Kihagyhatatlan a Bókay-kerti Napok

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.09.05.

Szeptember 6–7-én rendezik meg a hagyományos Bókay-kerti Napokat, amelynek idei tematikája a „Nagyi főztje” fesztivál lesz a szokott helyszínen.


Nagy eséllyel nem dönt rosszul az, aki most szeptemberben is kilátogat a Bókay-kerti Napokra. Aki a húsz éve megszokott főzésért és kóstolgatásért megy, az azért jár jól, mert ezúttal is érdekesnek ígérkezik az ételkínálat, aki pedig a színpadokon zajló események kedvéért, az azért, mert szokás szerint bőséges programból válogathat.


Népszerű főzőverseny


Az eseményt szervező Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. csoportvezetője, Sonnewendné Lengyel Orsolya a két évtizedes múltra visszatekintő kulturális és gasztronómiai fesztiválról elmondta, hogy a jelenlegi formáját elérő esemény igyekszik valamennyi korábbi igénynek megfelelni, de mindig újdonságokkal is szolgál. A családok szeptember első hétvégéjén az iskolakezdéssel vannak elfoglalva, ezért a fesztivált ma már igyekeznek a második héten megtartani.
Minthogy a hagyományos szeptemberi rendezvény története 1999-re nyúlik vissza, amikor egy Bókay-kerti családi piknik alkalmával született meg az ötlet, hogy szélesebb körben szervezzenek a kerületben főzős eseményt, hagyományosan idén is a főzőverseny az egyik leghangsúlyosabb program.


Nagyanyáink konyhájából


Pestszentlőrinc-Pestszentimre legnagyobb gasztrokulturális eseményén baráti körök, civil szervezetek, politikai pártok főznek, és a versenyszelleműek a szakértőkből álló zsűri elé tárják elkészült fogásaikat. A korábbi években volt már a zsűri elnöke Benke László mesterszakács, majd Buday Péter séf vezette a testületet, amelynek kerületi éttermek gourmandjai és önkormányzati tisztségviselők is mindig tagjai. Idén Végh Tamás mesterszakács lesz a zsűri elnöke.
Évről évre különböző kategóriák szerint főznek a versenyben, mint például a klasszikus pörkölt vagy a grillezett ételek és a halételek, illetve a vadételek kategóriájában. Tavaly különféle nemzetek ételei voltak terítéken. A mostani elnevezés szerint – „Nagyi főztje” fesztivál – a tradicionális magyaros ízekre helyezik a hangsúlyt. Ebben az esztendőben elsősorban olyan ételeket vár a zsűri, amilyenek egykor nagyanyáink konyhájából kerültek ki.


Időben jelentkezni


Sonnewendné Lengyel Orsolya szerint a főzés népszerűségét mutatja, hogy bár a versenyben rendszeresen részt vesznek a kerületi intézmények csapatai, azért a főzők 60–70 százalékát a mai napig a baráti társaságokból összeálló csapatok adják. A sok jelentkező miatt a létszámot maximalizálták, így idén is 70 tűzgyújtó helyszín várja az időben jelentkezőket. Ennek a kert befogadóképessége szab határt, illetve az, hogy a zsűri tagjait sem lehet lehetetlen feladat elé állítani, hiszen így is sok ételt kell megkóstolniuk.

VAA 0185 copy

VAA 6908 copy

VAA 0494 copy


Augusztus elejétől lehet jelentkezni a versenyre, amelyben két fő kategóriában lehet főzni, az egyik a bográcsos ételeké, a másik a grillezetteké. Az önkormányzat és a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. csapatai külön kategóriában indulnak, valamint, mint minden évben, versenyeznek gyerekcsapatok is.


Két színpadon zene


Az esemény gasztronómiai kínálatán túl az önkormányzat kulturális csemegével, fellépők sokaságával várja a fesztiválra kilátogató családokat, gondoskodva színvonalas szórakozásukról. Pénteken délután 4 órától a Városgazda Utánpótlás Akadémia (VUA) sportolói mutatják meg a tudásukat a Nagyszínpadon, utánuk fellép FankaDeli, az esti zárókoncertet pedig a Karthago adja.
Szombaton két színpadon folytatódnak az események: a Fesztiválszínpadon először gyerekprogramok lesznek, majd Soltész Rezső adja elő dalait a közönségnek. Kora délután a felnőtt és a gyermek főzőverseny eredményhirdetése következik, s fellép többek között Janicsák Veca és Király Viktor. Este DJ Lotters Retro Disco Show-ja szórakoztatja a vendégeket.


Családi program


A Nagyszínpadon délután indul be az élet, hiszen a tapasztalatok szerint a főzőverseny és annak eredményhirdetése leköti a közönséget a Fesztiválszínpadnál. Ezen a helyszínen a fiatalok kedvencei lépnek színpadra, közöttük az X-Faktor tehetségkutató verseny legutóbbi győztese, a USNK rapduó, akiknek háttértáncosai a VUA streetdance-sei lesznek. Lesz KisCipő- és Kelemen Kabátban-koncert is, este pedig Nagy Feró és a Beatrice zárja a fesztivált a Bókay-kertben.
Mindezek mellett természetesen a szokásos étel- és italkínálat is rendelkezésre áll a büfékben. A családok aprajának és nagyjának egyaránt kellemes kikapcsolódást nyújthat a Városgazda Zrt. által szervezett esemény, amelyen az önkormányzat jóvoltából idén is ingyen láthatják és hallhatják a fellépőket.