Napelemre pályázhatnak a társasházak

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.05.20.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának Képviselő-testülete május 16-ai ülésén a képviselők a kerületet érintő csaknem negyven napirendi pontot vitattak meg.



Az asztalra került napirenden szerepeltek településrendezéssel és egészségügyi alapellátással, valamint különböző beruházásokkal összefüggő kérdések, illetve óvodai intézményvezetői kinevezésekről szóló döntések, illetve tájékoztatók és beszámolók elfogadása mellett olyan pályázatról szóló határozati javaslat is, amely ugyancsak a kerület további fejlődését szolgálja.


Kisebb ökolábnyom


Az egyik ilyen javaslatot Ughy Attila terjesztette a képviselő-testület elé a társasházak és szövetkezeti lakóházak részére napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó pályázat kiírásáról. A polgármester előterjesztésében szerepelt, hogy a napelem mára egyértelműen a jövő energiatermelő berendezése, amely rendszerek a modern, ökotudatos életmód nélkülözhetetlen eszközei. A napfényt hasznosítják, ami nem igényel kitermelést, nem kötődik külön szolgáltatóhoz, és felhasználása sem rombolja a környezetet. A napelemes rendszer használata nem jár káros anyagok kibocsátásával, energiatakarékos fogyasztású és jelentős a szerepe az ökolábnyom zsugorításában.

VAA
Ezért a javaslatban a képviselőtestület felhatalmazta a Településfejlesztési és Fenntartható Fejlődési Bizottságot a 30, vagy annál több albetéttel rendelkező társasházi és lakásszövetkezeti lakóházak energiahatékonyságának növelése céljából napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó pályázat kiírására. Az ellenzéki két módosító javaslat közül az egyiket – a kerület területén való egyenlő elosztásra vonatkozót – az előterjesztő befogadta a határozati javaslatba, amelyet végül a testület egyhangú szavazással fogadott el.


Emlékhely, fájdalom


Ugyancsak az ellenzék érdeklődésére számot tartó másik határozati javaslat a „Kerületünkben emlékhely állítása a kommunizmus áldozatainak emlékére” címet viselte. Az előterjesztő Makai Tibor képviselő szerint a kommunizmus áldozatainak elképesztően nagy száma is indokolja egy emlékhely létesítését a kerületben. Az emlékhely jellegét és formáját szakemberek, művészek bevonásával lehetne meghatározni a létesítés folyamán. Ellenzéki felvetésekre válaszolva a vitában Ughy Attila óvott mindenkit a kizárólag egyoldalú kijelentésektől.

Gyerekzsivaj – kerületi játszótérfelújítási program


A testületi ülésen Ughy Attila beszámolt arról, hogy „Gyerekzsivaj” néven játszótér-felújítási programot indított a XVIII. kerület, amelynek révén egy éven belül hét játszótér újul meg. Az 50 millió forint értékű program több száz gyermek korszerű és biztonságos játékát teszi majd lehetővé a játszótereken. Az idén megvalósuló 7 játszótér komplex felújításának helyszínei: Hősök tere, Búvár Kund tér, Havanna utca 54-62., Kandó tér, Lakatos lakótelep (Lakatos-Nefelejcs utca sarok), Barcika tér, Alacskai játszótér. Az önkormányzat a megszépült játszótereket folyamatosan adja majd át a családoknak.


– Téves gondolatnak tartom azt, ha bármelyik hasonló helyzetben arról vitatkoznánk, hogy kinek a fájdalma nagyobb és erősebb. Aki az elmúlt évszázadban a rajtunk keresztül vonuló történelem során bármilyen módon áldozatul esett, annak a fájdalmát a magunkévá kell tennünk. Ha nem ezt tesszük, akarva vagy akaratlanul, de nagyon komolyan megbántunk embereket, utódokat, hozzátartozókat – hangsúlyozta a polgármester.
A kommunizmus áldozatainak emlékhely állítását célzó javaslatot végül szintén egyhangú döntéssel fogadta el a képviselő-testület.


Alapkő és jótékonyság


Mindezek mellett az ülésen döntés született további fontos kérdésekről, elfogadták a képviselők többek között a költségvetés néhány módosítását, elbírálták a kerületi óvodavezetői pályázatokat. Meghallgatott a testület több beszámolót, közöttük a BRFK XVIII. Kerületi Rendőrkapitányságét, a Dél-pesti Katasztrófavédelem Kirendeltség XIX. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságét, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálatét, valamint az Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft-ét, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-ét és a Városrehabilitáció 18 Zrt-ét.
Ughy Attila tájékoztatta a képviselőket a megelőző testületi üléstől eltelt időszak eseményeiről. A polgármester beszámolt arról, hogy május 8-án ünnepélyes keretek között tették le Tarlós István főpolgármesterrel az 1977-ben átadott Lőrinci Sportcsarnok megújítását szimbolizáló alapkövet, amely Pestszentlőrinc-Pestszentimre szívében hamarosan Budapest Airport Aréna néven szolgálja majd a kerületi sport- és közösségi életet.
Ugyancsak elhangzott, hogy az önkormányzat közreműködésével „Ezer szív a Démétér házért” címmel április 24-én fotókampány volt a XVIII. kerületben, amelynek a leukémiás gyerekek gyógyulását elősegítő intézmény megsegítése a célja. A befolyt támogatásokból a Démétér ház fejlesztésére költenek, ahol a beteg gyerekek a szüleik társaságában gyógyulhatnak. A jótékonysági akció a polgármester kezdeményezésére még a nyáron megismétlődik.