Töltőállomásról is döntöttek

Írta:  B.Z. 2019.09.12.

Utolsó rendes ülését tartotta a képviselő-testület.

Várhatóan az utolsó képviselő-testületi ülésre csöngettek be egy nappal az őszi iskolakezdés utáni reggelen, szeptember 3-án a Városháza nagytermében.
tolto1
Ebben a felállásban vélhetően nem találkoznak már egymással az önkormányzati képviselők, hiszen a ciklus utolsó rendes ülése után legfeljebb még rendkívüli ügyben jöhetnek csak össze. Október 13-a után pedig minden bizonnyal új tagok is bekerülnek majd a testületbe.
Ezúttal azonban mintegy 10 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, valamint 3 sürgősséggel előterjesztett határozati javaslatot. Voltak ezek között a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, valamit a kerület sportéletével összefüggő előterjesztések, illetve a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2020. évi fordulójához való csatlakozásról szóló javaslat is. Mindezek mellett tárgyalt a testület a Szociális Munka Napja alkalmából a helyi kitüntetések adományozásáról, valamint a szociális segélyek elbírálásáról is.


Új helyszínen


Az egyik határozati javaslat egy együttműködési megállapodás módosítása volt, melynek az a célja, volt, hogy az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. egy új helyszínen elektromos töltőállomást létesíthessen.
Az önkormányzatnak is van két elektromos autója, ezen kívül pedig a környezetvédelmi gondolkodást többek között az is jelzi, hogy elektromos áram előállítására alkalmasak azok a napelemek is, amelyek elnyerésére két pályázatot írt ki idén az önkormányzat. Az egyik a társasházaknak, míg a másik a családi házak lakóinak kínál ilyen fajta megoldási lehetőséget.
Az előterjesztést a képviselő-testület ellenszavazat és tartózkodás nélkül, 20 igen szavazattal elfogadta. A módosítással a Nagyenyed utca 1-5 számú ingatlan előtti terület térítésmentes használatát biztosítja az önkormányzat az elektromos töltőoszlop telepítése és üzemeltetése céljából.


Megemlékezés


A testületi ülésen Ughy Attila tájékoztatta a testületet az előző ülést követő fontosabb kerületi eseményekről. A polgármester szomorúan emlékezett meg az életének 92 évében elhunyt dr. Nemcsics Antal festőművészről, a kerület díszpolgáráról. A nemzetközileg is elismert festőművész, egyetemi tanár nevéhez fűződik a Coloroid színrendszer kidolgozása, városképi együttesek, középületek színének megtervezése. A művész halálával jelentős veszteség érte a kerület kulturális és művészeti életét. Dr. Nemcsics Antalt az önkormányzat saját halottjának tekinti.
A polgármester beszámolt arról, hogy a Budapesti Útépítési Program projektindító eseménye július 8-án volt a kerületben, ahol Tarlós István főpolgármester jelenlétében adták át a XVIII. kerület Kappel Emília utca új útfelületét. Az esemény Budapest útépítési programjának első elkészült szakaszának sajtónyilvános átadója volt, hiszen itt kezdődhettek el leghamarabb a kivitelezési munkálatok a fővárosban.


Gyerekek kapták


A Gyerekzsivaj program újabb állomásaként július 18-án adták át rendeltetésének a Szűr utcai új játszóteret. A program keretében addig négy felújított és egy teljesen új játszótérrel gazdagodott a kerület, az ősz folyamán további öt felújított játszótér átadására várható. Tudatos, tervszerű játszóeszköz-fejlesztési program keretében augusztusban elsőként a Gyöngyszem óvodában vehették birtokukba a gyerekek az új játszóeszközeiket Idén további 19 óvodában készülhetnek el az új játszóeszközök gyors és minőségi kivitelben.
Noha az általános iskolák fenntartása ma már nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, a kerületi diákok iskolakezdési támogatásának hagyományát Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata mégis tovább őrzi. Hat évvel ezelőtt döntöttek úgy először, hogy a tanév kezdetén szeretnének enyhíteni a családokra háruló anyagi terheken, ezért a kerületi általános iskolás diákok ingyen kapnak füzetcsomagot. Erre az állami és az egyházi fenntartású intézmények tanulói egyaránt jogosultak, vagyis ebben az évben összesen mintegy 9200 diák.


Díjak, elismerések


Idén is átadták a Szent György- és Szent Flórián-díjakat. Ebben az évben Major Judit rendőr százados és Máté Árpád tűzoltó főtörzsőrmester vehette át a Szent György-, illetve a Szent Flórián-díjat. A Pestszentlőrinc-Pestszentimre közbiztonságáért dolgozóknak kiemelkedő munkájukért járó elismeréseket minden évben a Közalapítvány a XVIII. kerület Közbiztonságáért kuratóriuma ítéli oda.
A hagyományoknak megfelelően Semmelweis Ignácra emlékezve elismerésben részesültek a kerület egészségügyi szolgáltatásaiban dolgozó legkiválóbb szakemberek. Semmelweis Díjban részesült dr. Varga Etelka házi gyermekorvos, dr. Erdélyi László vezető főorvos, Simon Krisztina és Sági Péterné vezető szakasszisztens, Nagy Gáborné, Visnyeiné Teplán Erika, Kádárné Tejfel Mónika és Sallay Gyula asszisztens, valamint Tóth Judit és Simon Anikó védőnő. „Mi szívügyünk” elismerő oklevelet vehetett át hét egészségügyi dolgozó, címzetes főorvosi cím használatára pedig hárman lettek jogosultak. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerését Hajdú Lászlóné asszisztens vehette át.
A keresztény magyar állam megalapításának és fennállásának emléknapja tiszteletére rendezett augusztus 16-i koszorúzási ünnepségen emlékeztek meg a kerületiek Szent István királyra a Hősök terén. Az augusztus 20-i ünnep alkalmából rendezett megemlékezésen Bánhidy Vajk történész tartott ünnepi beszédet.