Ügyes fakanálforgatásért kirándulás

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.09.25.

A szeptemberi Csülökfesztivál főzőversenyén résztvevő nyertes diákcsapatok jutalomként Győrbe, a Xantus János Állatkertbe és az Audi autógyárba látogathatnak el szeptember 27-én.


Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány rendszeresen szervez gasztronómiai programokat a kerületi tanulóknak.

fozes 113837 átméretezve


Diráné Huszár Gertrúd, a közalapítvány kuratóriumának titkára, a diák főzőverseny ötletgazdája a kerületben élő fiataloknak hirdette meg, szervezte és koordinálta a programot.
A legutóbb a Bókay-kertben, a Csülökfesztiválon 24 diákcsapat mérte össze főzőtudományát, nem könnyű feladat elé állítva a zsűrinek felkért szakmai kiválóságokat.
Remek hangulat, ínycsiklandozó illatok, bográcsok körül sürgő-forgó lelkes fiatalok fogadták a fesztiválra látogatókat. Elismeréssel szemlélték a gyerekek aktivitását, ügyességét és ötletességét.
A szemfülesebb érdeklődők bepillantást nyerhettek többek között a babgulyás, chilisbab, csirkepaprikás, csülökpörkölt, kertésztál, gombás sertéspörkölt, lecsó, marhapörkölt galuskával, gőzgombóccal, palócleves, paprikáskrumpli, pincepörkölt, tárkonyos raguleves készítésének rejtelmeibe.

fozes 113937 001 átméretezve


– A gasztronómiai rendezvényeknek több célja is van, elsősorban, hogy közösségépítő, érdekes és mindenki számára elérhető, teljesíthető legyen a program, másodsorban olyan tevékenységre ösztönözzön, amely segítséget nyújthat a gyerekeknek nem csak a szabadidő hasznos eltöltéséhez, hanem a pályaválasztáshoz is – magyarázta Diráné Huszár Gertrúd kuratóriumi titkár. – A bográcsos főzőversenyen csapatonként öt-hét diák forgatta a fakanalat, akik között volt alsó-, felsőtagozatos, középiskolás és egyetemista is.
– Örömmel tölt el, hogy ilyen sok csapat indult a versenyen, finomabbnál finomabb ételeket készítve – mondta Galgóczy Zoltán alpolgármester. – Dicséret illet minden résztvevőt, mert mindenki igazán kitett magáért, nem csak ízben, harmóniában, látványban is remek alkotások születtek.
Valóban nehéz dolga volt a négytagú zsűrinek, mert minden étel remek volt. Bízom benne, hogy az itt versenyző diákok közül kerül ki a jövő híres séfje, a következő „Széll Tamás”.
– Bizony, ha nem látom, talán el sem hiszem, hogy ilyen ügyesek a fiatalok a főzésben – vette át a szót Jakab Sándor séf. – Változatos ételeket készítettek, tisztán és gyorsan dolgoztak. Büszkék lehetünk mindenkire, aki fakanalat fogott, hogy egy ilyen rangos megmérettetésen képviselje csapatával az iskoláját.
Az ítészek egyöntetűen kiemelték minden résztvevő ügyességét, konyhai tudományokban való jártasságát, ötletességét.