Fejlődés, közösség, jövő

Írta:  Városkép 2018.02.04.

 

Kucsák László: folytatódnak a fejlesztések Pestszentlőrincen és Pestszentimrén!

Az elmúlt években csaknem 300 fejlesztés valósult meg Pestszentlőrincen és Pestszentimrén. Intézményfejlesztések, épületfelújítások, az egészségügyi ellátás korszerűsítése, a közbiztonság javítása – hogy csak párat említsünk a kerületet érintő pozitív változásokból. Kucsák Lászlóval, a XVIII. kerület országgyűlési képviselőjével évadnyitó interjú keretében beszélgettünk a kerület múltjáról, jlenéről és jövőjéről.

Kucsak Laszlo

– Április elején országgyűlési választásokat tartanak magyarországon. Hogyan értékeli a háta mögött hagyott mintegy nyolc évet?

– Mozgalmas időszak volt, annyi biztos. 2010-ben egy jelentős adóssággal küszködő városrészt örököltünk a szocialista elődeinktől. A kormánnyal összehangolt munkának köszönhetően azonban sikerült megszabadulni ettől a hatalmas tehertől, sikerült stabil gazdasági helyzetet teremteni a kerületben. Az állami és uniós támogatással végbemenő fejlesztések jelentős mértékben Javítottak a helyiek életkörülményein, és nemcsak a magánszemélyek, hanem a vállalkozások számára is vonzóvá tették a XVIII. kerületet. Szomorú tény ugyanakkor, hogy akik annak idején elsőként hagyták el a süllyedő hajót, most a partról kiabálnak kígyót-békát. A választási kampány során álhíreket zúdítanak majd a kerületi polgárokra. Ezeknek az információknak nem szabad bedőlni. Csak reménykedni tudok abban, hogy áprilisig mindenki számára világossá válik, ki az, aki valóban a kerület fejlődésében érdekelt, és kik azok, akiknek kizárólag a „hatalom” visszaszerzése a cél.

– 2010 óta számos intézmény korszerűsödött Pestszentlőrinc-Pestszentimrén.Idén milyen jelentős beruházásokra számíthatnak a kerület lakói?

– Tavaly közel egymilliárd forintos támogatást sikerült elnyerni három kerületi oktatási intézmény – a Gulner Gyula Általános Iskola, a Brassó Utcai Általános Iskola és a Kastélydombi Általános Iskola – befogadóképességének növelésére. A rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb intézményfejlesztési projektje ez a kerületben, amely a tervek szerint még az idén megvalósul. Pestszentlőrinc és Pestszentimre egyre vonzóbb célpontja a költözőknek, sok fiatal család választja lakóhelyéül a városnak ezt a részét, ami fokozottan indokolttá teszi a gyermekintézmények kapacitásának bővítését. Az oktatás mellett az egészségügyben is komoly változásokra lehet számítani: a nemes utca 22. szám alatt mintegy 350 millió forintból új gyermekorvosi rendelő épül, februárban pedig megkezdődik a béke téri orvosi rendelő felújítása is.

– 2017-ben a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja indult el. A XVIII. kerületet hogyan érinti ez a projekt?

– Az egészséges budapest program keretében több év alatt mintegy 30 milliárd forintból megújul a főváros déli részét ellátó Jahn Ferenc Kórház. Ez a fejlesztés a kórház vonzáskörzetéhez tartozó Pestszentlőrinc-Pestszentimre lakosainak magasabb színvonalú egészségügyi ellátását is jelenti.Az oktatási és az egészségügyi fejlesztésekis folytatódnak. Nemrégiben elkezdődött a kórház sürgősségi betegellátó osztályának korszerűsítése, amelyre a kormány további 125 millió forintos támogatást hagyott jóvá. Ebből az összegből bővítik az osztály alapterületét, belső átalakítással növelik a betegellátást szolgáló helyiségek számát, megújítják és komfortosabbá teszik a beteg- és hozzátartozói várót, és klimatizálnak egyes helyiségeket. A felújítás miatt kérjük a kerületiek türelmét és megértését.

– Mi a helyzet a kerület közbiztonságával?

– Rendőrségi beszámolók alapján ezen a területen is tapasztalható előrelépés. Önmagáért beszél az, hogy például a Havanna-lakótelep bűnügyi statisztikája ma már nem rosszabb a többi fővárosi lakótelepénél. 2017-ben mintegy 80 millió forint támogatást kaptunk a kormányzattól arra a célra, hogy tovább javítsuk a kerületi lakosság szubjektív biztonságérzetét. Az összegből többek között a már meglévő térfigyelő kamerarendszert kívánjuk korszerűsíteni még ebben az évben, valamint bővíteni.

– A városrehabilitáció is folytatódik?

– A társadalmi szegregáció megszüntetését és az esélyegyenlőség feltételeinek javítását kiemelt feladatomnak tekintem. A VEKOP, a versenyképes középmagyarország operatív program keretében tavaly mintegy 1,5 milliárd forint támogatást nyertünk el, s ezt az összeget a Fáy utca és környéke rehabilitációjára fordíthatjuk. A pénz egy részét úgynevezett szo tevékenységekre, vagyis társadalmi felzárkóztatásra, másik részét lakóépületek felújítására szánjuk. A projekt előkészítési munkálatai már folynak. – az adventi időszakban adománygyűjtést kezdeményezett a helyi gyermek- és lakásotthonokban élő fiatalok számára.

– Milyen eredménnyel zárult az akció?

– Szerencsére nagyon sokan csatlakoztak a felhíváshoz, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Örömmel töltött el, hogy nemcsak magánszemélyek, hanem helyi közösségek és kerületi telephellyel rendelkező cégek is a kezdeményezés mellé álltak. A széles körű összefogásnak köszönhetően sok-sok ajándéktárgyat sikerült összegyűjteni, amit az ünnepek előtt el is juttattunk a gyerekekhez. Számukra egyébként az új év is tartogat meglepetést, idén ugyanis felújítják azokat az épületeket, amelyekben a mindennapjaikat töltik.

– Mit tart 2018 legfontosabb célkitűzésének?

– Folytatjuk az elkezdett munkát, továbbra is a kerületem fejlesztése a cél, növelni az itt lakók komfortérzetét. Sok időt és energiát fektetünk majd abba, hogy a kerület infrastruktúrája és a lakosság életkörülményei tovább javuljanak. Jó úton jáunk, de állnak még előttünk feladatok, amelyekből szeretnénk minél többet kipipálni ebben az esztendőben. Remélem, hogy a kerület lakói is támogatnak majd abban, hogy e célokat meg tudjuk valósítani.