Ott volt a lelkében egy csendes hívás

Írta:  R.F. 2019.01.23.

Babos Áron személyében új káplánja van a Mária Szeplőtelen Szíve Főplébániának.

Babos Áron személyében új káplánja van a Mária Szeplőtelen Szíve Főplébániának. A 38 éves atya augusztus óta szolgál a kerületben. A főplébánián eddig eltöltött fél évéről kérdeztük őt.

babos bent

Ápolt szakáll keretezi az arcát, ami állítólag befolyásolja, hogy hány évesnek látják az embert. Amikor ezt mondom neki, azt válaszolja, nem a kor a lényeges, sokkal inkább az, mit érez az ember belül, miként áll az elhivatottsághoz, mert ezen múlik minden, ez dönti el, képes-e úgy szolgálni az Urat, ahogy kell, ahogy ő azt elképzelte, amikor pappá szentelték.
Babos atyát illetően ez a szentelés nem is volt oly régen, mindössze nyolc hónapja, az elmúlt év júniusában.
– Ebből fakadóan ez az első munkahelyem, de jobb úgy fogalmazni, hogy az első lelki szolgálatom helyszíne, plébániája.
Mint mondja, a fiatal éveiben fel sem vetődött benne, hogy az oltárnál is szolgálja az egyházat, az Urat, mert elmondható, hogy „tökéletes civil” volt.
– Ifjúkoromban cserkész voltam, egyházi csoportokban vettem részt, s nem mellesleg szépreményű építészt láttam magam előtt, erre a pályára készültem. A Műegyetemen tanultam, hasonló elképzelésekkel, mint sokan mások. Diploma, munkahely, család, gyerekek. Csakhogy az ifjú Babost „elgáncsolták”, mert ahogy mondja, megmagyarázhatatlan nyugtalanságot érzett, azt, hogy neki mást kell csinálnia. Ma már tudja a helyes szót: szolgálnia.
– Tanultam, szerettem is azt, amire oktattak, de nyugtalanított, hogy állandóan ott volt a lelkemben egy csendes hívás, egy nagylelkű ajánlat… Azt közvetítette felém, ami a dolgom lesz, ami mára a dolgom. A papi hivatás. Hagytam magam, néha ugyan „visszakérdeztem”, de a lelkemben elfogadtam mindent.
Aztán 2010-ben levelezőn megkezdte a teológiai tanulmányait.
– Miért ne, gondoltam, ezzel nem teszek rosszat…
Tényleg nem, sőt megtalálta önmagát, s innen egyértelművé vált a már amúgy is kijelölt útja.
Áron atya elmúlt fél éve azzal telt, hogy megtapasztalta, mit is jelent papként élni.
– Hiszem, hogy ami most következik, az már ennek a megélése lesz.
A főplébánia plébánosáról, Tampu Ababei József atyáról szólva azt mondja:
– Nagy tapasztalattal rendelkezik, követem őt, ő pedig a személyiségével vezet engem.