Mit tanultunk a nagyitól?

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.09.10.

Valamennyi korosztály jól szórakozhatott a huszadik főzős és kóstolós fesztiválon, de a sokféle nagyi főztje mindent vitt a szeptember 6-7-i rendezvényen.


A kerület legjelentősebb szabadtéri rendezvénye még mindig a Bókay-kerti napok, amely idén „Nagyi főztje” fesztivál címmel szeptember 6-7-én volt. Lehet azonban bármilyen sztárfellépő a két napig tartó fesztivál különböző színpadjain, a főszerep ma is a főzőfalué és azoké a százaké, akik kora reggeltől a bográcsok körül szorgoskodnak.


Kora reggeltől


Ezúttal Ughy Attila is beszállt a főzésbe a szükséges zöldségek kora reggeli aprításával. A polgármester a Nyugdíjas Akadémia megnyitását követően pedig a rizseshús tálalását is magára vállalta, órákon keresztül kínálta az ételt a kerületieknek, illetve mindazoknak, akik éppen arra jártak.

bokay1

bokay2

bokay3

bokay4

bokay5


Márpedig családok sokasága volt kíváncsi most is a sokrétűen összeállított programokra, így nyüzsgő forgatagban lehetett része egész nap azoknak, akik a fesztiválra kilátogattak. A főzőversenyen túlmenően a legnagyobb érdeklődés azokat a sztárfellépőket követte, akik az esti órákban álltak színpadra.


Csúcs a színpadon


Az első nap csúcsa a nagyszínpadon este fellépő Karthago-koncert volt, akik ma is egyszerre kemény és mégis dallamos zenével örvendeztették meg közönségüket, mint annak idején, a ’70-es években. A csapat tagjai ma is frissen mozognak a színpadon, Takács Tamás hangja pedig mintha semmit sem kopott volna az eltelt évtizedek alatt.
A leginkább várt színpadi esemény mégis a fesztivál második estéjén szereplő Nagy Feró és a Beatrice fellépése volt. A néhány évvel ezelőtt ugyanezen a színpadon szereplő banda ezúttal nem a legnépszerűbb dalaiból összeállított programmal nyitott, hanem kezdetben ők is a ’70-es évek dalait játszották. Azután persze sorra kerültek a későbbi sikerszámok is, amelyeket mindenki kívülről fújt, illetve az időközben megeredt esőben a kezek és az ernyők ütemes mozgásából arra lehetett következtetni, hogy a közönség minden akadályozó tényező ellenére is együtt él a zenével. Nagy Feró ismét meghódította a hűséges pestszentlőrinciek és pestszentimreiek szívét.


Ínyencek és a gyerekek


Mindemellett sokan voltak kíváncsiak a délelőtti és délutáni programok közül az olyanokra is, mint például a PL Team táncprodukciója, vagy a Városgazda Utánpótlás Akadémia különböző bemutatói, így a street dance csapat táncaira is. A táncosok számára ez a nap különleges volt, ugyanis a fiatal és közkedvelt rapper csapat, a USNK koncertjén egy színpadon állhattak a zenekarral és táncolták végig néhány számukat, amelyet izgatottan vártak. Az ínyenceknek pedig játszottak olyan fiatal, vagy már nem is oly fiatal zenészek, akiknek talán a nevük sem szerepelt a műsorfüzetben, mégis élmény volt a zenéjük. Az egyik ilyen Ocskai Gábor gitárművész, akinek instrumentális futamaira fel-felkapták a fejüket a péntek koradélutáni fesztiválozók is.

A főzőverseny eredményei


Háziverseny-kategória
1. XVIII. kerület Önkormányzata csapata
2. Szepsi város önkormányzati csapata
3. Számvevők csapata – A Városgazda18 Számvitelesei
Bográcskategória
1. Kakasok csapata
2. Zöld Sorompó Egyesület csapata
3. Laczkó csapata
Különdíj – Körösfő csapata
Különdíj – Feri bácsi csapata
Különdíj – Iciri-piciri bölcsőde csapata
Grill különdíj – GESZ csapata


A legjobb dolguk persze ezen a két napon is a gyerekeknek volt. Azzal együtt, hogy a Bókay-kertben egyébként is meglévő játszóeszközöket igénybe vehették, Jack Spenót gólyalábas kalóz műsora szórakoztatta őket, s vélhetően az Aladin csodalámpája és az ajándékeső című műsor is elnyerte tetszésüket.


Közösen főzve


Az egész délelőtti főzést követően a legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény a főzőversenyben résztvevők számára természetesen az ünnepélyes eredményhirdetés volt, amikor értékes díjakat nyerhettek a legjobbak. Ilyenkor mindig a kerület vezetői és a zsűriben résztvevő személyek adják át a legjobb ételek készítőnek a díjakat.
A zsűri elnöke, Végh Tamás mesterszakács mellett a zsűri tagja volt dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző, Ricsóka-Müller Gyöngyi, a Városgazda Zrt. kommunikációs vezetője, Bágyi Levente, a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház és Étterem séfje, Tóth Kálmán, a Bókay-kert körzetének önkormányzati képviselője, Zila László, a Zila kávéház és Krisztina cukrászda vezetője és Ruzsa Márk, az Új Tündérkert étterem üzletvezető-helyettese.
Ughy Attila köszöntőjében elmondta, hogy két évtizeddel ezelőtt, amikor ez az esemény útjára indult, a hagyományos Lőrinc napi búcsúnál nagyobb rendezvényt képzeltek el, másrészről lehetőséget kívántak teremteni arra, hogy közösségben főzve jól érezhessék magukat a kerületben élők. A polgármester szerint ez annyira jól sikerült, hogy ma már igyekszik mindenki ott lenni a rendezvényen. A színvonalas műsorkínálathoz jó szórakozást kívánt a közönségnek.


Bográcsgombóc


Végh Tamás mesterszakács – értékelve a több mint hetven ételt, amelyet megkóstolt a zsűri – kijelentette, hogy bármelyik ételt egy vasárnapi asztalnál minden további nélkül fel merné tálalni. A zsűri elnöke szerint a nagyon finom ételek közül apró különbségek döntöttek egy-egy elkészült étel között. A főzőhelyek megtekintésekor volt olyan helyszín, ahol nem volt elég szaftos a csirkepaprikás, pedig – mint elmondta – „a csirkepaprikásnak a szaft a lényege, attól tud az ember igazán a mennyekbe kerülni, attól a finom és kellemes telt íztől”.
Végh Tamás hangsúlyozta, hogy voltak nagyon jó ötletek, mint például a kellemes zöld fűszerek, amelyekkel kezd visszatérni az erdélyi vonulat is, és megjelenik a mediterráneumból a paradicsom és a lestyán, egy kis lecsósság. Igazán meglepő megoldással is találkozott a zsűri, amikor a bogrács kategóriában megjelent az egyik főző csapatnál a bográcsban főtt szilvás gombóc is, ami meglepő ugyan, de a verseny szabályainak megfelelt, mert bográcsban főtt vízben készült a gombóc.


Főző diákok


A szokások szerint a diákok is főztek, akik 14. alkalommal mérhették össze konyhaművészeti tudásukat. Diráné Huszár Gertrúdtól megtudtuk, hogy gyerekek idén is nagy lelkesedéssel vettek részt a bográcsos főzőversenyen. A főszervezőjük elmondta, némely csapat már-már profi szintű versenyzőnek számít, olyannyira, hogy még a felnőtt csapatok között is megállnák helyüket.
A diákok legkiemelkedőbb alkotásait a zsűri kiemelt első helyezéssel értékelte, amellyel a csapatok jutalom kirándulást nyerhettek. A győztesek örömujjongás közepette vették át okleveleiket és az utazásra jogosító kuponokat. Nyertes csapatok: Lángoló Koponya, Kétbalkezesek, Fakanál bajnokok, Csak csajok, Instant konyhaművészek, Bab huszárok, Pincebetyárok.


Alkotás a kerítésen


Idén egy kiegészítő kulturális program is kísérte a Bókay-kert eseményeit. A szomszédos Herrich-Kiss villa udvarába átmehetett bárki, s ott megtekinthette a kerületi képzőművész egyesületek Kerítéstárlatát. Ez szó szerint azt jelentette, hogy a különböző technikákkal készült alkotások a Tomory Lajos Múzeumnak otthont adó épület kertjét ölelő kerítés belső oldalár volt kifüggesztve.

2019.09.07. Bókay kert 6 of 109 copy

bokay6

bokay7

bokay8

bokay9


Az ötletről szólva Heilauf Zsuzsanna elmondta, hogy a tavaly szeptemberi hasonló programjuk annyira jól sikerült, hogy most más témák felé is nyitni kívántak. A múzeum igazgatója hozzátette: a XVIII. kerületi Művészeti Egyesület vezetőivel úgy döntöttek, hogy a képzőművészek hagyományait folytatva idén itt tartják meg a Nádasdi Mihály nevéhez fűződő Kerítéstárlatukat.
A Kerítéstárlatot, a múzeum saját, a krumplihoz köthető családi programjait és az épületben látható kiállításokat a Karinthy iskolából érkezett segítő diákok segítették, illetve népszerűsítették, átjártak szórólapokat osztani a Bókay-kertbe. Ennek volt is hatása, mert sokan érdeklődtek, bár az alkalmanként eleredő esőben időnként le kellet takarni a képeket.


A Hónap dolgozója


Ezzel együtt az alkotók is jól érezték magukat, például megtekinthették vezetéssel a Kondor Béla állandó kiállítást, a bográcsban főtt lábszárpörkölt mellett folyt a baráti eszmecsere. Csatlakoztak hozzájuk a Honvéd Kulturális Egyesület és a Tűzedzők Alkotó Művészbarát Asztaltársasága tagjai is.
A Bókay-kerti napok kiváló szervezéséért ugyan a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-é az érdem, de ahogy azt a Kelemen Kabátban nevű zenenekar énekese is megjegyezte, a Hónap dolgozója kitüntető címet az érdemli, aki valahol elintézte, hogy ne essen az eső. Az időjárás ugyan dél körül elromlott, de azután szerencsére újra kisütött a nap. Ezt követően a kilátogatók felhőtlenül élvezhették a legnagyobb kerületi fesztivált egészen a Beatrice koncertjéig, ám attól semmi nem tudta elriasztani Nagy Feró közönségét.