Egy gyöngyszem maradt a láncból

Írta:  B.Z. 2019.05.16.

A Gyöngyvirág Szociális Szolgálat szép épületének kertjében május 14-én immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Tavaszi Zeneünnepet.

A Gyöngyvirág Szociális Szolgálat szép épületének kertjében május 14-én immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Tavaszi Zeneünnepet, amely eseményre a XVIII. kerület intézményein kívül több fővárosi kerületi és vidéki intézmény is meghívást kapott.

VAA 0671 copy

VAA 0633 copy

VAA 0646 copy

A Gyöngyvirág Szociális Szolgálat hagyományaihoz híven minden évben megtartja a Tavaszi Zeneünnepet. Az intézmény szép épületének kertjében ezúttal is egy nagyobb sátrat kellett felállítani, hogy a fellépőket és a vendégeket védje az eső ellen. Ettől azonban a hangulat talán felfokozottabb is volt. Az általános iskolából érkező gyerekek és az egyes intézményekből fellépni jött különböző korosztályokat átívelő énekesek, táncosok élvezték a sátor családiasabb hangulatát.
Az eseményen jelen volt Dömötör István alpolgármester, Holové Zsolt György humánszolgáltatási irodavezető és az iroda referense, Kulik Edina, valamint a szociális szolgálatok vezetői.
Megnyitó beszédében Dömötör István a zenéhez fűződő személyes viszonyát osztotta meg a rendezvény közönségével. Csodálatát fejezte ki azok iránt, akik a zenét képesek olyan módon átadni, hogy azzal a nagyobb közönségnek is örömet tudnak szerezni. Az éppen esős időjárásra utalva elmondta, hogy a zene az, amely bármilyen körülmények között vidámságot, napsütést tud varázsolni az emberek életébe.
Tímárné Penczi Ildikó a Tavaszi Zeneünnep történetét ismertette. Az intézmény vezetője elmondta, hogy tizenegy évvel ezelőtt a IX. kerületi Dió Általános Iskola énektanára, Bajnok Gábor ötlete volt, hogy legyen a fővárosban egy ilyen Tavaszi Zeneünnep, amelyet a fogyatékkal élőket tanító iskolák, illetve napközik szerveznek meg minden tavaszi héten láncszerűen az intézményekben. Mindez „a zene mindenkié” kodályi gondolatból adódott, hiszen ugyanúgy a gyermekeké, az időseké és természetesen a fogyatékkal élőké is, mert a zenében mindenki feloldódik és élvezi azt.
– Sajnos ez a lánc mára elkopott, csak egy gyöngyszem maradt benne. Ez a gyöngyszem a Gyöngyvirág Szociális Szolgálat, hiszen ebben az évben a kezdeményező Dió Általános Iskola sem szervezte meg az eseményt.
Ugyanakkor az intézmény vezetője biztosította a jelenlévőket, hogy helyben jövőre is folytatódik a zeneünnep, ami annál is örvendetesebb, mert a különböző korosztályok énekesei, zenészei, táncosai és a közönség arcán is látható volt a produkciók közben és után, hogy ez a rendezvény a jelenlévőknek is tényleg ünnep.