Dömötör István: „Egyszerű dolgok miatt szeretek itt élni”

Írta:  B.Z. 2019.09.24.

Ami csak lehetett, minden megújult az elmúlt években.

Dömötör István képviselői körzetéhez nem csak Erzsébet- és Bélatelep, hanem Ferihegy és Szemeretelep egy része is hozzá tartozik, ami egyben sokrétűvé teszi a kerület e részének képviseletét.
dom
Korábban ezt a településrészt a Gyömrői út elvágó hatása miatt elmaradt, leszakadt kerületrészként ismerték. A csatornázás nem volt teljesen megoldva, rossz állapotú utakon közlekedhettek az itt élők és az intézményhálózat elavult állapotban volt.
– Annak idején lényegében azért kezdtem el közélettel foglalkozni, hogy ez a helyzet megváltozzék. Úgy gondoltam, hogy ki kell mozdítani a régi állapotából, fel kell tudni rázni ezt a városrészt. Hiszen itt egy nagyon jó közösség lakik a városban, jó értelemben véve kicsit falusias jellegű környezetben, ahol nagyon sokan ismerik egymást, a gyerekek ugyanazokba a közösségekbe járnak, így kialakulnak olyan emberi kapcsolatok, amelyek sokkal szorosabb közösséget eredményeznek, mint amilyenre az ember egy városi környezetben számítana – hangsúlyozta Dömötör István.
Az alpolgármester – aki a kerületnek ebben a részében 2002-től önkormányzati képviselő – hozzátette: az ezt követő időszakban sikerült az összes helyben működő intézményt felújítani. Megépült az Iciri-Piciri bölcsőde, megújult a Martinovics téri óvoda és a Vajk utcai orvosi rendelő, kívül és belül is megújult az idősek ellátásával foglalkozó Ezüstfenyő Gondozási Központ, épült egy óvoda és mellette egy gyermekorvosi rendelő. Ma már mindenfajta önkormányzati fenntartású intézmény megtalálható a körzetben, ami azért jó, mert nem kell elmenniük az itt élőknek a kerület más részeibe a gyerekekkel és az idősekkel sem.


Újabb tervek


Csak ebben a körzetben az elmúlt kilenc esztendőben több mint 30 kilométer hosszú járda épült, teljes lett a csatornázottság, a Ferihegyi részen található korábbi földutakat is felszámoltuk, mindegyik utca szilárd burkolatot kapott. Idén is folytatódott a járdafelújítási program. Végéhez közeledik a kerület északi részének egyik fő közlekedési útvonala, a Csévéző út átépítése, amely teljesen megújul.
A tervekről szólva Dömötör István elmondta, hogy az elképzelések között szerepel a Vajk-sziget Általános Iskola felújítása, amihez az energetikai tervek már megvannak, a következő önkormányzati ciklusban ez a fejlesztés is elkezdődhet. Ugyancsak a tervek között szerepel és a következő ciklusban elkezdődik a Ferihegyi repülőtérre vezető út rekonstrukciója, amellyel kapcsolatban a kerület vezetése mindenképpen szeretné elérni, hogy az Attila utcánál egy új felüljáró épüljön, amely átívelve a kerületrészt elválasztó útpályát, könnyebben átjárható kapcsolatot teremtene a közösségi közlekedéssel, így a vasúttal és a 36-os autóbusszal is. Ez akadálymentes és egyben kerékpáros átjáró is lenne.


Fogékonyak a jóra


Az alpolgármester szerint a környezetvédelemnek továbbra is kiemelt szerepet kell kapnia a kerület életében.
– Talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy a XVIII. kerületi emberek nagyon fogékonyak a környezetvédelmi kérdésekre, és óriási számban csatlakoznak azokhoz az akciókhoz, amelyeket évről évre meghirdetünk. Így a kerület ökológiai lábnyomát is jelentősen sikerült mérsékelnünk az elmúlt években – mondta Dömötör István.


Erdők védelme


Az alpolgármester semmiképpen nem állna meg ezzel a munkával, mert – mint hangsúlyozta – nem kell várni a globális megoldásokra, hanem tegyük meg magunk, amit lehet. Ha lehet, akkor komposztáljunk, próbáljuk meg helyben kezelni a keletkező hulladékokat, mert már a szállítással is terheljük a környezetet. Legyünk tudatosak a mindennapokban, például vigyünk magunkkal vászon bevásárló szatyrot a műanyag helyett, mert a környezetvédelemért tényleg akkor tudunk a legtöbbet tenni, ha globálisan gondolkodunk, de lokálisan cselekszünk – tette hozzá Dömötör István.
– A másik nagy büszkeségem az Erdőgondnokság létrehozása és működtetése. Nagyon sok jó visszajelzést kaptunk és ez a lépés teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. Az egyik legjellemzőbb mérőszáma az elmúlt három évi tevékenységüknek, hogy azóta mintegy 200 köbméternyi szemetet hordtak ki a kerület erdeiből, és azzal, hogy lezárták az autók elől a behajtási utakat, további jelentős mennyiségű illegális lerakástól mentették meg az erdeinket. Emellett faültetéssel, madárodú telepítéssel, állatmentéssel, az erdő védelmével kapcsolatos munkákkal is segítik az erdészeket – tudtuk meg az alpolgármestertől.


Őszintén a gondokról is


Ugyanakkor létezik a repülőgépek okozta zaj- és környezeti terhelésből eredő probléma is – tette hozzá Dömötör István –, amiről ugyancsak beszélni kell. Ahogy eddig, ezután is mindent megtesz azért a kerület vezetése, hogy csökkenjenek a repülőtér közelségéből eredő problémák, amiben részeredményeket tavaly augusztus óta sikerült elérni, még ha ezt sokan vitatják is. Ilyen a hátszél komponens megemelése a duplájára, éjszakai repülés korlátozása, vagy a pályairányok arányosabb használata. Ugyanilyen kitartással előbb-utóbb ezeknek az erőfeszítéseknek további eredménye is lesznek.


Jó közösség – megtartó erő


Dömötör István hozzátette: az Erdőgondnokság tevékenysége is jelentősen hozzájárul, hogy a kerületiek és a saját körzete lakóinak nagy része szeret itt élni.
– Magam is ilyen egyszerűen megfogalmazható dolgok miatt szeretek itt a kerület északi részén élni. Azért szeretem a lakóhelyemet, mert van erdő, van egy jó közösség, van egy kis rendőrőrsünk, van postánk, és mindenünk megvan ebben a városnál kisebb városban, ami szerethető. Igyekszem a felmerülő lakossági igényeket, ötleteket a lakókkal megbeszélni, mert közösen biztos, hogy még többet tehetünk. Arra pedig büszke vagyok, hogy bátran mernek hozzám fordulni lakótársaim –hangsúlyozta az alpolgármester.