Vezetni veszélyes üzem

Írta:  Gönczöl András 2016.02.16.

Melyek a kerület legveszélyesebb útvonalai? Elmondjuk.

A nagyobb forgalmú és ettől veszélyesebbé váló utakon, útszakaszokon kisebb számban jelennek meg a nyugodt, megfontolt úrvezetők, nagyobb számban a már korán stresszelő, az utakon élet-halál harcukat vívó gladiátor sofőrök.
Tény, hogy a balesetek nagy részét felelőtlenség, figyelmetlenség okozza. A veszélyes utak rangsorolása és a rangsorban elfoglalt helyük összefügg az adott úton történt, jó esetben könnyebb, rossz esetben súlyos sérüléssel vagy olykor halállal végződő közúti balesetek számával.
A statisztikai adatokban kevesen hisznek, de vannak esetek, amikor a publikált számok érthetőbbé teszik – mint Pestszentlőrinc-Pestszentimre vonatkozásában is –, hogy mely utak és miért kerültek a veszélyes utak listájára. A cikkben a Vezess.hu magazinban a 2011-es évre vonatkozóan 2012 augusztusában megjelent összesített adatokkal gazdálkodunk. Gyorsan tisztázzuk: Budapesten nem az Üllői út kerületi szakasza a leginkább balesetveszélyes. A lista élén a Váci út szerepel, a „mi” Üllői utunk a hatodik helyen található.

bal
A listán szereplő 13 út adataiból kiderül, hogy a legtöbb balesetet a személyautók okozták (161), utánuk a gyalogosok (27), majd a segédmotorosok (11) következtek, aztán a bringások (10), a tehergépkocsik sofőrjei (9), a motorosok (5) és végül a buszsofőrök (2).
Kerületünk vonatkozásában is ezek a fővárosi statisztikai adatok a jellemzők. Az elmúlt évben több halálos és számos súlyos sérüléses közúti baleset történt.
Nézzük, melyek Pestszentlőrinc-Pestszentimre veszélyes útjai, útszakaszai, amelyeken az átlagosnál jóval több baleset következett be.
A Ferihegyi gyorsforgalmi út Attila és Csévéző utca közötti szakasza, a Ráday Gedeon, a Haladás és a Petőfi utca, az Üllői út a kispesti sorompótól a polgármesteri hivatalig, illetve a Vág utcától a „kis Mol-kútig”, a Baross utca Üllői út és Margó Tivadar utca közti szakasza, a Barta Lajos utca lakótelepen áthaladó szakasza, a Lőrinci út–Kettős-Körös utca erdőn átvezető kanyargós része, továbbá Pestszentimrén a Nagykőrösi út és a Nemes utca.
Kerületünkben is a személyautók okozzák a legtöbb balesetet. Az utak rossz állapota – például a Nagykőrösi út pestszentimrei szakaszán – sokak számára zavaró, idegesítő valóság, de az itteni balesetek nem a rossz minőségű burkolat számlájára írhatók elsősorban.
Csokorba szedtük környékbeli lakosok, üzlettulajdonosok, kutyasétáltatók közlekedő emberről alkotott véleményét. „Aki a közlekedésben bármilyen járművel részt vesz, automatikusan egy veszélyes üzem részesévé válik” (középkorú férfi). „Egy ismerősöm vezetés közben teljesen megváltozik. Csendes, nyugodt, szerethető emberből káromkodó, vadul mutogató, gyakran már őrjöngő ősember lesz. A szomorú ebben a történetben az, hogy az autóból kiszállva már semmire sem emlékszik” (fiatalos hölgy). „Velem esett meg. Álló járművek, hosszú, mozdulatlan sor. Fogalmam sincs, miért állunk. Fontos ügy miatt időre kell mennem. Tizenöt perce egy métert sem haladtunk. Döntöttem, záróvonal átlépve, padlógáz. Szemközt kifordul egy kocsi, istenem, most halok meg! Csodával határos módon megúsztam baleset nélkül. Ott és akkor újjászülettem” (egy üzletasszony, aki azóta nem tesz ilyet...). „Az autó olyan, mint a kézifegyver, önmagában ártalmatlan. A gazdája dönti el, mikor száguldozik részegen, veszélyeztetve mások életét, vagy húzza meg a ravaszt”(nyugdíjas tanár).