Jubileumi Sonore-koncert a Karinthyban

Írta:  T.L. 2019.10.04.

Tizenöt éves jubileumát ünnepelte a zene világnapján, október 1-én, a Sonore Vegyeskar.

Tizenöt éves jubileumát ünnepelte a zene világnapján, október 1-én, a Sonore Vegyeskar, amely két órás koncertjével méltóan ívelte át ezt a hosszú időszakot, keresztmetszetet nyújtva eddigi munkásságáról. A Karinthy Gimnázium csarnoka adott otthont a különleges eseménynek.
Az intézmény falain képek illusztrálták a vegyeskar másfél évtizedének főbb állomásait, a kezdetektől napjainkig, hazai és külföldi szereplésekkel. Ezekből kiderül, hogy igen aktív időszakot hagyott maga mögött az együttes, de ezt szóban is összefoglalta humorral fűszerezve a művek felcsendülése előtt Mohai Tibor György karnagy, a Budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium ének-zene tanára, fagott kamaraművész. De mielőtt csillogtatta volna humorát és tudását, Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte a már határon túl is ismert kart.

sonore1

sonore2


-A kerületi polgárok többsége – kezdte beszédét – nemcsak szeretik, de értik is a zenét. A Sonore Vegyeskart az évek alatt idehaza és külföldön is megismerték a zenebarátok. Nagyon büszkék vagyunk rá és azt kívánom, még sokáig szolgálják az együttes tagjai a közönséget, mert szolgálat, amit tesznek, amivel zenei kultúránkat szépítik, gyarapítják.
Ezután felsorolta az eddig kapott díjakat: az ezüst és bronz diplomákat budapesti kórusversenyekről, az „Arany Dicséretet” és a „Gálakórus”- díjat.
Azt már a vegyeskórus vezetőjétől, Mohai Tibor Györgytől tudtuk meg, hogy a Sonore, 2004 őszén alakult a Budapest XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet támogatásával, és 2010-től a 18. kerület Önkormányzata és a Karinthy Frigyes Gimnázium támogatja az együttest, ez utóbbi főleg azzal, hogy otthont ad a próbák idejére. A kórus főleg a kerületből toborzott diákokból és pedagógusokból áll, köztük néhányan „karinthysek”.
-Szinte megalakulásunk óta fellépünk hazai, illetve külföldi koncerttermek színpadain – mondta a karnagy. - Jártunk Csehországban, Lengyelországban, Olaszországban, Erdélyben, az Isztambuli Kórusfesztiválon és visszatérő vendégei vagyunk a Nemzeti Galéria múzeumi hangversenyeinek. A kórus rendszeres közreműködője a Hollerung Gábor érdemes művész karnagy által irányított „Énekel az Ország” produkciónak is.
A nívós ünnepi műsor Kodály: Köszöntőjével kezdődött, majd felcsendültek többek között Pitoni, Marzi, Vári, Rossini, Csajkovszkij, Lennon és Farkas művek. A konceeten fellépett a tatai Egressy Kamarakórus és a Tébláb Táncegyüttes is. Végezetül a híres dal, a Siyahamba hangzott el a közönség soraiban ülő sonorésokkal és az Egressy Kórussal együtt.