Az égbe nézők mosolya

Írta:  T.L. 2019.09.13.

Frömmel Gyula-kiállítás a Kondorban.

Hatvan év, ötven kép – Frömmel Gyula kerületünkben élő festőművész 60 éves, és ez alkalomból jubileumi kiállítást rendeztek a Kondor Béla Közösségi Házban Az égbe nézők mosolya címmel.
A szeptember 4-i megnyitón a házigazda szerepében, Varga Ferenc, az intézmény igazgatója köszöntötte az ünnepeltet és a megjelenteket, majd Galgóczy Zoltán alpolgármester a következőket mondta beszédében:
-Nagyon megtisztelő, hogy a 2019-2020-as képzőművészeti évadot megnyitó jubileumi kiállításon, egy olyan festőművészt méltatunk, akinek igen gazdag életútja van, és aki jelentősen hozzájárul a kerület képzőművészeti életének felpezsdítéséhez. Frömmel Gyulának, ezen a kerek évfordulón, további termékeny és inspiráló éveket kívánok.

frommel2

frommel1

frommel3


Ezt követően Feledy Balázs, művészeti író méltatta a kiállító művészt, ezekkel a szavakkal:
- Frömmel Gyula olyan úton és egy olyan állomáson van, amelyben érezzük pályája ívét, jövőjét. Nagy út, amit hosszú évek alatt megtett, megküzdött a sikerért. Nem ábrázoló, hanem kifejező festészet az övé, képein különböző filozófiák jelennek meg. Nagyon dinamikus festő, teli indulati művészeti megnyilvánulással. Egyik legfontosabb munkái közül az itt kiállított Dimenziók című sorozat. Látható itt egy éves és egy hónapos kép is, de a kiállítás címadója, Az égbe nézők mosolya című, húsz éves, mégis abszolút mainak tűnik. Szép kép, gyönyörű címmel. Ugyanez mondható el Az élet láncolata címűről is. Lendületes festmények, melyek lebegnek a reális és az irreális között. Képei rajztudásról is árulkodnak, amit jól bizonyít az itt kiállított önarcképe. A kor feszültsége látható rajtuk.
Ez a „feszültség” szeptember 17-ig tekinthető meg. A megnyitón Havjár Blanka hegedült. A beszédek és a zene után az ünnepeltet egy olyan tortával lepték meg, amelyen éppen Az égbe nézők mosolya című kép mosolygott vissza, rajta egy Frömmel Gyula verssel (címe: A hatvanadik), mert a képzőművész nemcsak fest, hanem ír is. Érdemes lejegyezni a finomságról, a következő sorokat: „Hittel tölt el az égbe nézők mosolya, és ez így van rendben…”