„Az úszósikerek az oktatással kezdődnek”

Írta:  sajtóközlemény 2017.10.18.

Horváth Zoltánt, a Városgazda Utánpótlás Akadémia Úszó Szakosztályának a vezetőjét választották a Budapesti Úszó Szövetség elnökének.

Horváth Zoltánt, a Városgazda Utánpótlás Akadémia úszószakosztályának a vezetőjét választották meg a Budapesti Úszószövetség elnökének. A szakember a szervezet működésének átvizsgálása után állítja majd fel a stratégiát, de tervei és elképzelései már most is bőven akadnak.

20170528 09141700

A Budapesti Úszószövetség (BÚSZ) 2017. október 17-i tisztújító közgyűlésén a fővárosi úszóegyesületek küldöttei egyöntetűen szavazták meg Horváth Zoltánt a szövetség új elnökének. A 47 éves szakember a pályafutása során küldöttként és résztvevőként már eddig is részt vett a szervezet munkájában, s a tisztújítás előtt a leköszönő elnökség javasolta őt a pozícióra.

Több mint négy évtizede a vízben


Horváth Zoltán szakmai és lelki elhivatottságáról akkor alkothatunk reális képet, ha megemlítjük, hogy három és fél éves kora óta úszik, kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, több mint húsz éve kamatoztatja szakmai tudását gyakorló edzőként, és mindehhez hatéves sportvezetői tapasztalat is társul. Jelenleg a Városgazda Utánpótlás Akadémia Sportszervezési osztályának vezetőhelyettese és az úszószakosztály vezetője.

Legendás oktatók nyomában


Miközben a BÚSZ új elnökét a terveiről, a jövőről kérdeztük, egy kicsit a múltba tekintett, ezzel is körvonalazva jövőbeni elképzeléseit.

 MG 9361 cb


– Az úszáshoz, a sporthoz való viszonyomat, a lelkesedésemet nagyban meghatározza, hogy a legendás oktatónak számító Kiss Miki bácsi tanított úszni, akinek olyan klasszisok kerültek ki a keze alól, mint például Egerszegi Krisztina és Cseh Laci. A versenyeken elért eredményeimet dr. Sós Csabának köszönhetem, aki jelenleg a Testnevelési Egyetem úszástanszékének a vezetője, illetve a Magyar Úszószövetség szövetségi kapitánya. Azért említettem meg ezeket az embereket, mert a Budapesti Úszószövetségnek az övékéhez hasonló feladatai vannak, lesznek. Gondoskodnunk kell az utánpótlás megfelelő neveléséről, oktatásáról, hogy a mai fiatalok ugyanúgy szeressék ezt a sportot, mint mi. Az úszósikerek az oktatással kezdődnek – vallja Horváth Zoltán.

 

Több ezer gyermek úszásoktatását felügyeli


Hogy valóban az oktatás a sikerek kulcsa, azt a szakmai csapatok munkáját a három kerületi uszodában irányító Horváth Zoltán akadémiai eredményei is alátámasztják.
– Két és fél éve kértek fel a Városgazda Utánpótlás Akadémia úszószakosztályának a vezetésére, és az akadémia ügyvezetőjétől, Banyár Lászlótól bizalmat és lehetőséget kaptam arra, hogy felépítsem a saját rendszerünket. Egy olyan rendszert, amely példaértékű lehet már csak a számok alapján is. Miután a kicsik és a szülők megismerkedtek a módszerünkkel, nagyságrendileg emelkedett a kerületben oktatott gyermekek száma. Évente most már 2000–2500 gyerek tanul nálunk úszni. Egy felmenő rendszerű oktatáson dolgozunk a versenyúszás tekintetében.


Nagyhalak és kishalak – tévhitek eloszlatása


Napjaink nagy úszónevei és nagy sportklubjai vonzzák a fiatalokat, de nem szabad megfeledkezni a kisebb egyesületekről sem, véli a szakember, aki a klubok méretétől függetlenül szeretné felkarolni a szakmai munkát.
– Magyarországon az úszás sok éve az egyik legsikeresebb sportág, szerencsére sokan jelentkeznek, folyamatos az utánpótlás. Sokan viszont abban a tévhitben élnek, hogy csak a nagy egyesületekben folyik komoly szakmai munka, holott ez egyáltalán nem így van. A kis egyesületek és műhelyek is szép számmal nevelnek ki jó úszókat, nem feltétlenül tanít jobban egy nagy klub. Remélem, hogy erre a Magyar Úszószövetség figyelmét is sikerül majd felhívnom. A MÚSZ nagyon leterhelt, és elsősorban a versenyeztetéssel foglalkozik, ezért a mi feladatunk a megfelelő oktatási módszerek kialakítása. Bízom abban, hogy az egyesületek aktív és pozitív hozzáállásával a szövetség megvalósítja majd a közösen eltervezett programokat, célokat.

Varosgazda Utanpotlas Akademia Adventi Vizes Gala Vilmos Endre Sportcentrum 151211 3462 183


Az első lépések elnökként
– Ez a lehetőség nagy megtiszteltetés számomra, és szolgálat az úszósportágnak. Először át kell látnom és meg kell vizsgálnom az egész rendszert, annak működését. Ezek után döntjük majd el, hogy hol lehet javítani, miként lehet pluszforrásokat idevonzani, ezzel is támogatva a következő úszógenerációt. Az alapértékek továbbadását és fenntartását is fontosnak tartom, és tökéletes együttműködésre fogok törekedni a Magyar Úszószövetséggel – mondta a terveiről a szakember.