A névadó is természetvédő volt

Írta:  T.L. 2019.05.02.

A biológia iránt érdeklődő diákok versengtek április 26-án a XXI. Bókay Árpád Országos Biológiaversenyen.

A biológia iránt érdeklődő diákok versengtek április 26-án a XXI. Bókay Árpád Országos Biológiaversenyen, amelyen idén nem került a dobogóra kerületi tanuló. A rendezvény célja a természetet szerető és értő gyerekek további ismeretszerzésre ösztönzése, valamint a tehetséggondozás.

A versenyre háromszázan neveztek országszerte, de a döntőbe két korcsoportban – 5-6. és 7-8. osztályosok - összesen negyvenketten jutottak be, köztük három kerületi diák is. Természetesen a rendező Bókay Árpád Általános Iskola tanulói nem indulhattak, hiszen biológia tanáruk, Krakkerné Berki Hajnalka találta ki több mint két évtizeddel ezelőtt ezt a rangossá vált rendezvényt, és a kérdéseket is ő állította össze.

P1520566

P1520563

Az ország minden részéből összegyűlt biológia-szerelmeseket az iskola udvarán, Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte.

-A verseny névadója, Bókay Árpád fontosnak tartotta a természetvédelmet, ami ebben a században talán még fontosabbá vált, mint korábban – mondta. – Örülök, hogy ti is így gondoljátok és szeretitek a biológiát. Aki itt van, a helyezéstől függetlenül már nyertes. Azt kívánom, hogy próbáljátok magatokból kihozni a legjobbat e rangos és egyre népszerűbb versenyen, amelyre jövőre is visszavárunk benneteket.

A részt vevők ezután megkoszorúzták a Bókay emléktáblát, majd beültek az iskolapadba és előbb írásbeli, később pedig szóbeli feladatokat kellett megoldaniuk. Többek között be kellett mutatniuk különféle élőlények életmódját vagy a globális felmelegedés következményeiről kellett beszélniük. A versenyre való benevezés feltétele volt, hogy az 5-6-osok a gyermekmesék állathősei, a 7-8-osok az expedíció a természetben, témakörben készíthettek pályamunkákat, amelyet szóban és kiállításon is bemutattak. A helyezettek értékes jutalomban részesültek, az országos rendezvényt az önkormányzat is támogatta.

Az 5-6. osztályosoknál I. helyezett: Ördög Lili (Szeged), 7-8. osztályosoknál I. helyezett: Novák Sára (Gödöllő). A kerületi diákok közül Fata Bíbor (Ady Iskola) 7., Szabó Barna (Kandó) 11. helyezést ért el.