Sarkadi tábor: jövőre 30!

Írta:  Városkép 2019.08.01.

Huszonkilencedik alkalommal szervezték meg a Békés megyei Sarkadon a rendkívül népszerű nyári tábort.


A XVIII. kerületből három általános iskolából négy turnusban utazhattak gyerekek az alföldi kisvárosba: a Kandóból kettő, a Brassó és a Piros iskolából egy-egy turnusban.
A hét nap alatt a gyerekek fürödhettek Cserkeszőlőn, a Gyulai Várfürdőben és Aquapalotában, a Fekete- illetve a Fehér-Körösben, evezhettek, szekerezhettek, számháborúzhattak, locsolkodhattak, részt vehettek éjjeli őrségen, szalonnasütésen és különféle sportversenyeken.
– Ezeket a különleges programokat a XVIII. kerületi önkormányzat és az Elmű támogatásával szervezték a pedagógusok, csaknem 200 gyereknek szerezve ily módon örömet – mondta Dóka György, a sarkadi tábor ötletgazdája, technikai vezetője, koordinátora.

IMG 20190718 100719

IMG 20190720 125743


Az egyik vitathatatlanul legérdekesebb és a gyerekek által különösen szeretett program a tábori avatás. Az egyik fajta avatáson azokat a gyerekeket szokták felavatni, akik első alkalommal vesznek részt a sarkadi táborban.
Maga az avatás egy tréfás próbatétel, amelynek során előkerülnek joghurtok, nyers tojások, hideg-meleg vizes flakonok, valamint fekvőtámaszokban és vicces nyelvtörőkben kell helytállni, s mindezt egy humoros fogadalomtétel zárja le. Az újonc táborozók szívrepesve, félelemmel vegyes izgalommal várják a „szertartást”, hogy aztán annál nagyobb büszkeséggel dicsekedjenek el szüleiknek, hogy ők bizony már igazi táborozók.
A másik avatásnak azok a gyerekek a részesei, akik legalább háromszor voltak már Sarkadon. Ők öregtáborozóvá, őstáborozóvá vagy „szőrré” válnak, és különleges előjogokat kapnak. Úgymint: elsőként állhatnak be a sorba például az étkezéseknél, először szállhatnak fel a buszra-szekérre, s ők vehetnek először a közösből.
Mondani sem kell, hogy ez a fajta öregség is nagy népszerűségnek örvend, vannak már kétszeres-háromszoros „ősök” is. A tábor vonzerejét mutatja az is, hogy vannak, akik még középiskolásként, sőt főiskolásként is évről évre visszatérnek.
Végezetül megérdemlik a táboroztató tanárok, hogy itt álljon a nevük: Dóka Emese, Imréné Farkas Katalin, Csupor Katalin, Dókané Kőnig Mária, Zsovák Andrea, Székely Zita, Vincze Anita, Szepesiné Kőnig Zsuzsanna, Varga Katalin, Zongor-Cserháti Krisztin, Tenke Zsuzsanna. Mondhatni, kiadnának egy női focicsapatot…
És jövőre kerek dátumhoz érkezik a tábor: 30!