A biztonságosabb gyalogos közlekedésért

Írta:  B.Z. 2018.06.21.

Az elmúlt hetekben járdafelújítások kezdődtek a lőrinci Szent Imre-kertváros utcáiban.

Az elmúlt hetekben járdafelújítások kezdődtek a lőrinci Szent Imre-kertváros utcáiban. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szakemberei elsőként június 11-étől a Sepsiszentgyörgy utca elhasználódott járdáját újítják fel, majd a környék utcáiban további szakaszokat is mintegy 1800 méter hosszon.

DSC00450 copy
Egyfelől azért van szükség a 2015-ben elkezdett kerületi járdafelújítási programra, mert a járdák állapota az időjárás és a használat miatt romlik, másfelől a kerületet is érintő nagyszabású fővárosi csatornázási projekt munkálatait követően van mit helyreállítani az érintett szakaszokon. Többnyire aszfaltozott járdák épülnek a kerületben, de kiemelt helyszíneken viakolorburkolatot is kaphat a felület.


Ötéves program


Pestszentlőrinc-Pestszentimre járdáinak hossza mintegy 430 kilométer. A 2015-től 2019-ig tartó járdafelújítási program célja az, hogy sehol ne legyen a kerületben az átlagosnál rosszabb minőségű útszakasz. Ezenkívül a program kezdetekor 50 kilométer új járda építése is indokoltnak mutatkozott. Az összesen mintegy 2 milliárd forintba kerülő ötéves program végén az önkormányzat szándéka szerint a kerület minden részében kényelmesebb és biztonságosabb lesz a gyalogos közlekedés.
Mint ahogy az elmúlt években, idén is több mint 20 kilométer járda felújítása várható Pestszentlőrinc-Pestszentimrén. Az önkormányzat a feladattal a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-t bízza meg, de a városüzemeltető cég külső kivitelezők segítségét is igénybe veheti, ha nem elég a kapacitása.


Az ígéret teljesül


A körzet önkormányzati képviselője, Galgóczy Zoltán alpolgármester elmondta, hogy az érintett területen június 11-én kezdődött el a járdák felújítása. Az előző évekhez hasonlóan 2018-ban is több mint másfél kilométernyi járdaszakaszt újítanak fel Szent Imre-kertvárosban, amivel egy választási ígéret teljesül.

DSC00468 copy
Az ez évi munkálatok a Sepsiszentgyörgy utcában kezdődtek el, aztán a Tarkő utca, a Csíkszereda utca és a többi útvonal hasonlóan régi vagy az idők során megrongálódott járdaszakaszai következnek. A Városgazda Zrt. szakemberei ütemezett terv alapján dolgoznak, amelyet részben a hozzájuk eljuttatott igények alapján állítanak össze.


Ütemterv szerint


A korábbi esztendők igényei és tapasztalatai alapján a kerületnek ezen a részén évente mintegy másfél kilométeres szakasz felújítása szükséges, de – mint említettük – ebben az évben több mint 1800 méter hosszú gyalogút rekonstrukciója várható. Általában a kertvárosi részekben folytatódnak a munkák, mert az itteni járdák születése óta telt el a leghosszabb idő, de természetesen a lakótelepi részeken is előfordulnak hasonló problémák.
– A felújítandó, hibás járdaszakaszokat a körzetek önkormányzati képviselői is jelzik a városüzemeltető cégnek, de saját szakemberei is rendszeresen felmérik a járdákat, illetve az ügyfélszolgálatnak is bejelentheti bárki, ha felújításra szoruló járdát lát. Ilyenkor a jelzett szakaszok bekerülhetnek a Városgazda Zrt. tervszerű kivitelezési munkái közé – mondta Galgóczy Zoltán.