Kincs, a Kassa utcában!

Írta:  Róth Ferenc 2017.10.10.

Rövid idő alatt robbant be a cselgáncs női szakág élvonalába Mamira Luca.

Ha ő is úgy akarja, hosszú távon a cselgáncs sportág nagy egyénisége lehet az a ma még csak 13 éves kislány, aki rövid idő alatt robbant be a női szakág élvonalába, hogy ne írjuk, az európai élvonalába. Ő Mamira Luca.

TóthK Mamira L JJ copy

A Kassa utcai iskola hetedikese annyi szép sikert – nemzetközit is! – ért el ebben az évben, hogy arra nem csak az őt felkészítő edzői triumvirátus, a Juhász József, Juhász Dániel, Pomázi Attila trió kapta fel a fejét, hanem a Nemzetközi Judo Szövetségbe, az IJF szakembereihez is eljutott a híre. Mielőtt azonban a szeptember első napjaiban véget ért világversenyhez kapcsolódó bemutatóról ejtenénk szót, nézzük Luca idei szakajtónyi érmét.

Luca dicsőséglistája


Európa Kupa 2. helyezés
Európa Liga 1. helyezés
Budapest Kupa 2. helyezés
Országos Diákolimpia 1. helyezés
Varsói nemzetközi verseny 1. helyezés

 


Az Európa Kupával kezdődött, ahol 2. lett a 36 kilósok mezőnyében, majd az Európa Liga következett, ahol nem talált legyőzőre, aranyérmet kapott. A sor a Budapest Kupával folytatódott, ahol ismét 2. lett. A grazi nemzetközi viadalon is első lett, hogy folytassuk az „egyhangú” felsorolást... A diákok között sem volt ellenfele, mert a diákolimpia országos döntőjében is diadalmaskodott a súlycsoportjában, hogy aztán, szeptember utolsó hétvégéjén következzen egy újabb nemzetközi siker. Akkor Varsóban mutatta meg a lőrinci kislány, hogy csak első pillantásra tűnik törékenynek, mert valójában kőkemény judoka. A lengyel fővárosban három győzelmet ért el, s kapta meg a neki járó aranyat.

EurLiga Mamira L első copy


Szóval, egyelőre így néz ki Luca nemzetközi karrierje, amiért azonban nagyon is sokat tett a hetedik éve a tatamit koptató versenyző.
De hallgassuk meg, mit mond ő, saját magáról.
-Hét éve cselgáncsozom, azóta, amióta a Kassába járok. Valójában fel sem tudom fogni, mit jelent az a sok-sok érem, amit az idén szereztem. Életem középpontjában áll a judo, természetesen úgy, hogy közben figyelek a tanulásra is. Nem könnyű, mert heti 11 edzésem van. Hol a Kassában, hol a korosztályos válogatott keretedzésen vagyok, de nem fáraszt, sőt, nagyon is örülök annak, hogy ott lehetek – mondja a kislány.
Egy kanyarral térjünk vissza a Papp László Arénába, ahol a felnőttek világbajnokságát rendezték meg augusztus végén, szeptember elején.
Meghívót kapott szövetségtől, s a versenyek szünetében, másokkal együtt, bemutathatta a tudását, ami hatalmas élmény, hajtóerő lehetett egy, a pályája legelején járó talentumnak. S volt még egy felejthetetlen élménye Lucának. Együtt gyakorolhatott az edzőteremben a példaképével, a felnőtt világbajnoki második Tóth Krisztiánnal, aki ugyan legalább hatvan kilóval nehezebb nála, de segített Lucának, hogy mintaszerűen hajthassa végre rajta a kedvenc akcióját, a belső combdobást.
No, ezek után mondja valaki, hogy Mamira Luca nem a legjobb úton halad afelé, hogy a magyar cselgáncs meghatározó alakja legyen.
S minderre van, még 15-20 éve, mert az igazi kincsek „sokáig élnek”...