Ingyenes füzetcsomag az évnyitóra

Írta:  P.A. 2018.08.23.

Ötödik éve segíti már ingyenes füzetcsomaggal a kerület 23 általános iskolájában az alsó és felső tagozatos diákok tanévkezdéséaz önkormányzat.

Az önkormányzat augusztus utolsó hetében minden kerületi iskolába eljuttatja az ingyenes füzetcsomagokat. Ezáltal – ahogy az elmúlt években mindig – az idei tanév első napján is tíz-tíz olyan füzetet kap a több mint 8700 diák, amelyeknek a borítóján kerületi iskolások által készített rajzok szerepelnek.

Az évfolyamok tantárgyainak megfelelően összeválogatott füzetcsomagra az állami és az egyházi intézmények tanulói egyaránt jogosultak, így a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola, a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola, a Sztehlo Gábor Evangélikus Általános Iskola, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola diákjai is megkapják azt.

fuzet1

A XVIII. kerület önkormányzata a füzetcsomag biztosításával szeretné valamelyest enyhíteni a tanévkezdéskor a családokra háruló anyagi terheket. Egy-egy gyermek beiskolázása több tízezer forinttal terheli meg a családi kasszát, egy első osztályos nebuló esetében csak magának a kicsik hátát, gerincét az ergonomikus kialakítása révén védő iskolatáskának az ára elérheti a 15–20 ezer forintot.

fuzet2

Az önkormányzat önkéntes vállalásaként kiosztott füzetcsomag mindenképpen jelzi a kerület vezetésének segítő szándékát, hogy a tanszerköltségek legalább az első hónapban kevesebb pénzt vegyenek ki a családi kasszákból. Azt, hogy pontosan mekkora összeget takarít meg egy-egy család a füzetcsomagokkal, nem lehet megmondani, mert egyrészt függ az általános iskolás korú gyerekek számától, másrészt a füzetek ára is különböző. Egy kiskereskedésben vásárolt jobb minőségű füzet természetesen drágább, mint a hasonló célra, de olcsóbb kivitelben gyártott és valamelyik nagy üzletlánc áruházában kapható. Annyi bizonyos, hogy az önkormányzat csomagja, mint az elmúlt négy évben, idén is a jobb minőségű termékekből áll.

Az ajándékba adott füzetek borítója évek óta egyedi tervezésű. A különféle típusú füzetek borítóit, ahogy korábban, most is az előző tanévben kiírt rajzpályázat – ezúttal a Mátyás király évére meghirdetett rajzverseny – zsírkrétával, filctollal, színes ceruzával készített legjobb munkái díszítik.
A négyzethálós, vonalas stb. füzetek külseje eltérő, így a tanulóknak nem kell a matricák böngészésével foglalkozniuk, ami már az elsőosztályosoknak is segít abban, hogy ne keverjék össze például az írásfüzetet a matematikafüzettel.