

Írta:  P.A. 2016.04.10.

Az evangélikus iskolák kutató tanárainak konferenciája keretében avatták fel április 8-án Sztehlo Gábor szobrát.

Az evangélikus iskolák kutató tanárainak konferenciája keretében avatták fel április 8-án Sztehlo Gábor szobrát, a lelkész nevét viselő pestszentlőrinci evangélikus óvoda, általános iskola és gimnázium előtt. Kocsis Előd szobrászművész alkotását Gáncs Péter, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Kucsák László országgyűlési képviselő leplezte le.

sztel1
- Az intézmény öt éve viseli Sztehlo Gábor nevét, akinél alkalmasabb, példaszerű életet élő személyt nehéz lett volna névadónak választani – mondta a szobor avatásán elhangzott köszöntőjében Kucsák László. – A lelkész nevéhez a II. világháború során, 1944 tavaszától karácsonyig 1600 gyermek megmentése fűződik. A háború után általa létrehozott gyermekköztársaság, a Gaudiopolis pedig működése alatt, az 1950-es államosításig a mai napig érvényes példát adott többek között önkormányzatiságból.

sztel2
Gáncs Péter megemlékezésében az irgalom emberének nevezte Sztehlo Gábort.
- Személyében testet öltött az isteni, a feltétel nélküli szeretet. Remélem, hogy akik majd nap mint nap elmennek e szobor mellett, azokat ez az arc emlékezteti arra, hogy az irgalmasság boldoggá tesz.
Az avatás zárásaként az iskolai diákjainak és a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítványnak képviselői helyeztek el koszorút a mellszobor talapzatánál.