Kerületünk 25 éve

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.02.21.

Kiadvány jelent meg a kerület eémúlt 25 évéről. Ehhez kapcsolódóan szerveztek konferenciát.

Az önkormányzat, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény és a jubileumi tanácsadó testület szakmai konferenciát szervezett ahhoz a most készülő kiadványhoz kapcsolódóan, amely a kerület elmúlt 25 évét mutatja be.

jub

A Pestszentlőrinc krónikája című helytörténeti kiadványt 1996-ban, Pestszentlőrinc várossá válásának 60. évfordulójára adta ki a helyi önkormányzat. A településrész 80 éves jubileumára, a korábbi könyv folytatásaként, egy új kötet megjelenését tervezik, visszatekintve az elmúlt negyedszázad történéseire.
A kiadvány megjelentetését az önkormányzat által Molich Endre és Mester László korábbi polgármester, Kurdi Gyula – az első szabad választás óta minden választási bizottság elnöke – és Járainé dr. Bődi Györgyi, a Vörösmarty iskola volt igazgatója részvételével létrehozott jubileumi tanácsadó testület kezdeményezte. A koordinációt, a különféle területeket felölelő kutatómunkát és a kiadással kapcsolatos feladatokat Ughy Attila polgármester megbízásából a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény végzi.
A szervezők első lépésként hívták össze ezt a szakmai konferenciát, anyaggyűjtés céljából a készülő kiadványhoz, hogy megismerjék a korszak meghatározó szakembereinek munkásságát és eredményeit. A rendezvényre azokat hívták meg, akik szakemberként aktív részesei voltak a kerület elmúlt 25 évének, és ott voltak a polgármesteri hivatal jelenlegi szakemberei, kerületi intézmények, szervezetek vezetői, meghívott munkatársai is. Jelen volt a kötet írója, Korányi András történész és Grünvald Mária is, akinek az elmúlt 25 év polgármestereivel készített interjúi is a kiadvány meghatározó részét képezik.
A rendezvényen összefoglaló előadások hangzottak el, és kerekasztal-beszélgetéseket tartottak.
Városfejlesztés a XVIII. kerületben címmel Hunyadi István városigazgató, Kirrné Feicht Ágnes kerületi főkertész, Cseh Gábor, a Gazdasági, Műszaki Ellátó Szolgálat (GESZ) korábbi igazgatója, Pándy Tamás helytörténész, a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság elnöke tartott összefoglaló előadást. Az oktatásról és a közművelődésről Hajduné Giron Éva, a polgármesteri hivatal oktatási, közművelődési és sportirodájának korábbi vezetője számolt be, valamint Erdélyi László, a Karinthy gimnázium pedagógusa, aki annak idején irodavezetőként, illetve alpolgármesterként felelt a területért. Pestszentlőrinc-Pestszentimre egészségügyéről dr. Maitz László beszélt, aki az Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatójaként évtizedeken át volt a kerület első számú egészségügyi szakembere, a diáksportot Tasnádi András, a Brassó iskola igazgatója, a kerületi diákolimpia szervezője, az egyesületi sportéletet Eszes János önkormányzati referens ismertette.
Mivel egyetlen fórum nem elegendő valamennyi kérdéskör áttekintéséhez, a szociális szféra és a helyi gazdaság képviselőivel egy későbbi alkalommal rendeznek kerekasztalt.
A fórumot Galgóczy Zoltán alpolgármester nyitotta meg, és Ughy Attila polgármester zárta az összefoglalójával. A rendezvény moderátora Heilauf Zsuzsanna, a Tomory helytörténeti gyűjtemény vezetője és Korányi András volt.