„Ti kinek mondotok engem?”

Írta:  R.F. 2018.05.25.

Evangélikus családi missziói nap a Sportkastélyban.

Ti kinek mondotok engem? mottóval családi missziói napot rendezett a Déli Evangélikus Egyházkerület május 21-én, pünkösdhétfőn a Pestszentimrei Sportkastélyban.

VAA 5981 copy
 
Úgy tűnik, nemcsak sport- és zenei események alkalmával telik meg a Sportkastély, hanem akkor is, amikor a lelki életet gyakorlók rendezvényét fogadja be. Legutóbb, pünkösdhétfőn az evangélikus egyház használta ki a csarnok hatalmas terét, itt rendezve meg azt a családi missziói napot, amely iránt a szervezők szerint is nagyobb volt az érdeklődés a vártnál, pedig a nyárias időjárás sokakat elcsábíthatott volna szabadtéri elfoglaltságra.
Nem jártak azonban rosszul azok, akik az egyházi programot választották, mert a színpadon egymást követték a fellépők, a jobbnál jobb programok.

 

Egy nap mindenkinek


A hívek egymást is köszöntő közös éneklése után természetesen a gyerekek élveztek elsőbbséget. A forgószínpadon szinte szünet nélkül elfoglaltságot találtak a fiúk is, a lányok is, a kisebbek és a nagyobbak is. Amíg ők játszottak, a felnőttek Sefcsik Zoltán szekszárdi lelkész igehirdetését hallgatták, amely, ha használható ez a szó, „megalapozta” az emelkedett hangulatot.
Ez is az örömteli oka lehetett annak, hogy talán még a vártnál is nagyobb taps fogadta a két illusztris vendéget, Sebestyén Márta népdalénekest és Andrejszki Judit csembaló- és orgonaművészt. Műsorukban a népzene és a régizene párhuzamait és összefüggéseit mutatták be szórakoztató formában, ami után nem volt csodálkozni való azon, hogy a búcsúzáskor még nagyobb ünneplésben részesültek, mint az érkezéskor.

 

Aktívan – zöldövezetben


Mondhatni, utolsó hivatalos szerepléseinek egyike lehetett Gáncs Péter számára ez a missziói nap. A májusban nyugalomba vonuló lelkész 2010 novembere óta töltötte be a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöki tisztét.

Még egy nyugdíjas…
 
Az 1954-ben született Győri Gábor esperes két évtizeden át szolgált a kerületben. 1998 augusztusában a pestszentlőrinci gyülekezet választotta meg lelkészének, s 2003 júliusában lett a Pesti Evangélikus Egyházmegye esperese. Lelkészi és gyülekezeti munkája koronájaként a kastélydombi Luther-kápolna megépítését említhetjük. A lelkész úr a nyugdíjas évei alatt sem fog unatkozni. Erről a négy unokája gondoskodik majd…
 


Megkérdeztük tőle, mivel tölti majd nyugdíjasként a napjait.
– Vitathatatlan, hogy nem lesz annyi elfoglaltságom, s nem lesznek ennyire szigorúan beosztva a napjaim. Azonban a 67. életévem után is mindenképpen aktív életet és éveket képzelek el. A belső kerületből kiköltözünk egy zöldövezetibe, aminek örülök, mert nyugodtabb, csendesebb környezetben telnek majd a napjaink. Az utódom Kondor Péter lesz, s biztos vagyok benne, hogy jó lélekkel és eltökélten szolgálja majd az egyházunkat.
A missziói nap istentisztelettel és úrvacsorával, valamint Kondor Péter úti áldásával zárult.