Erdélyben jártak

Írta:  F.E. 2018.07.01.

A Darus Utcai Magyar-Német Két Tannyelvű Általános Iskola hetedikes diákjai Erdélybe látogattak el a Határtalanul! program keretében májusban.

 Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg a Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázatot a diákok külhoni magyarsággal kapcsolatos ismereteinek bővítésére.

d1
A pályázók közül több iskola hetedikesei ősszel vett részt a tanulmányi kiránduláson, és voltak, akik tavasszal indultak útnak.
A Darus iskola tanulói először Nagyváradta látogattak el, ahol megtekintették az Ady Endre emlékmúzeumot, a Fekete Sas palotát, Kanonok-sort, a római katolikus székesegyházat. A gyerekek lementek a tordai sóbányába, túrát tettek a Tordai-hasadékba. Felkaptattak a torockószentgyörgyi várhoz, ahonnan káprázatos kilátás nyílt Székelykőre, majd ellátogattak Kolozsvárra, ahol megnézték Mátyás király és Bocskai István erdélyi fejedelem szülőházát, a Szent Mihály-templomot, Mátyás király és vitézei szobrot.

d2
A gyerekek meglátogatták a Magyarlapádi Általános Iskola diákjait, majd Gyulafehérváron a Hunyadiak emléke előtt tisztelegtek. Déván a Szent Ferenc Alapítvány kolostorát keresték fel, ahol megismerkedtek az ott élő gyermekek mindennapjaival.  Bebarangolták a vajdahunyadi vár minden zegzugát, majd ellátogattak Marosillyére, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházához, Aradon koszorút helyeztek el a tizenhárom vértanú emlékművénél. 
Az öt nap nagyon gyorsan eltelt, a három hetedikes osztály tanulói jó kis csapattá kovácsolódtak össze.
A hetedikes tanulók a Darus-napon és a Nemzeti Összetartozás Napján vetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartottak diáktársaiknak.